12.09.2008.

U Samoboru obilježen Međunarodni dan oralnog zdravlja akcijom Samobor se zdravo smije

Nova tradicija za zdrave zube

U Samoboru obilježen Međunarodni dan oralnog zdravlja akcijom Samobor se zdravo smije

Obilježavanju Međunarodnog dana oralnog zdravlja priključio se u subotu, 13. rujna, i Samobor. Na središnjem samoborskom trgu prijepodnevni sati prošli su u znaku zdravih osmijeha mališana i njihovih roditelja privučenih brojnim štandovima zubarske tematike, iza kojih su im na raspolaganju bili stomatološki stručnjaci.

- Predviđeno je da akcija Samobor se zdravo smije bude istovremeno zabavna i edukativna, kako bi se privukla djeca i njihovi roditelji koji bi na taj način jednostavno mogli doći do brojnih savjeta i objašnjenja od strane stomatologa – pojasnila je doktorica stomatologije Helen Ružić ideju vodilju akcije koju je organizirala.

Tako su paralelno sa savjetovanjem, u zabavnom programu nastupili polaznici samoborskih vrtića Izvor i Grigor Vitez te Tigar teatar s predstavom Zubić vila, a djeca su mogla uživati i u igraonici osmišljenoj za ovu prigodu, radno nazvanoj Zubić škola.

Dan oralnog zdravlja inače je projekt Svjetske zdravstvene organizacije koji je zaslugom Hrvatskog društva za dječju i preventivnu stomatologiju prošle godine zaživio u Zagrebu, Osijeku i Varaždinu. Od ove godine, dakle, projekt se provodi i u Samoboru, uz želju doktorice Ružić da isti postane tradicija, što je vrlo moguće obzirom na iskazanu podršku Grada Samobora kao pokrovitelja manifestacije. Stoga su se roditeljima i djeci kratko obratili i zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić te predsjednik HDDPS-a prof.dr. Hrvoje Jurić.

Doktorica Ružić, pak, zahvaljuje i ostalim sponzorima koji su se uključili u akciju Samobor se zdravo smije - Radio Samoboru, POU Samobor, Komunalcu, Pentodentalu, Belupu, Colgateu, Agramu 98, OktalPharmi, Ljekarni Adrić, Print studiu Nina, GlaxoSmithKlineu, Slastičarnici U prolazu, Foto Samoborčeku, Naturproduktu, Likovnoj radionici OŠ Bogumila Tonija voditeljice Barbarić-Librić i Ružić prodajno-servisnom centru.

Kruno Solenički

 
12.09.2008.

Podijeljene diplome u projektu Znanjem do posla

Potreba ima, ali ne i znanja

Podijeljene diplome u projektu Znanjem do posla

Podijeljene diplome u projektu Znanjem do posla

Potreba ima, ali ne i znanja

Brojke o broju nezaposlenih statistički se smanjuju, ali i dalje kao jedan od najozbiljnijih problema na tom području ostaje onaj dugotrajne nezaposlenosti i kvalifikacijske strukture nezaposlenih. Kako bi se to nadvladalo Hrvatski zavod za zapošljavanje izradio je nekoliko programa, a jedan od njih, koji je ostvaren u suradnji Područne službe Zagreb HZZ-a, Zagrebačke županije, Udruge Otvoreni, Pučkog otvorenog učilišta Samobor i Učilišta Algebra, bio je projekt Znanjem do posla. Radi se o projektu jačanja ljudskih resursa na području Zagrebačke županije s ciljem obrazovanja mladih teže zapošljivih nezaposlenih osoba za deficitarna zanimanja web dizajner i grafički dizajner. Nastava za polaznike bila je besplatna, jer je trošak njenog izvođenja u cijelosti pokrila Zagrebačka županija, koja je u 2007. raspisala natječaj za financiranje programa udruga s ciljem edukacije, prekvalifikacije i osnaživanja nezaposlenih, a na kojem je i odobren projekt Znanjem do posla.

Selekciju kandidata iz evidencije obavila je Područna služba Zagreb, sukladno postavljenim kriterijima. Izabrani nastavni programi izvođeni su po službenom Adobe programu koje je verificiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, što je polaznicima osiguralo međunarodno priznati Adobe certifikat i upisivanje zvanja u radnu knjižicu. Projekt s dvije grupe po 12 polaznika provodili su Učilište Algebra u Zagrebu i Pučko otvoreno učilište u Samoboru, u kojem je i upriličena podjela diploma nakon okončanja nastave. Diplomu je primilo sedmero polaznika, a još njih petero mora izraditi seminarski rad s kojim se trebaju predstaviti budućim poslodavcima.

Na prigodnoj svečanosti, uz čestitke polaznicima, o nužnosti ostvarivanja ovih projekata u budućnosti i važnosti cjeloživotnog obrazovanja i učenja govorili su predsjednik udruge Otvoreni (za promicanje informatike) Tilen Horvat, ravnatelj Učilišta Algebra Mislav Balković i rukovoditeljica Odsjeka posredovanja i pripreme za zapošljavanje HZZ-a, Područne službe Zagreb, Marija Halić. Ona je ukazala i na probleme strukture nezaposlenih, jer poslodavci iskazuju potrebe za zaposlenicima (oko 6000 na području Zagrebačke županije), ali njihova struktura ne odgovara pa su, upravo stoga, izuzetno važni programi prekvalifikacija. Zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević također je istaknuo važnost cjeloživotnog učenja te značaj uključivanja područne službe Zavoda za zapošljavanje u projekte lokalne zajednice. Istaknuo je da će Zagrebačka županija inzistirati na uključivanju u projekte Europske Unije i financiranju iz predpristupnih fondova, zaključivši da se mora ulagati u znanje.

M.Š.

 
12.09.2008.

Gradsko izaslanstvo posjetilo je prijateljski grad Wirges i dogovorilo dinamiku rada na monografiji

Dokumentirano 35 godina suradnje

Gradsko izaslanstvo posjetilo je prijateljski grad Wirges i dogovorilo dinamiku rada na monografiji

Prijateljski grad Wirges početkom rujna svečano je obilježio 1050. godišnjicu, a na proslavu su pozvali i samoborsko izaslanstvo. U njemu su bili gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, voditeljica Ureda gradonačelnika Daniela Kalafatić te članovi Tamburaškog društva Ferde Livadića. Njihovi njemački domaćini bili su gradonačelnik grada Wirgesa Renato Noll, predsjednik Odbora za međunarodnu suradnju Franz Josef Bruchof i članovi Westerwaldchora. Odmah po dolasku, 5. rujna, organizirano je primanje i neformalno druženje na kojem je sudjelovalo i izaslanstvo francuskog grada Montchanina, a u prostorima Westerwaldchora nastupili su "Ferdići" i orkestar iz Montchanina. Sljedećeg dana samoborsko je izaslanstvo posjetilo gradsko groblje i odalo počast zaslužnim osobama za stvaranje prijateljskih veza između dviju država, gradova i naroda te zaslužnim gradonačelnicima. Izaslanstvo je u pratnji gradonačelnika Renata Nolla i Franza Josefa Bruchofa posjetilo prigodnu izložbu fotografija u župnim prostorijama crkve sv. Bonifacija.

Najznačajniji dio posjeta činili su službeni razgovori izaslanstava Samobora i Wirgesa oko realizacije zajedničkog projekta monografije 35. godišnjice suradnje Samobora i Wirgesa. Zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić predstavila je tijek realizacije ovog projekta te je zatraženo očitovanje grada Wirgesa o predlošku monografije i potvrde termina rada na njoj. Nakon prijevoda teksta i lekture monografija bi se počela tiskati početkom veljače sljedeće godine, a predstavljanje monografije planirano je za 1. travnja 2009. godine, na samu godišnjicu suradnje. Predstavnici Wirgesa prihvatili su predložene termine i financijski plan, o čemu će se i pisano očitovati.

Nakon ovih razgovora održan je i svečani kulturno - umjetnički program, u kojem su se kratkim pozdravnim govorima, predstavljanjem svojih gradova i osvrtom na dosadašnju suradnju nazočnima obratili gradonačelnici triju gradova, uz razmjenu darova. Gradonačelnik Samobora Antun Dubravko Filipec tom je prigodom domaćinima uručio likovno - pjesničku mapu Ljeto u Samoboru, a u glazbenom dijelu programa nastupilo je Tamburaško društvo Ferde Livadića.

7. rujna služena je svečana sveta misa te u popodnevnim satima održana svečana povorka na trgu, u kojoj su bili predstavljeni karakteristični proizvodi, gospodarstvo, škole, udruge, gradska glazba i slično.

M.Š.

 
12.09.2008.

Samoborski članovi Poglavarstva na ovotjednoj su sjednici iznijeli prigovore na račun obnove ceste prema Svetoj Nedelji

Betonski šlamperaj

Samoborski članovi Poglavarstva na ovotjednoj su sjednici iznijeli prigovore na račun obnove ceste prema Svetoj Nedelji

- To je šlamperaj i mi trebamo tražiti zatvaranje ceste, jer ne želimo prihvatiti odgovornost ako se na njoj nešto dogodi – bila je to najjasnija reakcija gradonačelnika Antuna Dubravka Filipca kada se povela rasprava o informaciji o obnovi Ulice grada Wirgesa od ipsilona do Svete Nedelje. No, svjesni okolnosti da taj prijedlog nadležni neće prihvatiti, na kraju je Poglavarstvo prihvatilo dopunu zaključka da se prvo organizira sastanak s Hrvatskim cestama (koje su bile nositelj investicije) i Županijskom upravom za ceste Zagrebačke županije (koja je cestu dobila na upravljanje), kako bi se što prije pokušali ukloniti nedostaci. Poglavarstvo je u zaključku i službeno konstatiralo da je prostorno i prometno rješenje raskrižja Ulice grada Wirgesa s ulicama Cesarićevom i Gundulićevom projektirano i izvedeno protivno pravilima struke i prostornim mogućnostima, čime se izravno utječe na sigurnost sudionika u prometu, kao i na smanjenje propusne moći raskrižja te da je pristup parkiralištu ugostiteljskog objekta izveden izravno u semaforiziranom raskrižju.

Uz to, piše u zaključku, na dijelovima ceste s visokim nasipom nije izvedena zaštitna odbojna ograda, nije izvedena projektirana pješačkobiciklistička staza od Svetonedeljske do Gundulićeve, odvodnja je izvedena protivno vodopravnoj osnovi, jer se otpadne vode iz zatvorenog sustava izravno ispuštaju u otvoreni jarak, bankine nisu propisno uređene, rampe za pristup poljoprivrednim parcelama nisu izvedene u propisanom nagibu, a ni okoliš nije očišćen i uređen. Budući da se odmah nametnulo pitanje kako se sve moglo dogoditi, gradonačelnik Filipec je naglasio da nisu bili prihvaćeni prijedlozi Grada Samobora pri samom projektiranju prometnice, kada se upozoravalo na propuste. Tek je naknadno, na inzistiranje Grada da se izgradi rotor ili semaforizira raskrižje Ulice grada Wirgesa s Gundulićevom i Cesarićevom, projektirano semaforizirano raskrižje, a Grad Samobor je radove sufinancirao s 400.000 kuna. Na kraju je prevladao stav da se prvo organizira sastanak i traži ispravljanje nedostataka, a kao krajnja mjera bit će zatraženo i zatvaranje prometnice ako se stanje ne promijeni.

Drugo prometno pitanje otvorilo se oko peticije putnika autobusne linije prema Bregani da se uredi stajalište u Krležinoj ulici kod Doma zdravlja. Zaključeno je da ne postoje prepreke da se isto ne uredi kako bi se olakšao put bolesnim ljudima koji idu iz Doma zdravlja. Na tom ugibalištu, osim autobusa za Breganu, na prijedlog Tatjane Milek, stajali bi i autobusi za Rude, Slani Dol i Lipovec, koji također moraju po izlasku s autobusnog kolodvora proći Krležinom ulicom uz Dom zdravlja.

Mato Šipuš

Samoborka zatražila ovrhu nad Gradom za iznos od 590.707 kuna

Samoborka d.d., putem javnih bilježnika Frković – Jožinec, dostavila je Gradu Samoboru ovršni prijedlog u kojem od Grada potražuje 590.707 kuna. Grad je putem odvjetnika Damira Mikuljana podnio prigovor s obrazloženjem da je račune, koji se navode u ovršnom postupku, Grad vratio Samoborki zbog pogrešno zaračunatog iznosa isporučenog materijala te da je podmirio sva dosadašnja potraživanja prema ugovoru o poslovnoj suradnji sklopljenom 30. listopada 1997. godine. Taj ugovor sklopljen je na deset godina, a u njemu je dogovorena cijena od 1 kune po kubiku cakumpaka pa se Grad poziva na njega. Računi o kojima je riječ u ovršnom prijedlogu Samoborka je izdala u razdoblju od 17. rujna 2005. do 29. rujna 2007. po cijeni od 1,22 kune po kubiku.

 
12.09.2008.

Roditelji učenika OŠ Bogumila Tonija sami bojali učionice, u strahu od još veće napučenosti školskih prostora

Umjesto jednosmjenske, uskoro u tri smjene?

Roditelji učenika OŠ Bogumila Tonija sami bojali učionice, u strahu od još veće napučenosti školskih prostora

Proteklog vikenda roditelji djece trećih razreda Osnovne škole Bogumila Tonija ujedinili su snage i zajedničkim naporima pobojali su učionicu svojih đaka.

Do akcije je došlo na inicijativu učiteljica učenika tih razreda, jer su zidovi učionice nakon školskih praznika djelovali otužno i prljavo, a takav ambijent zasigurno nije poticajan za rad djeci koja provode svoje školske sate u takvom razredu.

Boju za zidove donirala je mama jedne od učenica, a kreativnost i savršene "malerske" sposobnosti pokazali su tate učenika.

Djeca su oduševljena novim izgledom učionice, a roditelji vjeruju da će djeci biti lakše podnositi školske brige u učionici sa svježe obojenim zidovima koji barem malo osvježuju ambijent.

Možda ova akcija bude primjer i ostalim roditeljima kako barem malo pridonijeti novijem izgledu škole.

Iz Vijeća roditelja Osnovne škole Bogumila Tonija najavljuju dovršetak skupljanja potpisa za peticiju koju će predati nadležnim gradskim institucijama. Peticiju su pokrenuli krajem prošle školske godine, a njome žele iskazati svoje nezadovoljstvo oronulošću škole Bogumil Toni. Zabrinuti su i zbog njene prenapučenosti. Smatraju da bi Grad, budući se najavljuje znatno povećanje broja stanovnika, trebao bivšu Vojarnu Taborec prenamijeniti u školsku ustanovu, jer samoborskim školama prijeti uvođenje treće smjene u radu, što je daleko od ideje o jednosmjenskoj nastavi.

Sanja Horvat

 

U Samoboru obilježen Međunarodni dan oralnog zdravlja akcijom Samobor se zdravo smije

Podijeljene diplome u projektu Znanjem do posla

Gradsko izaslanstvo posjetilo je prijateljski grad Wirges i dogovorilo dinamiku rada na monografiji

Samoborski članovi Poglavarstva na ovotjednoj su sjednici iznijeli prigovore na račun obnove ceste prema Svetoj Nedelji

Roditelji učenika OŠ Bogumila Tonija sami bojali učionice, u strahu od još veće napučenosti školskih prostora

Arhiva 2008

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002