17.12.2008.

Donacija HSLS-a Udruzi Nova budućnost

Uspješna blagdanska akcija

Donacija HSLS-a Udruzi Nova budućnost

U jednoj od tri kuće Udruge Nova budućnost, koja se brine o djeci bez adekvatne roditeljske skrbi, u nedjelju, 14. prosinca, organizirana je prigodna blagdanska priredba za donatore i volontere. Na njoj su djeca pjevala božićne pjesme i izvela prigodnu recitaciju te svojim nastupom oduševili sve prisutne.

Po završetku priredbe članovi ogranka HSLS-a u Samoboru su odgajateljici, gospođi Marjanki Pejaković, uručili donaciju u iznosu 2.000 kuna. Donaciju HSLS-a, prikupljenu humanitarnom akcijom prodaje ukrasnih anđela koje su izradili štićenici Centra za odgoj i obrazovanje Lug, u ime ogranka uručila je gradska vijećnica, dr. Linda Rossini Gajšak.

U humanitarnoj akciji HSLS-a ukupno je prikupljeno 6.000 kuna, a od tog iznosa trećina je predviđena za Centar Lug, trećina je donirana djevojčici Anamariji Marić iz Grdanjaca za troškove liječenja, a preostala trećina upravo za Udrugu Nova budućnost.

I.H.

 
17.12.2008.

Podjela darova djeci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja

99 paketa u dječjim rukama

Podjela darova djeci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja

Uprava Grada Samobora nastavila je s tradicijom predblagdanskog darivanja djece iz obitelji slabijeg imovinskog stanja do 14 godina starosti, nastojeći im na taj način uljepšati božićne i novogodišnje blagdane. U kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta, prije same podjele darova, lijepu božićnu priču ispričali su učenici Osnovne škole Samobor, a potom su na pozornicu dolazila djeca (sama ili u pratnji roditelja) kako bi preuzeli svoje pakete. A kakva bi to podjela bila bez čovjeka u crvenom odijelu s bijelom bradom koji se odazivao i na ime Djed Mraz i Djed Božičnjak. Pri podjeli darova zdušno su mu pomagali samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, njegovi zamjenici Marica Jelenić i Tomislav Masten te djelatnici Odjela za društvene djelatnosti i brigu za mladež predvođeni pročelnikom Damirom Fabekom. Podjeli je nazočio i ravnatelj Centra za socijalnu skrb Grada Samobora Marijan Pehar, budući da se popis za podjelu darova radi u suradnji Grada i Centra.

Pripremljeno, je bilo 99 paketa za isto toliko djece, a u njima su se nalazili igračke, slatkiši te MP3 player za one nešto starije. Oni koji 15. prosinca nisu mogli doći u kino dvoranu paketi će biti uručeni naknadno.

M.Š.

 
17.12.2008.

Održana skupština Samoborske udruge zaštitnika životinja Đeki

Grad nije ispunio zakonsku obvezu uređenja prihvatilišta

Održana skupština Samoborske udruge zaštitnika životinja Đeki

Skupština Udruge Đeki bila je vrlo posjećena, a razlog tome je što je na skupštinu došlo i dvadesetak građana koji su željeli protestirali zbog gradske odluke o ograničavanju broja kućnih ljubimaca u stanovima i kućama, kao i protiv odluke o obvezi nošenja brnjice i zabrani šetanja po svim zelenim površinama. Stoga su nekako u drugom planu ostali problemi s kojima se susreće u radu sama Udruga. Nakon skupštine porazgovarali smo s predsjednicom Udruge Biserkom Jurin, koja nam je iznijela najčešće probleme s kojima se susreće u radu. Prije svega, već sedam godina gotovo sama brine o više od dvadeset napuštenih životinja, psima i mačkama, udomljava ih kod sebe, što znači da velik dio svoje mirovine izdvaja za cijepljenje tih životinja, prema potrebi i za njihovu sterilizaciju, te ih svakodnevno hrani. Iako se u Samoboru brojni hvale svojom ljubavlju prema životinjama, ispada da tu ljubav manifestiraju samo prema svojim kućnim ljubimcima, dok brigu o napuštenima ne prepoznaju kao dio te ljubavi.

Udruga Đeki, rekla nam je Biserka Jurin, ima svega šest članova, a najveći teret pada upravo na njena leđa pa ona velik dio svog vremena ne posvećuje obitelji već napuštenim kućnim ljubimcima. S obzirom da je kriza sve uočljivija, prestaju i one malobrojne donacije koje su do sada stizale, prije svega hrana za pse i mačke, što joj dodatno otežava situaciju. I ova odluka će joj otežati rad, jer i ona će morati tražiti posebno odobrenje veterinarske inspekcije za držanje više životinja od propisanog gradskom odlukom, koja će formalno stupiti na snagu za šest mjeseci. I svi ostali koji sada žele imati više kućnih ljubimaca od propisanog gradskom odlukom mogu zatražiti odobrenje inspekcije, koja će procijeniti zadovoljavaju li higijensko – tehničke uvjete. Biserka Jurin kaže da je apsolutno protiv despotskog ponašanja Poglavarstva, ali i protiv uzgajanja pasa u stanovima, jer njihova buka i smrad mogu smetati susjedima. Pri osnivanju Udruge željelo se riješiti neke od problema, no oni su i dalje to ostali, rekla je predsjednica Udruge Đeki Biserka Jurin i pozvala sve ljubitelje životinja da se uključe u rad Udruge ili pomognu radu uplatom sredstva na žiro-račun 2403009 - 1120006574, otvoren u Samoborskoj banci, a one koji žele udomiti kojeg psa ili mačku pozvala je da joj se jave.

Na skupštini održanoj 8. prosinca predložen je tekst pisma u ime Udruge Đeki i ostalih prijatelja životinja. Osim što se u njemu izražava negodovanje zbog namjeravanog ograničavanja broja kućnih ljubimaca, upozorava se da se to čini u trenucima kada Grad Samobor nije ispunio zakonsku obvezu izgradnje skloništa za napuštene životinje - članak 56., stavak 4. Zakona o zaštiti životinja, u kojem piše da je zadatak jedinica lokalne uprave i samouprave u slučaju da takva skloništa nisu izgradile druge fizičke ili pravne osobe. Odredbom članka 70. istog Zakona rad higijenskih servisa mora se obustaviti, a krajnji rok je siječanj 2009. godine.

Zakon o zaštiti životinja propisao je i odgovornost vlasnika životinja protiv njihovog nekontroliranog razmnožavanja pa Udruga predlaže da Grad prvo preuzme obvezu sterilizacije napuštenih životinja, kao i obvezu njihova zbrinjavanja. U pismu se zaključuje da će odlukom biti najviše pogođena ona domaćinstva koja su samoinicijativno dosad udovljavala napuštene kućne ljubimce, prije svega pse i mačke. Smatra se da je gradska odluka neustavna, nezakonita i protivna svakom humanom poimanju etike.

- Svatko voli životinje na vlastiti način, ali vlasnici brinu samo o svom ljubimcu dok se o njemu mogu brinuti. Kada im više ne treba ili se o njemu ne mogu brinuti ostavljaju ga, a nitko tada ne preuzima brigu o napuštenima. Taj dio se mora riješiti u ovom gradu gradnjom prihvatilišta – rekla je Biserka Jurin.

Okupljeni na skupštini su upozoravali da gradska uprava zapravo namjerava narediti građanima da svoje kućne ljubimce daju u šinteraj, gdje ih čeka sigurna smrt, ako se bude provodila odluka o ograničenom broju ljubimaca po domaćinstvu. Dodali su i da je to u suprotnosti s Ustavom koji kaže da se ograničenja u pravu vlasništva mogu propisati zakonom, a ne podzakonskim aktom, a i da je gradska odluka suprotna odredbama Zakona o zaštiti životinja usvojenom 1. siječnja 2007. godine.

Drugi dio problema odnosi se na obvezu nošenja brnjice i šetališta za pse. Građani su upozorili da je Grad prije odluke trebao osigurati sve uvjete za vlasnike pasa, jer sadašnji izgled šetnice za pse nije primjeren i ne omogućava njihovo istrčavanje. Niti njena lokacija nije najbolja, jer do nje teško mogu starije osobe. Primjeri drugih europskih gradova pokazuju da se i bliže centru može ograditi prostor za pse, kao što se i ograđuju prostori za dječja igrališta kako ne bi došlo do kontakta. Ljuti ih i odredba o obvezi nošenja brnjice, jer je ona u suprotnosti sa zakonom o dobrobiti životinja.

Mato Šipuš

Počelo potpisivanje peticije

Peticija protiv odluke usvojene 18. studenog o držanju kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama se može potpisati u trgovini Cipelica i Zoo Vili Shopu. Peticijom se nastoji promijeniti dio koji se odnosi na ograničavanje držanja kućnih ljubimaca (članak 7.) i obvezi nošenja zaštitne brnjice (članak 12.).

 

Donacija HSLS-a Udruzi Nova budućnost

Podjela darova djeci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja

Održana skupština Samoborske udruge zaštitnika životinja Đeki

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002