13.12.2008.

Savjet mladih za Novu budućnost

Početak pravog prijateljstva

Savjet mladih za Novu budućnost

Humanitarna akcija Savjeta mladih Grada Samobora za Udrugu Nova budućnost (nekadašnje španjolske kuće) uspješno je završila. U subotu, 13. prosinca, u klubu Mirakul održan je koncert na kojem je prikupljeno pet tisuća kuna od prodaje ulaznica i grickalica. Idući dan su članovi Savjeta posjetili djecu u jednoj od tri kuće koje udomljuju djecu u Samoboru, onu najbrojniju s 12-ero mališana, te im uručili darovnicu i slatkiše. Djeca su pripremila prigodni program, a odgajateljice domjenak te su svi skupa doživjeli jedan lijepi susret. Gospođa Marjanka Pejaković, cjelodnevna odgajateljica kuće, iskreno je u ime djece zahvalila na donaciji, napomenuvši kako se nada da ćemo postati pravi prijatelji, jer djeci, osim materijalnih potreba, još više nedostaje topline ljudskog srca. Stoga Savjet mladih ovim putem zahvaljuje sponzorima, Gradu Samoboru, glazbenicima, medijima i svim mladima koji su podržali ovu akciju i pomogli da djeca Nove budućnosti u ovo blagdansko vrijeme osjete tu toplinu.

K. Čop

 
13.12.2008.

Udruga Zora poziva na uključivanje u humanitarnu akciju

Vratimo svjetlo samohranoj majci

Udruga Zora poziva na uključivanje u humanitarnu akciju

Humanitarna udruga Zora u ovo predblagdansko vrijeme otvara humanitarnu akciju za samohranu majku s djetetom od osam i pol godina. Majka je teškog zdravstvenog stanja i čeka je komplicirana operacija kod neurokirurga, čiji je ishod neizvjestan, jer neki nagovještaji govore da bi nakon operacije mogla ostati u invalidskim kolicima. Zbog toga je ostala i radno nesposobna, primala je naknadu s burze, ali od početka sljedeće godine ostaje i bez toga, što znači da praktički ostaje bez ikakvih sredstava za život. Osim ovog, postoji još jedan veliki problem, a to je što im je isključena struja, s čeme je bio upoznat i Grad, koji se u tom dijelu uključio u akciju. Naime, prvobitni dug koji je Elektra htjela naplatiti još od pokojne bake bio je 26.000 kuna, ali je naknadno spušten na 13.000 kuna. Dug je nastao pod čudnim okolnostima, jer se vodi još od 1998. godine na brojilo pokojne bake, po kojem je ispalo da je u 16 dana postrošeno 40.000 KW struje. Dokaz nije mogao biti proveden, jer je nakon skidanja brojila od strane Elektrinih radnika i postavljanja novog, na traženje vještačenja starog brojila odgovoreno da je ono nestalo.

Sadašnja situacija ove obitelji je preteška i stoga članovi Udruge Zora mole sve ljude da im se priključe u akciji prikupljanja sredstava kako bi im se ponovno do Božića uključila struja i vratilo svjetlo u njihovu kućicu od 40 kvadrata, da bi mogli ponovno normalno živjeti. Osobito se to odnosi na osmogodišnjeg sina, koji je vrlo dobar učenik, a sada ne može učiti i pisati zadaće. Uz to, najveća mu je radost kada mu majka kaže da je pola sata nije jako boljelo, a najteže je zamisliti da se on svaki dan nosi s majčinom bolešću.

Članovi Udruge Zora i predsjednica Duška Dubić, poručuju kako znaju da su teška vremena, puno humanitarnih akcija i previše siromašnih, ali ipak poručuju da i malim iznosima koje mogu izdvojiti Samoborci mogu pomoći svojoj sugrađanki da i njoj Božić donese veliku radost, a ne tugu i žalost. Uskoro će ostati bez drva za ogrjev i onda se svi moramo zapitati što će biti s tom obitelji. S imenima se ne želi izaći javno, jer je dječak već imao neugodnosti od strane svojih vršnjaka, kažu članovi Udruge Zora, ali zato svi koji žele pomoći mogu im se javiti i provjeriti sve navode, jer i sami smatraju da je nabolje kada donator upozna primatelja. Dosta je primjera da se iz te potrebe stvaraju i prijateljstva, da se uključuju i prijatelji donatora i pomažu dok onaj kojem je pomoć trebala ne stane na svoje noge. I u ovom slučaju svi se nadaju da će potrebna pomoć stići što prije. Nadaju se i u uspjeh operacije, jer riječ je osobi koja je prije teške bolesti radila brojne poslove kako bi zaradila za život i naučena je na borbu.

- Pomozimo svi zajedno, jer recesija je pred vratima i nikad ne znamo tko je od nas sljedeći i kome će trebati pomoć. Ne dopustite da ovaj Božić sjedite za stolom i veselite se uz osvijetljen bor i upaljen televizor dok jedno dijete sjedi u mraku i pazi na svoju bolesnu majku – poručila je na kraju predsjednica Udruge Zora.

Broj žiro računa Udruge je 2340009-1110241424 otvoren u PBZ-u, s pozivom na broj 10298. Kontakt broj je 5617-104 ili 091-5040-980.

Mato Šipuš

 
13.12.2008.

Pressica HSLS-a nakon sjednice predsjedništva stranke u Samoboru

Kriza kao šansa

Pressica HSLS-a nakon sjednice predsjedništva stranke u Samoboru

U samoborskom Hotelu Lavica 13. prosinca održana je sjednica predsjedništva i središnjeg odbora HSLS-a te nastavak predavanja u sklopu političke akademije. Nakon sjednice predsjedništva stranke održana je i konferencija za novinare, na kojoj je tema bila politička i financijska situacija u Hrvatskoj i okruženju – kriza kao šansa.

Na početku je nazočne pozdravio domaćin skupa, samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, a potom je predsjednica stranke Đurđa Adlešič rekla da je na sjednici predsjedništva HSLS-a bila strategija za sljedeću godinu i analiza stanja po županijama i ograncima. Pritom je rekla da vrh stranke neće davati nikakve naputke o koalicijama, ali će sugerirati da se sklapaju gdje god je to moguće kvalitetni dogovori prije izbora, jer drugi izborni krug je skup. Komentirajući aktualnu situaciju, Đurđa Adlešič je rekla kako misli da je dobro što je Vlada na vrijeme počela pripremati građane, institucije i sebe na dolazak krize, a činjenica je da se kriza ne događa samo na državnoj razini, već se štednja mora primijeniti i na lokalnoj razini pa svoje gradonačelnike i načelnike priprema za funkcioniranje u uvjetima krize.

Gradonačelnik Kutine Davor Žmegač na pressici je rekao da su oni gradski proračun prilagodili krizi te da će kraj 2009. i 2010. godina biti najvažnije za izlazak iz krize, na koju treba reagirati trezveno i racionalno te se moraju zaštiti izvoznici i proizvodni kapaciteti.

- Gradovi moraju biti svjesni da će ih kriza uhvatiti, da se u proračunima ne mogu razbacivati sredstvima, već da moraju pomagati svojim gospodarstvenicima i poduzetnicima – naglasio je Žmegač.

Potom je o aktualnoj situaciji govorio savjetnik stranke za gospodarstvo Davor Štern. On je rekao kako Hrvatska ima puno skrivenih rezervi koje sada treba iskoristiti, između ostalog, i smanjenjem uvoza i poticanjem domaće proizvodnje. O radu političke akademije HSLS-a govorio je na pressici stranke u Samoboru potpredsjednik HSLS-a Želimir Janjić.

M.Š.

 
13.12.2008.

Samoborski HSLS pripremio još jednu humanitarnu akciju

Anđeli za pomoć djeci

Samoborski HSLS pripremio još jednu humanitarnu akciju

Štand u žuto – plavim bojama na Trgu kralja Tomislava u subotu, 13. prosinca, i brojni ljudi okupljeni oko njega značili su odvijanje još jedne humanitarne akcije u organizaciji članova samoborskog HSLS-a. Tradicionalna akcija ove je godine priređena s ciljem pomoći štićenicima Centra Lug i djeci iz jedne od kuća Nove budućnosti u Samoboru koja skrbi za 12-ero djece bez roditelja. Na štandu su se za minimalno 20 kuna prodavali prigodno izrađeni anđeli za bor u žutim i plavim bojama. Ukupno 300 takvih ukrasa izradili su štićenici Centra Lug, nakon što su im HSLS-ovci osigurali potreban materijal. Sva prikupljena sredstva dodijelit će se Centru Lug i Novoj budućnosti, a dio sredstava samoborski liberali dat će iz svoje stranačke blagajne. Kako nam je rekla članica Gradskog vijeća Linda Rossini Gajšak, cilj je ovom tradicionalnom akcijom senzibilizirati javnost u predblagdansko vrijeme na potrebe djece u ovim dvjema ustanovama.

Osim ukrasima, samoborski HSLS-ovci, mahom članovi Poglavarstva, Gradskog vijeća i izvršnih tijela samoborskog ogranka, predvođeni gradonačelnikom Filipcem i predsjednikom ogranka Rolandom Gajšakom, građane su mamili i kuhanim vinom te slatkišima. Budući da se tog dana u Samoboru održavala sjednica predsjedništva HSLS-a i središnji odbor stranke, akciju je potpomogla i predsjednica stranke Đurđa Adlešič, koja je s okupljenim građanima popričala o aktualnim temama. Pritom nam je rekla da joj je drago što HSLS pokazuje brigu za one kojima je pomoć potrebna , ali i da je jasno da briga za socijalne slučajeve ne smije pasti na humanitarne akcije, već i država mora odraditi svoje. Ovo je mala gesta kojom pokazujemo kako smo primijetili da ljudima treba pomoć, objasnila je Đurđa Adlešič.

Mato Šipuš

 
13.12.2008.

Mladež samoborskog HDZ-a dijelila božićnu pšenicu

Pšenica za svetu Luciju

Mladež samoborskog HDZ-a dijelila božićnu pšenicu

Kao i prethodnih pet godina, tako je i ove Mladež HDZ-a Zagrebačke županije, odnosno Grada Samobora, dijelila građanima božićnu pšenicu na svetu Luciju, kada se ona prema običaju treba zasijati kako bi je mogli staviti pod bor ili na blagdanski stol, a čijim se zelenilom prizivala plodnost, blagostanje i obilje u nadolazećoj godini. Mladež HDZ-a Grada Samobora božićnu je pšenicu građanima dijelila na Trgu kralja Tomislava na sam blagdan svete Lucije, 13. prosinca.

M.Š.

 
13.12.2008.

Nova sjednica Poglavarstva ponovno u znaku proračuna

Komunalac će plaćati zakup autobusnog kolodvora

Nova sjednica Poglavarstva ponovno u znaku proračuna

Tradicionalno već prosinac obilježavaju rasprave o proračunu za sljedeću i rebalans proračuna za tekuću godinu. Stoga je i 167. sjednica samoborskog Poglavarstva bila u tom znaku, što znači da je puno posla ponovno imao pročelnik Odjela za financije Roland Gajšak. Što se tiče rebalansa, na kraju godine se brojke svode u ostvarene okvire prihoda i rashoda. Glavna promjena kod ovog uravnoteženja proračuna je kod financiranja kapitalnih pomoći prema Komunalcu, budući da je Grad zacrtao provođenje nekoliko velikih investicijskih projekata. Najveći od njih je izgradnja autobusnog kolodvora, a drugi rekonstrukcija tržnice. Kako se osigurana sredstva u 2008. godini ne bi morala prenamijeniti za druge potrebe, odlučeno je da se predloži Gradskom vijeću postupak dokapitalizacije Komunalca i to s 13 milijuna kuna. Ta sredstva (9 mil. kn za kolodvor i 4 mil. kn za tržnicu) morat će se namjenski koristiti. Druga dokapitalizacija vezana je uz Energo metan, nakon dogovora s drugim suvlasnikom Monterom. Za tu dokapitalizaciju osigurano je 3.294.600 kuna. U odnosu na prethodno razdoblje najveće povećanje u prihodovnoj strani je od poreza na dohodak, koji je povećan za 5,6%, dok je najveće umanjenje kod prihoda od prodaje građevinskog zemljišta, koji se smanjuje za 4 milijuna kuna. U rebalansu su korigirane i pojedine pozicije u programu javnih potreba.

Poglavarstvo se očitovalo o prijedlozima sa sjednice Gradskog vijeća i pristiglim amandmanima. Budući da je rok za podnošenje amandmana do 16. prosinca, Poglavarstvo će se još jednom sastati (17. prosinca) i odrediti prema njima prije sjednice Gradskog vijeća zakazane za 19. prosinca. Tada će biti utvrđen konačni prijedlog proračuna za 2009. godinu pa ćemo tada još jednom opširnije o toj temi.

U nastavku sjednice usvojen je ugovor o zakupu starog autobusnog kolodvora. Nakon nekoliko sastanaka i dogovora Grada i zakupca, tvrtke Že-za, dogovoreno je da će ugovor o zakupu umjesto Grada sklopiti Komunalac, koji je i osnovan radi obavljanja komunalnih djelatnosti, a prijevoz putnika spada u to područje. Time bi se regulirao odnos zakupa od 1. lipnja 2007. do 31. siječnja 2009. godine, tj. retroaktivno bi se platila zakupnina od 50.000 kuna mjesečno za navedeno razdoblje. Sredinom siječnja održat će se novi sastanak i definirati daljnji odnosi glede korištenja starog autobusnog kolodvora, rekao je gradonačelnik Antun Dubravko Filipec. On je predložio i sastanak sa samoborskim gospodarstvenicima, na kojem će im ponovno predložiti osnivanje konzorcija kako bi postali konkurentni i mogli sudjelovati na natječajima za izbor izvođača za gradnju novog autobusnog kolodvora, rekonstrukciju tržnice te za izgradnju ostalih kapitalnih projekata u gradu u narednom razdoblju.

Po uređenju parkirališta na mjestu nekadašnjih garaža Samobortransa u Starogradskoj ulici učestali su bili prijedlozi da se uredi i most s tog prostora prema šetnici dr. Franje Tuđmana, čime bi se odmah stizalo i na Vugrinščak. Poglavarstvo je prihvatilo ponudu tvrtke Arhimir za izradu idejnog projekta za lokacijsku dozvolu za most preko Gradne raspona do 10 metara i širine oko 2,5 metra. Potom je na Ustanovu za upravljanje sportskim objektima Samobor prenijelo investiciju izgradnje školske sportske dvorane uz Osnovnu školu Rude, a Poduzetnički centar odredilo kao suorganizatora 183. Samoborskog fašnika u veljači 2009. godine. Budući da Turistička zajednica kao organizator ne smije poslovati profitabilno, a POU je, kao suorganizator, u sustavu gradske riznice, ocijenjeno je da Poduzetnički centar kao trgovačko društvo u vlasništvu Grada najbolje može obavljati niz aktivnosti vezanih uz najam šatora, iznajmljivanje štandova i zaključivanja ugovora o sponzorstvu. Jedno od prvih zadaća bit će zakup javnih površina za vrijeme Fašnika, a za to su određeni prostori Trga kralja Tomislava, Kleščićeve ulice, Trga Matice hrvatske, parkirališta uz Kompareovu ulicu, prostor Vugrinščaka i šetnice dr. Franje Tuđmana kod Muzeja.

Mato Šipuš

Via urbanium

Turistička zajednica grada Varaždina predložila je, a Grad Samobor prihvatio, sudjelovanje u projektu Via urbanium (Gradski put). Riječ je o zajedničkom projektu Varaždina, Maribora i Szombathelya u Mađarskoj, pokrenutom u varaždinskoj Turističkoj zajednici, a financiranom iz fondova Europske Unije, kojim se želi uspostaviti prekogranična suradnja na području urbanog kulturnog turizma te utjecati na svijet domicilnog stanovništva i kulturnih djelatnika o značaju i vrijednosti vlastitog i zajedničkog turističkog prostora. Tako bi se u drugoj fazi, u koju bi se uključili Samobor i Ptuj, prezentirale velike, međusobno kompatibilne manifestacije, karnevalska događanja, veliki urbani festivali, festivali klasične glazbe i slično, za što se iz fondova očekuje osiguranje između 400.000 i 500.000 eura za svakog sudionika. Svaki sudionik mora osigurati vlastita sredstva u visini 15%, što bi za Grad Samobor značilo oko 15.000 eura.

 

Savjet mladih za Novu budućnost

Udruga Zora poziva na uključivanje u humanitarnu akciju

Pressica HSLS-a nakon sjednice predsjedništva stranke u Samoboru

Samoborski HSLS pripremio još jednu humanitarnu akciju

Mladež samoborskog HDZ-a dijelila božićnu pšenicu

Nova sjednica Poglavarstva ponovno u znaku proračuna

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002