23.05.2008.

Savjet mladih Grada Samobora u Grdanjcima organizirao eko akciju

Za ljepše škole

Savjet mladih Grada Samobora u Grdanjcima organizirao eko akciju

U skladu s planom rada za ovu godinu, Savjet mladih odradio je ekološku akciju uređenja okoliša Područne škole Grdanjci.

Mladi su zasadili sadnice biljaka koje će svojim izgledom ukrašavati okoliš škole i tako pridonijeti prirodnoj raznolikosti. Takav okoliš prestavlja prednost školovanja u područnoj školi, jer se, na neki način, nastava svakodnevno održava u prirodi, što nijedna škola u gradu svojim učenicima ne može pružiti.

Inače, okoliš škole redovno održava vrijedna čistačica škole i "teta za sve" - Vera Hreščak, koja je, uz ravnatelja škole Borisa Zaringera, bila glavni savjetnik i usmjerivač ideja članova Savjeta prilikom ostvarenja ciljeva eko akcije.

Područnu školu Grdanjci pohađa 42 djece iz svih sela okolice Grdanjaca te se nastava odvija u jednoj smjeni.

Škola je, inače, dobro i redovno održavana, ali bi joj svakako dobro došla obnova koja bi joj dala i duh modernog vremena.

Oko škole se nalazi i asfaltirano igralište na kojem djeca Grdanjaca provode svoje slobodno vrijeme. Razgledom igrališta članovi Savjeta zaključili su da bi sadržaj prostora trebalo upotpuniti ljuljačkama, klackalicama i betonskim stolom za stolni tenis.

Upravo taj prijedlog će predstavljati sadržaj zaključka koji će Savjet podnijeti Gradskom vijeću kako bi se potaknula inicijativa da sve područne škole Samobora dobiju primjerene sadržaje.

Sanja Horvat

 
23.05.2008.

Izrada projektne dokumentacije za sanaciju Trebeža

Hidroplanu 549.000 kuna za Trebež

Izrada projektne dokumentacije za sanaciju Trebeža

Na stolovima članova samoborskog Gradskog poglavarstva na 143. sjednici 19. svibnja našla se točka o izradi izvedbenog projekta sanacije odlagališta Trebež. U proračunu za ovu godinu planiran je nastavak izrade projektne dokumentacije potrebne za početak radova sanacije i zatvaranja tog odlagališta otpada, budući da je potkraj prošle godine usvojen detaljni plan uređenja tog područja. Provedeno je javno nadmetanje u kojem je najpovoljniju ponudu za izradu dokumentacije dala tvrtka Hidroplan iz Zagreba za ukupno 549.000 kuna. S Fondom za zaštitu okoliša već je sklopljen ugovor prema kojem se Fond obvezuje osigurati 35% sredstava, a Grad Samobor preostalih 65%.

Na sjednici je prihvaćen i prijedlog trgovačkog društva Komunalac o utvrđivanju vrste i količine, kao i sastava komunalnog otpada koji se stvara na području Grada. Naime, Komunalac planira provesti pripremne aktivnosti za izgradnju sortirnice otpada s ciljem smanjivanja količine otpada koji se odvozi na odlagalište Jakuševac u Zagreb, a u budućnosti bi se vozilo u spalionicu. Analizu sadašnjeg stanja dat će tvrtka IPZ Uniprojekt MCF iz Zagreba, koja je specijalizirana za problematiku otpada, za što će grad izdvojiti 65.500 kuna.

I u nastavku sjednice prevladavale su komunalne teme. U tijeku je izgradnja magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda od Rakovog Potoka do Petkovog Brega i Klinča Sela, a odobrena su sredstva za bušenje prodora na staroj Karlovačkoj cesti kako bi počela izgradnja sekundarne vodovodne mreže u Pavučnjaku. Te će se radnje žurno obaviti budući da je u tijeku i rekonstrukcija ceste pa će se sve napraviti kako kasnije ne bi došlo do prekopavanja novog asfalta.

Poglavarstvo je odobrilo sredstva za izradu projekta pješačke staze i kanalizacije uz lokalnu cestu u naselju Otruševec, od raspela do ulaza u Grgosovu špilju. U obrazloženju je napisano da će se preusmjeravanjem prometa iz centra grada na novoizgrađenu obilaznicu znatno povećati promet motornih vozila kroz naselje te da je stoga neophodna izgradnja pješačke staze, a u sklopu toga riješiti i problem oborinske kanalizacije, jer postojeća cesta nema riješenu odvodnju. Projekt će izraditi tvrtka Bau-projekt za 58.000 kuna.

Odobren je i projekt rekonstrukcije i nadogradnje javne rasvjete uz Ulicu grada Wirgesa. Naime, pri rekonstrukciji raskrižja s ulicama Ivana Gundulića i Dobriše Cesarića dovršit će se magistralni vodovod Sveta Nedjelja – Samobor i to po trasi postojeće rasvjete. Nakon tih radova postavit će se novi stupovi javne rasvjete i to betonski umjesto sadašnjih drvenih.

Poglavarstvo je prihvatilo i zamolbu Savjeta mladih Grada Samobora i odobrilo 1.114 kuna za kupnju sadnica s kojima će članovi Savjeta mladih urediti i očistiti okoliš Područne škole Grdanjci.

Mato Šipuš

Ugovor s Nakusom

Tvrtka Nakus i dalje će upravljati kompleksom Vugrinščaka pa je Gradu ponudila suradnju glede korištenja tog prostora. Suradnja se posebice odnosi na program Ljetnog odmorka koji provodi Školski športski savez za učenike samoborskih osnovnih i srednjih škola od 23. lipnja do 30. kolovoza. Osim ovog već dugogodišnjeg programa, prostor Vugrinščaka bi se koristio za ovogodišnju Norijadu 21. svibnja te za potrebe proslave Dana Grada u tjednu od 20 do 26. srpnja. Na prijedlog tajnika Grada Dragutina Kušića s Nakusom će se potpisati ugovor u kojem će se biti definiran način korištenja i plaćanje najma tog prostora.

 
23.05.2008.

Samoborski geografi na terenskom seminaru u Parku prirode Papuk

Stručno i poučno

Samoborski geografi na terenskom seminaru u Parku prirode Papuk

U Parku prirode Papuk održan je 16. svibnja terenski seminar učitelja geografije Zagrebačke županije, a jedan od voditelja bila je i Samoborka Snježana Horvatić.

Nakon stručnog predavanja u prostorijama Javne ustanove Park prirode Papuk, geografi su obišli Rupnicu (prvi geološki spomenik prirode u Hrvatskoj), park-šumu Jankovac, staklarsko groblje, grobnicu Josipa pl. Jankovića, prvi planinarski dom u Slavoniji te slap Skakavac.

Do 1820. godine na Jankovcu je postojala staklana. Odlična prigoda da se sjetimo naše Glažute!

Martina Glasnović Horvat

FOTO: Desno - Stjepan Janđel, Lela Božić i Snježana Horvatić ispred eruptivnih stijena na Rupnici

 
23.05.2008.

Kristijan Vukelić postigao velik uspjeh na državnom natjecanju iz geografije

Treći u Hrvatskoj!

Kristijan Vukelić postigao velik uspjeh na državnom natjecanju iz geografije

U najsjevernijoj županiji, u Sv. Martinu na Muri, održano je 15. državno natjecanje iz geografije. Sudjelovalo je 130 najboljih geografa iz osnovne i srednje škole. Natjecatelji su pokazali znanje iz teorijskog dijela, a nakon toga praktičan rad i geografske vještine. Zagrebačku županiju zastupalo je troje učenika, a najbolji rezultat ostvario je Kristijan Vukelić, učenik OŠ Bogumila Tonija osvojivši 3. mjesto u kategoriji 5. razreda.

Nakon natjecanja, učenici i njihovi mentori upoznali su posebnosti i turističke atrakcije Međimurske županije: zaštićeni krajolik Mure, Čakovec i Zrinsku gardu, ploveći riječni mlin, crkvu Sv. Jeronima u Štrigovi, toplice Sv. Martin na Muri i drugo. Najveći dojam ostavila je pristupačnost domaćina te uređenost kuća i okućnica. Uostalom, Europska komisija proglasila je Sv. Martin na Muri za najbolju novu seosku europsku destinaciju izvrsnosti u Hrvatskoj 2007. godine.

I.H.

FOTO: Kristijan Vukelić i mentorica Martina Glasnović Horvat sa Zrinskom gardom

 

Savjet mladih Grada Samobora u Grdanjcima organizirao eko akciju

Izrada projektne dokumentacije za sanaciju Trebeža

Samoborski geografi na terenskom seminaru u Parku prirode Papuk

Kristijan Vukelić postigao velik uspjeh na državnom natjecanju iz geografije

Arhiva 2008

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002