08.10.2008.

Obilježena 17. godišnjica oslobođenja Vojarne Taborec i Dan neovisnosti

Prisjećanje na presudne trenutke

Obilježena 17. godišnjica oslobođenja Vojarne Taborec i Dan neovisnosti

Tradicionalnim okupljanjem kod spomenika poginulim braniteljima u Parku domovinske zahvalnosti i križa ispred bivše Vojarne Taborec u Samoboru je obilježen Dan neovisnosti i 17. godišnjica oslobođenja vojarne iz ruku JNA.

Nakon himne, minute šutnje i čitanja imena svih poginulih sa samoborskog i svetonedeljskog područja, kao i imena dvojice nestalih, slijedilo je polaganje vijenca i paljenje svijeća. Tim činom počast poginulima dali su gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, predsjednik Gradskog vijeća Boris Makarun, zamjenici gradonačelnika i zamjenici predsjednika Gradskog vijeća, predstavnici vojske i policije, članovi samoborskih političkih stranaka, civilnih udruga, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, članovi obitelji poginulih i njihovi prijatelji. Posebno je lijepo bilo vidjeti i 123-oje djece od petog do osmog razreda Osnovne škole Samobor koji su došli pod vodstvom njihova nastavnika Jože Prudeusa. Primjer je to koji bi trebale slijediti i druge škole.

Prigodne riječi i molitvu izrekao je samoborski kapelan Vlado Letinčić, a na događaje od prije 17 godina podsjetio je ratni zapovjednik 151. brigade Adolf Paar. On je napomenuo da je proglašenju neovisnosti 8. listopada 1991. godine prethodilo turbulentno razdoblje, u kojem je JNA bezobzirno raketirala Hrvatsku. Tih dana Samoborci su držali Vojarnu Taborec pod opsadom, a tri dana neuspješno su se vodili pregovori o njenoj predaji. Na poziv generala Tusa samoborsko je izaslanstvo otišlo u Zagreb, gdje im je rečeno da se Vojarna Taborec mora zauzeti (uz onu u Velikoj Buni kod Velike Gorice), jer JNA planira napad i na Zagreb. Akcija je rezultirala predajom vojarne 7. listopada u jutarnjim satima i preuzimanjem naoružanja, koje je bilo nužno potrebno u tim danima. Nakon te uspješne akcije i Hrvatski je Sabor 8. listopada proglasio neovisnost Hrvatske. Samoborski je gradonačelnik Antun Dubravko Filipec rekao da se prisjećajući tih događaja od prije 17 godina moramo zapitati kako danas živimo. Naglasio je da mlada generacija može ostvariti sretniju i bolju Hrvatsku i da javnost mora nametnuti stav kakvu državu zapravo želimo.

Nakon toga izaslanstva su položila vijenac i zapalila svijeće kod križa ispred bivše Vojarne Taborec.

M.Š.

 
08.10.2008.

159. sjednica Poglavarstva Grada Samobora

Raspisan natječaj za učeničke i studentske stipendije

159. sjednica Poglavarstva Grada Samobora

Početak sjednice Poglavarstva Grada Samobora počeo je svečanošću na kojoj je Kristijanu Vukeliću, učeniku 6. razreda OŠ Bogumila Tonija, uručeno prijenosno računalo kao nagrada za rezultate koje je postigao na regionalnom natjecanju iz matematike i geografije. Time je realiziran zaključak s jedne od prethodnih sjednica Poglavarstva da se ovom nadarenom učeniku dodijeli nagrada za osvojeno treće mjesto na državnom natjecanju iz geografije u svibnju ove godine. Uz dodjelu laptopa slijedile su i želje za puno dobrih rezultata i uspjeha u daljnjem školovanju te da mu računalo posluži u napredovanju.

Tijek sjednice također je donio dobre vijesti za učenike i studente, jer će Grad osmu godinu zaredom raspisati natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima slabijeg imovinskog stanja. Prema kriterijima koji će se naći u natječaju, stipendije će dobiti 10 učenika i to u iznosu 750 kuna mjesečno te 5 studenata u iznosu 1.000 kuna mjesečno. Pri dodjeli stipendija boduje se visina prihoda obitelji, ako je dijete poginulog branitelja ili stopostotnog invalida Domovinskog rata, ako je korisnik stalne pomoći ili dječjeg doplatka, ako je kandidat dijete samohranog roditelja ili dijete bez roditelja, ako je dijete iz obitelji s četvero i više djece, a boduje se, naravno, i uspjeh u školovanju.

Također, Grad je osigurao sredstva u proračunu za nadarene učenike, i to 15 učeničkih, 10 studentskih i 5 za mlade glazbenike (3 za učenike i 2 za studente). I oni će stipendije dobiti za ovu nastavnu godinu (10 mjeseci), po 750 kuna mjesečno učenici, odnosno 1.000 kuna mjesečno studenti.

Grad nastavlja i s praksom stipendiranja učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja za potrebe ovdašnjeg gospodarstva, želeći potaknuti upis u obrtnička zanimanja i ona za koje se pokazala znatna potražnja na tržištu rada. Ukupno će se dodijeliti 20 stipendija za učenike srednjih škola, prema listi koja je ranije utvrđena u suradnji s Udruženjem obrtnika. I za njih je predviđeno stipendiranje s po 750 kuna mjesečno. Natječaj će biti otvoren od 10. do 25. listopada, a osim u Glasniku, moći ćete ga naći i na službenim stranicama Grada Samobora na www.samobor.hr.

U nastavku sjednice stiglo je konačno izvješće o procjeni štete uslijed nepogode koja je pogodila šire samoborsko područje 8. kolovoza. Ukupna je šteta utvrđena u iznosu 1.086.595 kuna, a prijavili su je 323 građana, Dom zdravlja i Lovačka udruga Srna na svojim objektima. Od ove svote 51.756 kuna otpada na štetu na objektima, a ostatak na poljoprivredne usjeve, od čega najviše otpada na štete u vinogradima (691.383 kune). Taj je iznos Tanja Milek procijenila premalim, vidjevši da je kod broja oštećenih trsova brojka 238.408. Pročelnik Željko Kovačić pojasnio je da je država propisala količinu grožđa po trsu, a to je jedan kilogram, a jedinična cijena za štetu je 5,80 kune po kilogramu i u ovom slučaju odnosi se na 50% od ukupnog broja trsova. Tu cijenu od 5,80 kune po trsu Tanja Milek je i dalje ocijenila premalom, ali ona će biti takva sve dok država ne promijeni odluku. Oštećeni se mogu nadati da će uskoro Vlada i Županija donijeti odluke o isplati nastalih šteta, a dosadašnja praksa pokazuje da će to biti daleko manje od ukupne brojke utvrđene štete.

Mato Šipuš

Pokazivač brzine u Grdanjcima

Na osnovu dogovora Grada Samobora i MO Grdanjci te Županijske uprave za ceste zagrebačke županije odlučeno je da se na županijsku cestu Ž3297 u Grdanjcima postavi pokazivač brzine s pločom prometnog znaka o ograničenju brzine na 40 km/h. Pokazivač brzine dostavit će tvrtka Inter lux, a njegova cijena je 36.958 kuna. Pokazivač će na displeju vozačima prikazati njihovu trenutnu brzinu te ih na taj način upozoriti ukoliko su prekoračili dopuštenu brzinu na tom dijelu prometnice.

 
08.10.2008.

Projekt "Samobor – grad u kojem se dobro jede" ovaj put ugostio stručnjaka za ugostiteljske usluge Romana Špoljara

Konobar – ambasador ugostiteljske ponude

Projekt

Nakon što je dosadašnji naglasak seminara u okviru programa "Samobor – grad u kojem se dobro jede" bio uglavnom na gastro komponenti, u ponedjeljak, 6. listopada, napravljen je korak i u drugom smjeru – onom uslužnom.

Naime, vrhunski stručnjak za ugostiteljske usluge Roman Špoljar, izvršni direktor Aristos hotela u Zagrebu, samoborskim je konobarima pokušao prenijeti tajne dobrog odnosa prema gostima. Tako se u Samoborskoj kleti okupila mala, ali složna ekipa samoborskih ugostitelja spremnih čuti što će im Špoljar reći o konobaru kao ambasadoru ugostiteljske ponude lokala, prezentaciji ugostiteljskog objekta, normama ponašanja, načinima posluživanja, organizaciji servisa prigodnih obroka, specifičnim situacijama, reklamacijama, opremi, zalihama, vinskim podrumima i svemu onome što će gosta na koncu učiniti zadovoljnim.

"Samobor – grad u kojem se dobro jede" uskoro će zaokružiti godinu dana od početka realizacije ovog projekta Pučkog otvorenog učilišta, Grada Samobora i Udruženja obrtnika Samobor. Do sada su samoborski ugostitelji imali prilike u par navrata učiti iz iskustva Ivice Štrumla te Marca Fontanella, a uslijedit će i novi seminari, sve s ciljem unapređenja ugostiteljske ponude Samobora te je učiniti znamenitom u cijeloj europskoj regiji.

K.S.

 
08.10.2008.

Na gašenju požara u Makarskoj svoj su obol dali i vatrogasci iz Samobora

Samoborski dvojac na Velikom brdu

Na gašenju požara u Makarskoj svoj su obol dali i vatrogasci iz Samobora

Na traženje pomoći i zapovjedi glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina da se iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije uputi na gašenje požara auto cisterna i dva vatrogasca, koju je županijski zapovjednik zaprimio 20. rujna oko 22 sata, odlučeno je da se uputi auto cisterna Mercedes Atego DVD-a Samobor i vatrogasci Miroslav Rubinić i Davor Domin.

Samoborski vatrogasci krenuli su 21. rujna u 1 sat, a u Vatrogasno operativno središte Divulje Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Splitu stigli su oko 7 sati. Tu su sačekali druge ekipe iz kontinentalnog dijela Hrvatske te zajedno s njima oko 11 sati stigli na parkiralište svetišta Vepric kod Makarske. Prvi zadatak je bio dogašivanje požarišta uz obalu na Šetalištu dr. Franje Tuđmana, a zatim su upućeni na gašenje kod mjesta Veliko brdo gdje su ostali do mraka. Nakon toga su preseljeni na noćno čuvanje požarišta uz cestu Makarska – Veliko brdo, gdje su probdjeli cijelu noć gaseći manje požare uz rubna područja. U 9 sati su upućeni u hotel Rivijera na doručak i odmor. U 15 sati ponovno su na požarištu u mjestu Veliko brdo gdje s vozilom i naprtnjačama vrše dogašivanje i čuvanje požarišta. U 20 sati su upućeni u hotel na večeru i zaslužen odmor.

Ujutro, 23. rujna u 7 sati, na sastanku saznaju da je zadatak završen te se oko 18 sati vraćaju u Samobor.

Intervencija u Makarskoj je trajala 64 sata, auto cisterna je prošla 987 km i potrošila 285 litara goriva, a utrošeno je 6 spremnika, tj. 39 000 litara vode.

Antun Bogolin

 
08.10.2008.

Fra Zvjezdan Linić u Kući susreta Tabor predstavio svoju knjigu Da radost vaša bude potpuna

Hrabrost jednostavnosti

Fra Zvjezdan Linić u Kući susreta Tabor predstavio svoju knjigu Da radost vaša bude potpuna

Velik broj vjernika okupio se još jednom u dvorani Kuće susreta Tabor pri samoborskom franjevačkom samostanu, ali ovaj put imali su i posebnu prigodu za to. Naime, u srijedu 1. listopada, svoju je knjigu naslova Da radost vaša bude potpuna, Sakramenti - znakovi Isusove trajne i vjerne blizine i ljubavi predstavio fra Zvjezdan Linić. Točnije, knjigu su predstavili njegovi gosti – dugogodišnji urednik Glasa koncila i kolumnist don Živko Kustić, sadašnji glavni urednik Glasa koncila Ivan Miklenić i franjevački provincijal fra Rajko Gelemanović.

U atmosferi pjesme i radosti don Živko Kustić rekao je da narod prepoznaje karizmatične svećenike i vidi tko je pravi Božji čovjek. Naglasio je kako je fra Zvjezdan napisao knjigu svjestan da ljude ne treba šarmirati filozofskim konstrukcijama već istinu treba ispripovijedati jednostavno, da ljudi nauče što crkva radi i misli te se stoga o sakramentima govori razumljivo kao velikom blagu crkve. Nazvao je to hrabrost jednostavnosti.

Glavni urednik Glasa koncila Ivan Miklenić objasnio je kako je došlo do pokretanje rubrike Vjeronauk za odrasle u Glasu koncila 1996. godine po završetku Domovinskog rata te kako je došlo do suradnje s fra Zvjezdanom Linićem. On je svoje kolumne počeo pisati početkom lipnja 2006. i činio je to sve do početka studenog 2007. godine. To su bili čitki, razumljivi i komunikativni tekstovi, naglasio je Ivan Miklenić. Pojasnio je da je fra Zvjezdan iz broja u broj tumačio sakramente, najviše kolumni posvetivši euharistiji, a dodao je tumačenja za sakramentale i blagoslovine, obrede katekumenata, zavjete, ergocizam, sprovode...

O svojim susretima i radu s fra Zvjezdanom Linićem na zanimljiv je način govorio fra Rajko Gelemanović. On je ispričao da poznanstvo seže još u 1959. godinu kada su se sreli u Cerniku, gdje je fra Zvjezdan bio novak, a još više su se povezali 1963. kada su obojica došli u Samobor. Fra Zvjezdan je potom postdiplomski i doktorat završio u Innsbrucku, a liturgiju je specijalizirao u Parizu, vrativši se u Osijek, a 1981. došao u Zagreb gdje je počeo puniti do tada praznu crkvu svetog Franje na Kaptolu. Istaknuo je fra Rajko da je fra Zvjezdan jedan od pionira rada s katekumenima te da je njegova vrlina što je komunikativan, susretljiv, naravan, ima prirodni šarm da lako uspostavi komunikaciju s ljudima. I u knjizi je jednostavan, želi neposrednu komunikaciju, navjestitelj je i slavitelj, pohvalivši strukturu knjige.

Fra Zvjezdanov životopis nadopunio je i direktor Glasa koncila Nedeljko Pintarić, a potom je na svoj osobit način svim govornicima zahvalio i autor knjige. Dodao je da je ideja o kolumni nastala za vrijeme Velikog tjedna u Starom Gradu na Hvaru te da je o jednostavnosti učio i od don Živka, da je za pisanje kolumne slijedio upute glavnog urednika te da se lako nosio i s kritikama kolega. Prepričao je i nekoliko anegdota, a jedna od njih je iz Banja Luke kada mu je tadašnji vjernik, želeći pohvaliti njegovu jednostavnost tumačenja, po izlasku iz crkve rekao: - Što ti govoriš svaki blento razumije.

Uz smijeh i pjesmu zavšilo je i predstavljanje knjige. Na samom kraju uvodnik je pročitao samoborski pjesnik Josip Prudeus, koji je tog dana proslavio 60 godina ministriranja, za što je dobio i povelju pape Benedikta XVI. Knjigu su nazočni mogli kupiti po promotivnoj cijeni, uz potpis fra Zvjezdana Linića.

Mato Šipuš

 
08.10.2008.

Djelomično pušten u promet rotor na križanju Tuđmanove i Svetonedeljske ulice

Još fali samo jedan krak

Djelomično pušten u promet rotor na križanju Tuđmanove i Svetonedeljske ulice

Veliki rotor u Svetoj Nedelji, na križanju Tuđmanove i Svetonedeljske ulice, djelomično je 30. rujna pušten u promet. Rotorom se, prema privremenoj prometnoj signalizaciji, prometuje obostrano iz pravca Samobora i Zagreba, a u centar Svete Nedelje iz Ulice dr. Franje Tuđmana jedino je moguće prići preko manjeg rotora na križanju Tuđmanove i Plešivičke (kod Vrančića) budući da krak prema Svetoj Nedelji na tom kružnom toku još nije izgrađen.

Bit će gotov, kažu izvoditelji radova, polovicom listopada, jer se mora iznivelirati razina sadašnje Svetonedeljske s ulazom na rotor u duljini od 40-ak metara.

Zbog izvedbi radova na priključenju Svetonedeljske ceste na veliki rotor pomaknute su autobusne stanice u središtu Svete Nedelje, pa sada autobus u smjeru Zagreba staje kod Samoborske banke umjesto kod crkve, a u smjeru Samobora umjesto kod škole, kod stare pošte.

www.radiosvn.com

 

Obilježena 17. godišnjica oslobođenja Vojarne Taborec i Dan neovisnosti

159. sjednica Poglavarstva Grada Samobora

Projekt "Samobor – grad u kojem se dobro jede" ovaj put ugostio stručnjaka za ugostiteljske usluge Romana Špoljara

Na gašenju požara u Makarskoj svoj su obol dali i vatrogasci iz Samobora

Fra Zvjezdan Linić u Kući susreta Tabor predstavio svoju knjigu Da radost vaša bude potpuna

Djelomično pušten u promet rotor na križanju Tuđmanove i Svetonedeljske ulice

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002