28.06.2008.

Obilježena 25. godišnjica DVD-a Molvice

Vatru gasi, Molvice spasi!

Obilježena 25. godišnjica DVD-a Molvice

U Molvicama je 28. lipnja održana prigodna svečanost završetka radova na uređenju vatrogasnog spremišta u prizemlju stare škole. Grad Samobor dodijelio je prizemlje škole i dio kata na korištenje DVD-u Molvice. Vrijedni vatrogasci uredili su prostoriju za garažu u kojoj je vatrogasni kombi. Ostali dio prizemlja uredit će se za vatrogasno spremište u kojem će biti spremljena osobna vatrogasna oprema i oprema potrebna za intervencije, zatim sanitarni čvor i prostorija za arhivu i održavanje sastanaka i drugih aktivnosti.

Vrijednost građevinskih radova je 120.000 kn. DVD Molvice je sudjelovalo s 50% vrijednosti radova, Grad Samobor s građevinskim materijalom iz programa MO u 50% vrijednosti investicije, a Vatrogasna zajednica grada Samobora s 11.000 kn za nabavu rolo vrata. Završetak radova je bio povod da se prigodno obilježi 25. obljetnica djelovanja DVD–a Molvice. Prema vatrogasnim običajima završetak radova, odnosno vatrogasno spremište, je blagoslovio župnik župe Sv. Martin pod Okićem.

Svečanost su uveličali Vladimir Domin, zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora i Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, tajnik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Boris Bogolin, zapovjednik JVP Samobor Mladen Žitković, predstavnici DVD-a Samobor i Bregana, zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten, predsjednik Gradskog vijeća Boris Makarun, član Poglavarstva Franjo Oslaković, predstavnici MO Molvice, donatori, članovi i mladež DVD-a.

Vladimir Domin čestitao je 25. obljetnicu djelovanja i uručio prigodno priznanje te pohvalio rad članova DVD-a na intervencijama i uređenju prostorija spremišta. Mladen Žitković je istakao dobru suradnju DVD-a Molvice s JVP Samobor. Prigodnim riječima i čestitkama su se obratili zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten i predsjednik Gradskog vijeća Boris Makarun pohvalivši rad i obećavši pomoć u budućim akcijama.

Predsjednik DVD-a Molvice Vinko Jaklenec je zahvalio na čestitkama, kao i svima onima koji su na bilo koji način pomogli da se urede prostorije i nabavi odgovarajuća vatrogasna oprema. Zapovjednik DVD-a Stjepan Slamar je iskazao zadovoljstvo radom članova u akciji uređenja spremišta, sudjelovanju u vatrogasnim natjecanjima, vježbama, intervencijama i preventivnim akcijama. Sve to je postignuto pod vodstvom predsjednika Vinka Jaklenca, koji je vlastitim primjerom poticao ostale članove i prijatelje DVD-a.

Antun Bogolin

 
28.06.2008.

Proslava blagdana župe sv. Ivana Krstitelja u Lugu

Obitelj Treppo ima najljepšu okućnicu!

Proslava blagdana župe sv. Ivana Krstitelja u Lugu

U subotu u poslijepodnevnim satima, povodom proslave blagdana župe sv. Ivana Krstitelja, održani su dječji sportski susreti na igralištu u Lugu. Organizatori su bili VMO Lug Samoborski i Odbor za igralište.

Najbolji stolnotenisači su Renato Hrastinski, Juraj Velić i Paulo Rušnov. Utrku spretnosti na biciklima već je tradicionalno postavio i vodio Igor Kupres. Od najmlađih (rođeni 2004. i 2005.) najspretniji su bili Leon Borčić, Oliver Reljić, Matija Kaurić i Lovro Novosel. Kod mlađih limača (rođeni 2001.) to su Juraj Štajcer, Eva Magdić Govedarica i Luka Briški Valtinger, a od starijih limača 1. mjesto osvojio je Alan Hrastinski, 2. mjesto su dijelili Krunoslav Stazić i Jakov Otmačić, a treći je bio Jasmin Zavrtnik.

Najviše djece sudjelovalo je utrci poligona, između dječjih igrala, te svako zasluženo osvojilo čokoladnu torticu.

Ipak, najviše gledatelja privukla je nogometna utakmica između žena i muškaraca. Nakon neodlučenog rezultata 2:2, udarcima s bijele točke pobjedu su zasluženo slavile župljanke! Suđenje je bilo na zavidnom nivou, a sucem su osobito bile zadovoljne pobjednice.

Pod reflektorima najprecizniji u slobodnim bacanjima su bili Ivica Otmačić, Katarina Čop i Luka Grman, a utješnu nagradu dobio je Branko Zeko.

Vijeće mjesnog odbora Lug ove je godine provelo natjecanje za najljepšu okućnicu na području MO Lug - 1. mjesto obitelj Treppo (Kneza Berigoja 9), 2. mjesto obitelj Fijan (Ljudevita Posavskog 41) i 3. mjesto obitelj Filipić (Kneza Ninoslava 6). Nagrade su bile unikatne svjetiljke koje su izradili štićenici Centra Lug, a uručio ih je ravnatelj Centra Kljajić. Predsjednica VMO Lug Martina Glasnović Horvat nagrađenima je uručila zaslužena priznanja.

Večer se nastavila uz živu glazbu, ples i druženje.

Stjepan Stanić

 
28.06.2008.

HSS Zagrebačke županije donio odluku o raskidanju vladajuće koalicije

Novi partner - HDZ

HSS Zagrebačke županije donio odluku o raskidanju vladajuće koalicije

O previranjima u vladajućoj koaliciji Zagrebačke županije špekulira se već mjesecima, a konačnu završnicu priča je izgleda dobila nakon odluke Predsjedništva županijskog HSS-a o raskidanju koalicije s HNS-om, SDP-om i HSU-om. Naime, tajnik županijskog HSS-a Roman Rodić u priopćenju nam je potvrdio kraj koalicije.

- U Zagrebačkoj županiji već duže vrijeme traje nesuglasje između stranaka potpisnica koalicijskog sporazuma na temelju kojeg je formirana većina u Županijskoj skupštini. Na nizu Koordinacija stranaka koalicije vladala je loša atmosfera, a pojedini čelnici koalicijskih stranaka izjavili su da ovakvu koaliciju smatraju neperspektivnom za bilo kakvu daljnju suradnju te u posljednje vrijeme nisu ni održavani sastanci Koordinacije koalicije. Znajući da je na tom principu počelo i dogovaranje strateškog partnerstva SDP-a i HNS-a za sljedeće lokalne i regionalne izbore, HSS Županijske organizacije Zagrebačke županije je na svojoj sjednici predsjedništva, održanoj 30. lipnja, imala točku dnevnog reda vezanu za razrješenje problema u funkcioniranju koalicije u Zagrebačkoj županiji.

U raspravi dnevnog reda argumentirano je analizirano stanje u koaliciji i između ostalog, uzimajući u obzir izjavu koalicijskih partnera o neperspektivnosti suradnje s HSS-om, Predsjedništvo Županijske organizacije HSS-a Zagrebačke županije donijelo je jednoglasan zaključak:

raskida se postojeća koalicija s koalicijskim partnerima u Zagrebačkoj županiji te se ulazi u dogovor za sklapanje koalicije s HDZ-om. - stoji u priopćenju kojeg potpisuje tajnik županijskog HSS-a Roman Rodić.

Inače, za četvrtak, 3. srpnja sazvana je sjednica Skupštine Zagrebačke županije na kojoj će se moći vidjeti i rasplet županijske koalicijske situacije.

K.S.

 
28.06.2008.

Sedmi međunarodni moto susret i 4. memorijal Dražen Pukšar

Motoristi humanitarna srca

Sedmi međunarodni moto susret i 4. memorijal Dražen Pukšar

Nakon nekoliko godina boravka na starom Šmidhenu, veliki moto party samoborskog Moto kluba Fugitives protekli je vikend, od 27. do 29. lipnja, održan na Moto cross stazi gdje su motoristi podigli svoj kamp. I ove godine gosti su stigli iz brojnih gradova Hrvatske, ali i inozemstva, što je samo dokaz da se proteklih godina dobro radilo i zabavljalo u Samoboru. Bogat zabavni i glazbeni program u petak navečer pokravila je kiša, ali zato je sve nadoknađeno u subotu, kada su zvijezde večeri bili Lord Bishop band iz New Yorka, uz igre, tombolu i sexy pranje motora.

Za građane Samobora sigurno je atraktivan bio i defile ulicama grada u subotu popodne, kada su se na kraju motoristi "sparkali" na Trgu, popili pivu i pojedili kremšnitu koje im je pripremio organizator

I na kraju, moramo napomenuti da je samoborska bikerijada i ovog puta bila humanitarnog karaktera, što znači da će sav prihod biti doniran obitelji preminulog člana MK Fugitives, Dražena Pukšara. Nakon njegove smrti od karcinoma 2005. godine, članovi kluba svake godine prikupljaju sredstva za njegovu obitelj. Osim toga, 2004. godine donirali su 12 tisuća kuna Klaićevoj bolnici za kupnju intraoperativnog monitora za neurokirurški odjel, sljedeće godine Osnovnoj školi Samobor darovali su dva računala s kompletnom opremom i digitalni fotoaparat, da bi 2006. godine dio novca dali i za kupnju proteze trinaestogodišnjem Josipu Jurinjaku te pomogli vlastitim radom i strojevima pri obnovi kuće obitelji Rešetar iz Samobora koja ima devetero djece. Prošle godine, osim pomoći obitelji Pukšar, osigurali su i donaciju Goranu Gajiću za operaciju u inozemstvu. I dalje ističu da im je cilj pomagati svima kojima je to potrebno te nastaviti promicati popularnost motociklizma i popularnost Samobora.

M.Š.

 
28.06.2008.

Sportski susreti Župe Sv. Ivana Krstitelja, Centra Lug i Grada Samobora

Domaćini dominirali pa počastili

Sportski susreti Župe Sv. Ivana Krstitelja, Centra Lug i Grada Samobora

Na igralištu u Lugu održani su u četvrtak, 26. svibnja sportski susreti u nogometu, stolnom tenisu, boćanju i slobodnim bacanjima između Župe Sv. Ivana Krstitelja, Centra Lug i Grada Samobora. Najuspješniji su bili domaćini koji su dominirali u svim sportovima.

Nogometaše župe predvodio je župnik Damir Bačun, djelatnike i štićenike Centra Lug ravnatelj Boro Kljajić, a Grad Samobor dogradonačelnik Tomislav Masten i predsjednik Gradskog vijeća Boris Makarun. Primijećeno je da je momčad Župe pobjeđivala za vrijeme dok je velečasni Bačun bio u igri, a najsportskija obitelj je obitelj Otmačić iz Jezerske ulice!

Natjecanje u boćanju otvorila je dogradonačelnica Marica Jelenić bacivši prvi bulin. Pod izborničkom boćom Pere Žarkovića domaćini su dominirali i u boćanju. Najviše sportskog duha u stolnom tenisu imali su tajnik Grada Samobora Drago Kušić, član Poglavarstva Stjepan Črnjak te ravnatelj Centra Lug Boro Kljajić, no još će morati trenirati za pobjedu nad domaćinima Frančešku Glasnoviću i predsjednici MO Lug Martini Glasnović Horvat. U žestokoj konkurenciji pobjedu u slobodnim bacanjima iznenađujuće je odnijela predsjednica MO Lug Samoborski Martina Glasnović Horvat.

Dragom gostu Slavku Rudolfu uručena je pak zahvalnica za podršku i pomoć pri izgradnji sportskih igrališta u Lugu. O tradiciji sportske rekreacije i aktivnosti samih mještana govori i plaketa za Najbolju seosku mjesnu zajednicu u sportskoj rekreaciji na području Grada Zagreba koju je još 1989. godine osvojila Mjesna zajednica Lug nakon izgradnje I. faze igrališta (stolovi za stolni tenis).

Druženje je nastavljeno uz roštilj (sponzoriralo Poglavarstvo) i odojka (donirao župnik), a piće je osigurao MO Lug.

M.G.H.

 
28.06.2008.

Protupožarna vježba Vojarna Rakitje 2008

Dojava, uzbunjivanje, gašenje...

Protupožarna vježba Vojarna Rakitje 2008

23. lipnja ove godine postrojba Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Rakitje, zajedno s djelatnicima Obučnog središta za međunarodne vojne operacije HKoV-a (OSMVO) i djelatnicima Središta za sigurnosnu suradnju (RACVIAC), proveli su metodsko - pokaznu vježbu Vojarna Rakitje 2008.

Glavni cilj metodsko-pokazne vježbe bila je provjera sustava promatranja, uzbunjivanja i javljanja požara u vojarni Vitez Damir Martić Rakitje, sukladno Elaboratu zaštite od požara. Također, cilj ove vježbe sastojao se u uvježbavanju djelatnika OSMVO-a i RACVIAC-a u rukovanju osobnom i zajedničkom vatrogasnom opremom.

Tijekom vježbe demonstrirani su postupci dojave požara i uzbunjivanja i u vojarni, postupak s povrijeđenima zahvaćenih vatrom i dimom, te preuzimanje gašenja od strane vatrogasaca. Za kraj podmladak DVD-a Rakitje demonstrirao je stečena znanja i vještine u brzom gašenju požara.

Sudionici vježbe zajedničkim ručkom zahvalili su se DVD Raktije, a tom prilikom im je RACVIAC-a donirao dva osobna računala i određena financijska sredstva.

Ružica Spajić

 
28.06.2008.

Poglavarstvo ovog tjedna najviše raspravljalo o novoj školi u Farkaševcu i projektu Kulturno – komercijalnog centra

KKC ide dalje!

Poglavarstvo ovog tjedna najviše raspravljalo o novoj školi u Farkaševcu i projektu Kulturno – komercijalnog centra

Početak sjednice samoborskog Poglavarstva počeo je minutom šutnje za iznenada preminulog direktora Energo metana Miju Novaka. Potom su se članovi Poglavarstva bavili uvjetima gradnje nove osnovne škole u Farkaševcu. Nakon što je pročelnik za stambene i komunalne poslove Željko Kovačić pojasnio da na predjelu Širokog grma Grad posjeduje česticu veličine 52.486 m2 i predstavio programske zadatke koje treba ugraditi u urbanističko-arhitektonsko rješenje (24 razredna odjeljenja za oko 600 učenika, sa svim potrebnim popratnim sadržajima i sportskom dvoranom), zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić naglasila je kako je gradska uprava nastojala ubrzati sve predradnje, kako bi se što prije krenulo s projektiranjem i izgradnjom nove škole zbog velikih potreba za školskim prostorom na području Samobora. Ponovila je i da je cilj sljedećih godina ostvariti jednosmjensku nastavu, što znači da se planira gradnja još novih škola, prema odredbama GUP-a.

Kako na tom području već djeluje nogometni klub i postoji igralište, tijekom rasprave postavljeno je i pitanje mogućeg otkupa zemljišta za potrebe gradnje škole. No, zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten naglasio je da se svi objekti trebaju planirati unutar predviđene zone, jer će postupak otkupa i izvlaštenja na nekoliko godina usporiti projekt, kako što je to do sada bio čest slučaj u praksi. S tim su se složili i svi članovi Poglavarstva, a pročelnik za društvene djelatnosti i brigu za mladež Damir Fabek je dodatno pojasnio i da bi prema novom pedagoškom standardu za ovu školu trebalo biti dostatno 21.000 m2, što znači da ima dovoljno prostora za sve sadržaje. Prema postojećoj mreži, tom području gravitira 360 učenika, ali se računa s novim doseljavanjem. Mladen Guliš je pripomenuo da treba inzistirati kod projektanata na funkcionalnim rješenjima, a ne da se projektiraju nekakva grandiozna remek djela koja će previše koštati.

Projekt Kulturno – komercijalnog centra ide dalje, jer je na Poglavarstvu prihvaćena prijava i dokumentacija za nadmetanje. Od šestero zainteresiranih, nakon raspisanog natječaja, prijave su poslala dva ponuđača - INGRA d.d. iz Zagreba i konzorcij MEGRAD d.o.o. iz Zagreba, MEGRAD Građenje, URBIS 72 d.d. iz Pule i IES CO d.d. iz Pule iza kojeg stoji talijanski kapital. Obje su prijave nakon verifikacije prihvaćene te će sudjelovati u daljnjem natječajnom postupku za izbor privatnog partnera za realizaciju projekta Kulturno – komercijalnog centra. U odnosu na prijašnju dokumentaciju, pročelnik za financije Roland Gajšak je izvijestio o dvije unesene novine. Jedna je da se u slučaju izgradnje doma za treću životnu dob on može realizirati u zasebnom dijelu lokacije multifunkcionalnog centra, a druga novina je da je u tom centru za oko 2.500 kvadratnih metara za najam prostorija zainteresiran i Grad Samobor za objedinjavanje prostora gradske uprave koja je sada smještena na tri lokacije.

Na kraju sjednice prihvaćene su i dvije odluke kojima Grad Samobor potvrđuje da nema nikakvih potraživanja prema Vladi Republike Hrvatske na prostoru Vojarne Taborec u slučaju njene dodjele Gradu. Također, Grad će osigurati zamjensko zemljište (oko 3.500 kvadratnih metara) u blizini novog autobusnog kolodvora za novu zgradu Policije, dok bi postojeću zgradu preuzeo Grad.

Mato Šipuš

 
28.06.2008.

Ispred Samoborskog muzeja uklonjena fontana sa sirenom

Umjesto fontane - ledina

Ispred Samoborskog muzeja uklonjena fontana sa sirenom

Brojni gosti i izletnici koji dolaze u Samobor bili su iznenađeni kada su primijetili da više nema svojevrsnog zaštitnog znaka parka ispred Samoborskog muzeja, fontane sa sirenom. Zašto je uklonjena pojasnio nam je gradonačelnik Antun Dubravko Filipec. On je rekao kako je pri postavljanju spomenika Ivici Sudniku arhitekt Branko Silađin smatrao da nema mjesta za fontanu i sirenu, jer je park oko Muzeja namijenjen bistama i spomenicima osobama koji su zadužili grad.

- Zbog toga, i zbog tehničkih nemogućnosti održavanja fontane, odlučeno je da se fontana makne i taj dio prekrije zemljom i ozeleni - rekao je gradonačelnik Filipec i dodao da će sirena biti sačuvana za novu fontanu koja će biti uređena na prostoru budućeg trga uz obnovljenu tržnicu.

M.Š.

 

Obilježena 25. godišnjica DVD-a Molvice

Proslava blagdana župe sv. Ivana Krstitelja u Lugu

HSS Zagrebačke županije donio odluku o raskidanju vladajuće koalicije

Sedmi međunarodni moto susret i 4. memorijal Dražen Pukšar

Sportski susreti Župe Sv. Ivana Krstitelja, Centra Lug i Grada Samobora

Protupožarna vježba Vojarna Rakitje 2008

Poglavarstvo ovog tjedna najviše raspravljalo o novoj školi u Farkaševcu i projektu Kulturno – komercijalnog centra

Ispred Samoborskog muzeja uklonjena fontana sa sirenom

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002