28.11.2008.

Pušten u pogon kolektor fekalne odvodnje u Rakitju

Zaboravite na septičke jame

Pušten u pogon kolektor fekalne odvodnje u Rakitju

Najprije u gradskoj vijećnici, a potom i na terenu, izvođači radova na fekalnoj odvodnji u Rakitju, tvrtke MTG i Siget, krajem studenog su sva nadzemna i podzemna kanalizacijska postrojenja predali Gradu Svetoj Nedelji. Izvršen je, naime, tehnički pregled obavljenog posla i glavni kanalizacijski vod i crpna stanica u Rakitju pušteni su u pogon. Sustavom će upravljati Zagrebački holding, odnosno Vodoopskrba i odvodnja.

- Ovo je prva etapa kolektora, od Radničke ulice do Ulice dr. Franje Tuđmana - naglasio je pri puštanju u pogon gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin, napomenuvši da nastavak radova slijedi u proljeće. Glavni kolektor fekalne odvodnje u Rakitju dugačak je 2300 metara, a izvođači radova morali su produžiti svoj posao za 40-ak dana, jer su naišli na težak teren.

- Kopalo se, naime, i do 6,5 metara u dubinu, nailazilo na lapor i pijesak koji se stalno urušavao, što je, uz gotovo normalno odvijanje prometa duž Rakitske i Zagrebačke, osim ljetnoga razdoblja kada je cesta bila zatvorena, znatno otežavalo posao - ističe Prahin. Kanalizacijski kolektor je sada spreman za prihvat priključaka pa gradonačelnik apelira na sve Rakićane koji to mogu da se priključe na kanalizaciju i zaborave na septičke jame, ne bi li se u potpunosti odvojila fekalna od oborinske odvodnje.

Na ovaj dio izgradnje svetonedeljske kanalizacije utrošeno je 10,5 milijuna kuna od 40 milijuna kuna kreditnih sredstva dobivenih od HBOR-a za cijeli projekt. Trenutno se radi i u Bestovju, gdje se također kraju privode glavni kanalizacijski radovi i time se zatvara izgradnja kolektora u nizinskom dijelu grada, odnosno na savskome slivu. Da bi kanalizacija došla i u drugi dio grada, područje Kerestinca, Kalinovice i Žitarke, preduvjet je da Grad Zagreb najprije izgradi svoj dio od Blata do Rakovog Potoka. No, Grad Sveta Nedelja i za taj dio priprema projektnu dokumentaciju kako bi jednog dana moglo započeti s kanalizacijskom izgradnjom i na tome području. Izvršene radove u Rakitju uspješnima je ocijenio i njihov nadzornik Slavko Pajić uime Konstrukcije-projekta te posebno pohvalio ulog investitora, Grada Svete Nedelje u uređenje crpne stanice, koja je ograđena i oplemenjena hortikulturom.

www.radiosvn.com

 
28.11.2008.

Seminarom u Grdanjcima nastavljen projekt Samobor – grad u kojem se dobro jede

Pofriškani fašnički meni

Seminarom u Grdanjcima nastavljen projekt Samobor – grad u kojem se dobro jede

Na inicijativu Samoborskog muzeja, a u sklopu priprema za sljedeći Fašnik 2009. godine, Pučko otvoreno učilište Samobor u suradnji s Udruženjem obrtnika Samobor i pod pokroviteljstvom Grada Samobora organiziralo je 24. studenog radionicu za kuhare na temu Fašničkog menija. Radionicu je vodio Ivica Štruml, šef kuhinje, gastronomije i delikatesa Palace hotela u Zagrebu.

Prisutni su kuhari zajedničkim snagama autorski preradili tradicionalnu samoborsku fašničku recepturu. Da bi tradicionalna jela dostigla najvišu razinu kakvoće, za mesne pripravke pobrinuo se sponzor Dr. Škobić, mesna industrija koja je posebno za ovu radionicu priredila sve potrebne mesne prerađevine po tradicionalnoj recepturi. Radionica je iznjedrila i jedno novo fast food jelo za potrebe brze fašničke konzumacije na trgu i sličnim, vanjskim uvjetima. Prisutni kuhari na čelu s Ivicom Štrumlom proizveli su vrhunski ugostiteljski proizvod izvorne samoborske kvalitete.

Tako se u Grdanjcima na meniju našao jutarnji zalogaj u obliku domaćih žganaca sa čvarcima, špekom i suhim mesom, za ručak se spremala kokošja juha s domaćim rezancima, povrćem i mesom iz juhe, potom krpice sa zeljem uz kuhani buncek i češnjofke te češnjofke u portugiscu s restanim krumpirom i pirjanim crvenim zeljem. Večernja ponuda sastojala se od hladetine s lukom i salatom od graha s bučinim uljem, krafni i kruha potenka. Pripremljen je i tzv. finger food u obliku terine od palente sa čvarcima i suhim mesom, odnosno samoborskih češnjofki i kiselog zelja u lisnatom tjestu.

Za očekivati je, dakle, da će dio spomenutih domaćih jela, osvježenih novom gastro intervencijom, imati prilike degustirati i brojni posjetitelji Samobora i samoborskog Fašnika. Inače, iako se radi o sada već prepoznatljivom projektu, nije zgorega još jednom ponoviti: Samobor – grad u kojem se dobro jede je zajednički program Grada Samobora, Udruženja obrtnika Samobor te POU Samobor. Cilj je programa unaprijediti ugostiteljsku ponudu Samobora te je učiniti znamenitom u cijeloj europskoj regiji.

I.H.

Kaj se nekad jelo

Viša kustosica etnolog Samoborskog muzeja Lela Roćenović kaže da je Fašnik običaj koji ima mnogostruka značenja, a jedno od njih je ulazak u novu godinu, jer su u starim društvima u proljeće slavili početak godine (kao u Kini, Japanu i drugdje, gdje je to i danas zadržano), što je nastalo od zapažanja da se priroda budi u proljeće. Zbog toga je izbor jela na Fašnik bio u skladu s obrednim radnjama koje treba raditi na Fašnički utorak kako bi se osigurala plodnost i zdravlje biljaka, životinja i ljudi.

Druga karakteristika Fašnika, upozorava Roćenović, a koja utječe na ishranu, je da je Fašnički utorak zadnji dan neograničenog jela i pila prije Čiste srede, Pepelnice tj. četrdesetodnevnog preduskrsnog posta, tzv. Korizme. Zato taj dan treba biti svega na stolu "kak' na Božić", treba puno jesti i piti kako bi se lakše izdržala Korizma, a također i da bi se utjecalo na što veće obilje hrane i pića u sljedećoj godini. Na temelju terenskog rada po selima samoborskog kraja i Grada Samobora Lela Roćenović tako navodi jela koja su tih dana bila obavezna u svim kućama, bez obzira na njihov ekonomski statuts: Doručak: žganci s mlijekom, vrhnjem, masti, maslom, špekom, čvarcima i dr. Ručak: kokošja juha, krpice sa zeljem i suhim mesom, vratinom, buncekom, rebrima, kobasicama i sl. Večera oko 19,00 ili popodnevni fruštik: (oko 16.00): hladetina koja se može jesti i s ostatkom zelja. Cijeli dan, naročito popodne, jedu se krafli, kraflini te se oni nude i maškarama i drugim gostima uz vino, kuhano vino i rakiju. Također se taj dan tj. na Fašnički utorak mora ispeći običan svježi kruh ili potenak.

 

Pušten u pogon kolektor fekalne odvodnje u Rakitju

Seminarom u Grdanjcima nastavljen projekt Samobor – grad u kojem se dobro jede

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002