09.04.2008.

Pressica 21. Salamijade i 4. Proljetnog sajma kao uvod u vikend događanja

Raste broj i kvaliteta

Pressica 21. Salamijade i 4. Proljetnog sajma kao uvod u vikend događanja

Kao što je uobičajerna praksa, nekoliko dana prije održana je pressica na kojoj se medije upoznalo sa svim pojedinostima ovogodišnje 21. Salamijade i 4. Proljetnog sajma. Ove dvije manifestacije, koje su posljednjih godina sljubljene u jedno vikend događanje, predstavili su u Samoborskoj kleti glavni organizatori i pokrovitelji.

Predsjednik Udruge Zlatna šajba Dubravko Viduč otkrio je da su potučeni svi rekordi i da je za natjecanje komisija ocijenila ukupno 205 salama u sve tri kategorije – internacionalna, profesionalci i hobisti. Opća je ocjena da su salame iz godine u godinu sve bolje pa su tako ove godine diskvalificirane tek tri slame zbog kavernozne šupljine pri prerezu. Internacionalnu kategoriju čine proizvođači iz Slovenije i Mađarske, a u sve tri kategorije dodijeljene su velike zlatne šajbe, koje će vlasnicima biti uručene 11. travnja u dosad najvećem šatoru podignutom na Trgu kralja Tomislava. Ulaznice po cijeni od sto kuna mogu se nabaviti u Turističkom uredu i one uključuju sve osim pića. To "sve" podrazumijeva mogućnost kušanja delicija 14 ugostitelja koji će prirediti veliki švedski stol, uz glazbeni program za koji će se brinuti Lampaši i Kićo Slabinac.

O programu Proljetnog sajma govorio je pročelnik gradskog Odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Radovanić. On je istaknuo velik interes koji vlada za sajam, jer na 78 štandova nisu mogli stati svi koji su htjeli. Cilj Sajma ostaje promicanje gastro – turističke ponude Samobora, njegovih tradicijskih obrta i ostalih mogućnosti. Osim direktne prodaje i promocije izlagača, u okviru sajma bit će organiziran okrugli stol s temama o cehovima, tradicijskim obrtima i ruralnom turizmu, a na sajmu će se predstaviti i prijateljski i partnerski gradovi – Županja, Pula, Stari Grad na Hvaru, Ljubuški i Pečuh, naglasio je Radovanić.

Marijan Karlović, predsjednik Udruženja obrtnika koje pokriva područje Samobora, Svete Nedelje i Stupnika, istaknuo je brojne prednosti Proljetnog sajma te istaknuo da Udruženje kojem je na čelu ove godine slavi 40. obljetnicu postojanja, povodom čega će se tiskati i posebna monografija. Na kraju je gradonačelnik Grada Samobora Antun Dubravko Filipec, pozdravivši okupljene, rekao da ove manifestacije ulaze u projekt brendiranja Grada i želje da se pokaže što sve Samobor ima. Naveo je pritom i ostale projekte, kao što su uređenje Šmidhena, otvaranje sveučilišnog kampusa i gradnju željezničke pruge koja bi prema planu trebala biti dovršena 2012. godine.

M.Š.

 
09.04.2008.

Samoborsko Poglavarstvo imenovalo je ravnatelja Ustanove za upravljanje sportskim objektima

Vladimir Čerkez na čelu SOS-a

Samoborsko Poglavarstvo imenovalo je ravnatelja Ustanove za upravljanje sportskim objektima

Poglavarstvo je na 136. sjednici razriješilo dilemu tko će biti ravnatelj Ustanove za upravljanje sportskim objektima Sportski objekti Samobor. Nakon provedenog natječaja, na koji su se javila dva kandidata, Upravno vijeće Ustanove predložilo je, a Poglavarstvo podržalo, da se za prvog ravnatelja na rok od četiri godine izabere Vladimir Čerkez iz Male Rakovice.

Pet osoba s područja Samobora bit će ovogodišnji kandidati za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske koja će biti dodijeljena u povodu Dana državnosti. Proceduru je pokrenuo Ured predsjednika Republike, a prema odredbama zakona Grad Samobor može predložiti kandidate za Red Danice hrvatske, koji se dodjeljuje za osobite zasluge u kulturi, gospodarstvu, znanosti, izumiteljstvu, športu, zdravstvu, socijalnoj skrbi, promicanju moralnih društvenih vrednota i prosvjetu. Na prijedlog Odbora za dodjelu nagrada i priznanja Gradskog vijeća, Poglavarstvo je podržalo kandidaturu Veljka Martona za Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za kulturu, Vladimira Paara za znanost (lik Ruđera Boškovića), Ivana Medvedovića za izumiteljstvo (lik Nikole Tesle), Rene Fleissa za šport (lik Franje Bučara) i Zvonimira Jakobovića za prosvjetu (lik Antuna Radića). Prijedlog se prvo upućuje u Zagrebačku županiju, a potom Odjelu za odlikovanja i priznanja Ureda predsjednika Republike.

Kao zanimljivost izdvajamo da je na popravnom bio projekt zgrade POS-a u Vrbovcu. Iako je opća ocjena da je projekt poboljšan u odnosu na prvi prijedlog, gradsko Povjerenstvo za ocjenu arhitektonske usješnosti idejnog projekta ponovno je projekt uputilo na doradu uz nekoliko primjedbi, a jedna je i da u jednosobnim stanovima prirodna ventilacija kuhinje ne može ići preko dnevnog boravka.

Mato Šipuš

Ugovoreno asfaltiranje prometnica

Poglavarstvo je prihvatilo ugovor sa Županijskom upravom za ceste Zagrebačke županije o sufinanciranju radova investicijskog održavanja županijskih i lokalnih cesta. Županijska uprava za ceste osigurala bi 900.000 kuna, a isto toliko i Grad Samobor. Planom je predviđeno uređenje cesta Velika Rakovica – Slavagora, Galgovo – Drežnik, Velika Jazbina – Otruševec, Šipački Breg – Jarušje, Molvice - Galgovo u zoni klizišta, Bobovica – Otok, Rude – Braslovje te Hrastinske ceste u Samoboru i Stražničke ulice prema Vrhovčaku. Krajnji rok završetka za sve radove je 1. studenoga ove godine.

Poglavarstvo je prihvatilo plan uređenja i asfaltiranja cesta na području Mjesnog odbora Žumberak po principu malih komunalnih akcija. U 2008. predviđeno je asfaltiranje u Stojdragi (prilaz groblju), po 450 metara cesta u Prisjeki, Osredku i Budinjaku te 800 metara u Šimrakima i od Siječevca prema Brateljima.

Iz prometnog dijela prihvaćena je izrada projekta za rekonstrukciju križanja Ulice Giznik s Ulicom Vladimira Nazora budući da je križanje nepregledno. Projekt će izraditi Tigon iz Zagreba za 19.000 kuna.

4. Dani samoborskih kremšnita

Poglavarstvo je prihvatilo pokroviteljstvo nad turističko – gospodarskom manifestacijom 4. Dani samoborskih kremšnita u organizaciji Samofesta i Turističke udruge Samobor, a koja će biti održana na plohi Trga kralja Tomislava od 30. svibnja do 1. lipnja. Organizatori su predvidjeli održavanje sajma kolača samoborskih slastičara, nagradnu igru Napravite kremšnite najsličnije samoborskima, biranje najbolje haiku pjesme o kremšniti i brojne druge sadržaje.

 
09.04.2008.

Županijska smotra i natjecanje iz informatike

Prva četiri - Bogumilcima!

Županijska smotra i natjecanje iz informatike

Učenici šestih razreda OŠ Bogumila Tonija sudjelovali su na županijskom natjecanju iz informatike, koje je održano 10. ožujka u Zrakoplovnoj i tehničkoj školi Rudolfa Perešina u Zagrebu.

Učenici su rješavali 3 zadatka 2 sunčana sata u programskom jeziku Basic i osvojili prva 4 mjesta, i to: 1. mjesto - Stjepan Bošnjaković i Tin Živković, 2. mjesto - Stjepan Vlahović, 3. mjesto - Maja Fartek, 4. mjesto - Matija Krčmar.

K.T.

FOTO: Maja Fartek, Stjepan Bošnjaković, Tin Živković, Stjepan Vlahović i prof. Karmen Tonšetić

 

Pressica 21. Salamijade i 4. Proljetnog sajma kao uvod u vikend događanja

Samoborsko Poglavarstvo imenovalo je ravnatelja Ustanove za upravljanje sportskim objektima

Županijska smotra i natjecanje iz informatike

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002