24.01.2008.

U smiraj vladavine aktualne vlasti, a u osvit prijestolovanja Princa Fašnika, organizatori Fašnika održali tiskovnu konferenciju

Spremni za 200 tisuća posjetitelja

U smiraj vladavine aktualne vlasti, a u osvit prijestolovanja Princa Fašnika, organizatori Fašnika održali tiskovnu konferenciju

Sve je spremno za 182. izdanje Fašnika, objavili su organizatori iz Pučkog otvorenog učilišta u srijedu, 23. siječnja, na tiskovnoj konferenciji. Najbitniji podatak, a to je preuzimanje vlasti koje će se dogoditi u 18 sati 25. siječnja na središnjem samoborskom trgu, ravnateljica POU Ana Marija Crnojević garnirala je i zahvalama svima koji su pomogli u fašničkim pripremama (pokroviteljima Gradu Samoboru i Zagrebačkoj županiji, zlatnom sponzoru Zagrebačkoj pivovari, medijskim pokroviteljima, Komunalcu, Turističkoj zajednici, Gradskoj knjižnici, Samoborskom muzeju, Glazbenoj školi, gradskim službama...).

- Ove godine očekujemo iznimno velik broj gostujućih grupa iz Hrvatske i inozemstva, bit će više od tisuću maski koje dolaze "izvana", a očekujem da će u dva tjedna trajanja Fašnika Samobor posjetiti više od 200 tisuća ljudi – istaknula je Ana Marija Crnojević.

Slavica Šipicki najavila je pak zajedničku akciju organizatora, Večernjeg lista te Obiteljskog i Narodnog radija namijenjenu opremanju samoborskih osnovnih škola i Centra Lug. Naime, Večernji list će za vrijeme trajanja Fašnika imati svoj prostor na kojem će nuditi svoja izdanja, CD-e i DVD-e, a sav prihod od prodaje utrošit će se na kupnju računalne opreme.

Gradonačelnik Antun Dubravko Filipec tiskovnu je konferenciju iskoristio samo kako bi potvrdio da je spreman dobrovoljno predati vlast fašničkim likovima, koji su pak iskoristili priliku (konkretno, Sraka) obaviti "stručnu forenzičku analizu" gradonačelnika i okupljene "sedme sile". Princ Fašnik je pak zadovoljno mogao trljati ruke, jer će 25. siječnja konačno "zagospodariti" podebljom gradskom kasom i opušteno gledati kako će se utrošiti 1,5 milijuna kuna u novcu i 1,5 milijuna kuna u robi i uslugama, koliko je financijski težak ovogodišnji Fašnik.

K.S.

Osigurana besplatna parkirališta

Bitna stvar svima koji misle jezditi Fašničkom Republikom ili doći u nju svojim automobilom mogao bi biti podatak da će promet Trgom kralja Tomislava biti zatvoren samo u vrijeme trajanja programa. Također, osigurano je i besplatno parkiranje i to na lokaciji budućeg autobusnog kolodvora, na igralištu u Langovoj, kod Osnovne škole Samobor, Srednjoškolskog centra, motokross staze i ZET-ovih garaža.

Uveden "zakon lojalnosti"

Zanimljivo pitanje postavljeno je gradonačelniku i organizatorima vezano uz praksu koja je uvedena ove godine, a vezano uz odobravanje produljenog radnog vremena ugostiteljima u vrijeme Fašnika. Naime, produljenje radnog vremena dobili su oni koji su participirali u troškovima organizacije Fašnika.

– Oni koji sudjeluju u Fašniku dobili su odobrenje Grada, to je zakon lojalnosti – kratko je rekao gradonačelnik, a ravnateljica POU-a pojasnila je kako je svim ugostiteljima poslan dopis u kojem im se nudi participiranje u pokrivanju troškova održavanja fašničkog programa u rasponu od 500 do 2.500 kuna. Zauzvrat su ti ugostitelji dobili 15 dana produljenog radnog vremena.

 
24.01.2008.

O fašničkim običajima našega kraja na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Samobor govorila je Lela Roćenović

Magične moći kostiju iz hladetine

O fašničkim običajima našega kraja na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Samobor govorila je Lela Roćenović

Današnjoj je djeci pranje nogu u juhi od kupusa smiješno jednako kao i gatanje iz kostiju ostalih nakon hladetine, dok njihove bake i djedovi na spomen fašničkih običaja kimaju glavom još uvijek vjerujući u njihovu magičnu moć.

O fašničkim običajima našega kraja na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Samobor govorila je viša kustosica Samoborskog muzeja Lela Roćenović, a zanimljivo predavanje učenici trećih razreda Osnovne škole Bogumila Tonija popratili su brojnim pitanjima i veselim upadicama.

Ako i vi vjerujete u magične moći kostiju iz hladetine, a još niste udani, svakako pozovite svoje prijateljice koje će vam se pridružiti u gatanju. Također vam je potreban pas koji će odabirom kosti s lopara odlučiti koja će se od djevojaka ove godine udati.

Ako se gatanje pokaže točnim, svakako nam javite da i mi probamo...

I.H.

 
24.01.2008.

Prvu sjednicu samoborskog Poglavarstva obilježila je vodna tematika

Ne Bandićevom poskupljenju!

Prvu sjednicu samoborskog Poglavarstva obilježila je vodna tematika

Barem za sada Samoborci mogu mirno spavati, jer im neće odmah u siječnju poskupjeti voda. Takav je zahtjev, pristigao iz Zagreba, odbilo samoborsko Poglavarstvo s obrazloženjem da nije naveden plan i program održavanja mreže. Time je samo potvrđeno nezadovoljstvo radom zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje na samoborskom području, što je naglasio i zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten. Nezadovoljstvo je naraslo i zbog činjenice da Vodoopskrba, koja djeluje u sklopu Zagrebačkog holdinga, nije u prošloj godini uspjela potrošiti ni sva sredstva koja je u svom proračunu osigurao Grad Samobor, a unatoč tome izlazi s prijedlogom novog cjenika. Da stvar bude gora, u ovom trenutku ispada da bi se sredstvima samoborskih građana financirala mreža u Zagrebu, što je Poglavarstvo ocijenilo neprihvatljivim.

Tomislav Masten upozorio je da je za povećanje cijena dovoljno da 51 posto jedinica lokalne samouprave prihvati nove cijene za pojedino područje, što znači kako je dovoljno da Grad Zagreb prihvati povećanje pa da ono bude nametnuto i onima koji su odbili nove više cijene. Sve to rezultiralo je i najavom zamjenika gradonačelnika da će se morati raščistiti odnosi s Holdingom, a što bi moglo značiti da će u budućnosti Samobor imati i vlastito poduzeće za opskrbu vodom. Za dva dana je sastanak s predstavnicima Holdinga, nakon kojeg će se znati više. Inače, Holding je predložio povećanje 49,91 posto za domaćinstva i 49,89 posto za sve ostale korisnike.

Nova cijena je ipak odobrena, ali samo za priključak na komunalnu infrastrukturu višestambenih objekata. Kako je pojasnio pročelnik Željko Kovačić, dosadašnjoj odluci dodaje se nova odredba prema kojoj će cijena priključka na komunalnu infrastrukturu za višestambeni objekt s tri i više stanova biti 6.900 kuna (dosad se za sve kuće i zgrade plaćalo 4.100 kuna). Reakcija je to na najavu intenzivnije gradnje višestambenih objekata na području Samobora.

Inače, sjednica Poglavarstva je počela kratkom svečanošću u kojoj je Marijan Hetler, ravnatelj Osnovne škole Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem, predao članovima Poglavarstva prigodni dar zbog odobrenja kupnje kombi vozila za potrebe učenika te škole.

M.Š.

 

U smiraj vladavine aktualne vlasti, a u osvit prijestolovanja Princa Fašnika, organizatori Fašnika održali tiskovnu konferenciju

O fašničkim običajima našega kraja na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Samobor govorila je Lela Roćenović

Prvu sjednicu samoborskog Poglavarstva obilježila je vodna tematika

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002