22.04.2008.

Klub mladih samoborskog HSS-a obilježio Dan planeta Zemlje

"Poziv na klimu" i zdravu hranu

Klub mladih samoborskog HSS-a obilježio Dan planeta Zemlje

U skladu sa sloganom "A call for a climate", odnosno "poziv za klimu", koji je moto ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje, mladi HSS-a uputili su poziv ministru poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka Božidaru Pankretiću, koji je obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se i Vlada Republike Hrvatske uključi u rješavanje globalnih ekoloških i klimatskih problema.

Uz to, aktivisti Kluba mladih samoborskog HSS-a podijelili su u nedjelju, 20. travnja, građanima 1000 paketića "GMO free" sjemenja povrća doniranog od domaćih povrtlara. Uz sjemenje su podijeljene i prikladne brošure s 10 korisnih savjeta o uštedi energije u vlastitom domu, s adresama i brojevima telefona reciklažnih dvorišta, i to sve pakirano u biorazgradivom pakovanju.

Mira Čebušnik

 
22.04.2008.

Ženska inicijativa HNS-a organizirala akciju za Dan planeta Zemlje

Besplatne sadnice cvijeća

Ženska inicijativa HNS-a organizirala akciju za Dan planeta Zemlje

Aktivistice Ženske inicijative HNS-a Samobora i Svete Nedelje povodom Dana planeta Zemlje na samoborskom su Trgu kralja Tomislava dijelile sedamdesetak besplatnih lončanica i sadnica cvijeća te prigodne ukrase kako bi ukazale na potrebu zaštite okoliša. Građani su mogli uzeti i prigodni letak na kojem su opisana zagađenja kojima čovjek prijeti prirodi, a time i svojoj budućnosti. Budući je ovogodišnja manifestacija u svijetu posvećena pitkoj vodi i na letku se upozorava na opasnost zagađenja voda. Navedeni su već poznati primjeri da litra razlivenog motornog ulja može zagaditi milijun litara vode za piće, a litra benzina 750.000 litara pitke vode. Stoga se i upozorava na potrebu prikupljanja sirovina i njihovog recikliranja.

M.Š.

 
22.04.2008.

Početak sjednice samoborskog Poglavarstva pripao je školskim temama

Škola u Bregani dobiva dizalo

Početak sjednice samoborskog Poglavarstva pripao je školskim temama

Nekoliko zanimljivih tema iz školstva našlo se pred članovima Poglavarstva na njihovoj 138. sjednici. Jedna od njih je nabava dizala za školu Milana Langa u Bregani za što će biti izdvojeno 171.500 kuna. U sklopu nadogradnje i rekonstrukcije škole nabavit će se i nova oprema za školsku kuhinju i to za 420.810 kuna. Tatjana Milek u raspravi je rekla da se prema novom pedagoškom standardu, koji treba usvojiti Sabor, predviđa kako će jedna škola u jedinici lokalne samouprave biti prilagođena za osobe s invaliditetom i pitala znači li to da će to biti škola u Bregani. Zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić odgovorila je da se još radi prema postojećim odredbama i da škola neće dobiti uporabnu dozvolu za odvijanje nastave od jeseni bez ugrađenog dizala. Ugradnja dizala predviđena je i u školi Samobor pa kada novi standard usvoji Sabor, naš će grad imati dvije škole koje će biti prilagođene osobama s invaliditetom i tako potpuno zadovoljiti potrebe i zakonske odredbe.

Poglavarstvo je u srpnju 2006. prihvatilo Ugovor o suradnji s Raiffeisen bankom o poticanju otvaranja dječjih vrtića. Prvi vrtić koji bi se trebao otvoriti u okviru programa je onaj u Kladju. Njega će voditi Dječji vrtić Izvor koji je pobijedio na natječaju i potpisao ugovor o zakupu i sufinanciranju uređenja prostora u društvenom domu u Kladju. Sredstva iz programa koristit će se za uređenje prostora u kojem bi boravilo 50-ero djece. Za osiguranje, osim cesije, Grad je potpisao i izjavu da će pronaći novog korisnika kredita za prostor vrtića u Kladju u slučaju da dođe do nepodmirivanja kreditnih obveza od strane dječjeg vrtića Izvor, koji će nastaviti djelatnost dječjeg vrtića.

U nastavku, Poglavarstvo je prihvatilo molbu Mjesnog odbora i DVD Molvice i osiguralo sredstva za uređenje zapuštenih prostorija stare škole koje će mještani sami urediti u garažu i spremište za potrebe vatrogasnog društva. Isto tako Grad će izdvojiti 24.700 kuna za geodetsko snimanje terena klizišta koje se pojavilo iznad tamošnjeg starog rudnika, koji se uređuje u muzejsko-edukativne i turističke svrhe. Prihvaćen je i zahtjev Mjesnog odbora Rude za uređenje Grobnog puta, tj. prilazne ceste prema groblju. Cilj je riješiti odvodnju i proširiti cestu na zavoju.

Na kraju sjednice gradonačelnik Antun Dubravko Filipec zatražio je provjeru svih dječjih igrališta na području Grada, provjeru i obnovu svih polica osiguranja te izvješće Komunalca o stanju igrala na dječjim igralištima.

Mato Šipuš

Tri taxi cjenika

Samoborsko je Poglavarstvo odobrilo još dvije koncesije za obavljanje autotaxi prijevoza na području Grada Samobora. Zanimljivost je što će ubuduće postojati tri različita cjenika autotaxi usluga pa će korisnici moći birati povoljniju im varijantu. Upravo stoga rečeno je da će se morati urediti taxi stajališta na kojima će biti vidljiv cjenik usluga pojedinog taksista. Na prethodnom natječaju iz 2007. tri autotaxi prijevoznika voze po cijeni od 30 kuna za početak vožnje, što uključuje i vožnju do 3 kilometra, a svaki daljnji kilometar koštao je 6 kuna. Dva nova koncesionara imaju nešto povoljnije cijene – jedan 28 kuna za startninu i vožnju do 3 kilometra te 5,50 kuna za svaki daljnji kilometar, a drugi 24,59 kuna, odnosno 4,92 kune po kilometru. Ostalo je pitanje jesu li ponuditelji ove usluge u ove cijene odmah uključili i PDV, jer će na stajalištima morati istaknuti cijene koje korisnik plaća.

 
22.04.2008.

Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije odala počast Samoborcu

Priznanje Jovanu Šućuroviću

Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije odala počast Samoborcu

Na redovnoj godišnjoj skupštini Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije, održane 17. travnja u Zrakoplovnoj školi Rudolf Perešin u Velikoj Gorici, dodijeljene su nagrade i priznanja pojedincima zaslužnima za poseban doprinos u razvoju tehničke kulture u županiji.

Tom je prilikom Jovanu Šućuroviću, tajniku i članu Društva inženjera i tehničara Grada Samobora, dodijeljena Povelja Rudolf Perešin za posebno zalaganje u dosadašnjem radu, a naročito na obnovi kamenog stupa (Pila) u Gabrovici. Istaknut je i njegov doprinos izdavanju Kataloga arhitekture Grada Samobora te na obnovi groba poznatog arhitekte Edija Šena u Samoboru, na postavljanju novog tornja - vidikovca u Samoboru i brojnim drugim aktivnostima u okviru društva, a na dobrobit Grada Samobora.

S.S.

 

Klub mladih samoborskog HSS-a obilježio Dan planeta Zemlje

Ženska inicijativa HNS-a organizirala akciju za Dan planeta Zemlje

Početak sjednice samoborskog Poglavarstva pripao je školskim temama

Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije odala počast Samoborcu

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002