27.10.2008.

Samoborski SDP organizirao Kestenijadu za 766. godinu slobodnoga kraljevskoga Grada Samobora

Ne prepustiti se zaboravu

Samoborski SDP organizirao Kestenijadu za 766. godinu slobodnoga kraljevskoga Grada Samobora

Kako se ne bi zaboravio važan povijesni događaj koji je zapečatio razvoj Samobora još davne 1242. godine, samoborski SDP počastio je građane pečenim kestenima i moštom. Ispečeno je oko 100 kg kestena, a građanima su podijeljeni tijekom oba dana vikenda. Velika gužva oko kotla za pečenje kestena bila je stalna slika ovogodišnje Kestenijade.

Podjela ovako velike količine kestena i iznimna posjećenost pokazali su da su građani itekako zainteresirani da se ovakav važan povijesni datum ne prepusti zaboravu. Za nadati se je da će se gradska vlast osvijestiti i ubuduće i sama pripremiti programe kojima će pomoći da Samoborci prenose naslijeđe svoje kulture budućim generacijama.

S.H.

 
27.10.2008.

Skupština Gradske organizacije samoborskog HSS-a

Jačanje stranke i pobjeda na izborima

Skupština Gradske organizacije samoborskog HSS-a

Skupština samoborskog ogranka HSS-a, prema iskazanom, pokazala je da je ova stranka u Samoboru već spremna i koncentrirana na izbore. Predsjednik ogranka Krešo Beljak naglasio je da HSS želi biti ta opcija koja će preuzeti upravljanje grada, što je izazvalo očekivano odobravanje svih 128 nazočnih članova. Programska skupština održana je 25. listopada u dvorani srednjih škola, a nazočili su joj dožupan Zagrebačke županije i tajnik županijske organizacije HSS-a Roman Rodić, saborski zastupnik i gradonačelnik Jaske Boris Klemenić, Dragutin Pentek Vinovrški i Franjo Kajfeš iz Svete Nedelje i Stupnika, potom zamjenik gradonačelnika i predsjednik samoborskog HDZ-a Tomislav Masten, kao i predsjednik samoborskog HSU-a i HSP-a Dragutin Bajsić i Miljenko Borić te tajnik gradskog SDP-a Domagoj Puš.

Nakon pozdrava gostiju, izvješće o radu u proteklom razdoblju i prijedlog programa za sljedeću godinu iznio predsjednik ogranka Krešo Beljak. Najzanimljivije u izvješću bile su smjernice na kojima će samoborski HSS graditi predizbornu kampanju. Tako je Krešo Beljak istaknuo da će se samoborski HSS zalagati za ravnomjeran razvoj svih naselja, izgradnju osnovne komunalne infrastrukture, rješavanje problema javnog gradskog prijevoza, a posebno za zaštitu identiteta grada što podrazumijeva zaustavljanje prekomjerne izgradnje kako se Samobor ne bi pretvorio u veliku spavaonicu. HSS planira okupljanje centralnih funkcija grada, kao što su uprava, vatrogasci i sudstvo na prostor bivše vojarne.

Odobravanje članova nazočnih na Skupštini izazvale su riječi da HSS u Samoboru ne želi biti ničiji dizač ruku, nego politička opcija koja će preuzeti glavnu riječ u vođenju grada. Krešo Beljak pohvalio se i podatkom da je u proteklom razdoblju stranci pristupilo novih 160 članova, većinom mladih ljudi, da stranka organizacijski jača pa će na predstojeće lokalne izbore izaći s listom u svim mjesnim odborima. Istaknuo je da je na prošlim izborima stranka dobila 3000 glasova, mada tada nije vodila kampanju, niti imala vodstvo. Upravo im je to podloga za optimizam da će sljedeće godine polučiti znatno bolje rezultate i pobjedu, jer HSS smatra da može postati najjača stranka u Samoboru.

- Ja osobno, ali ni nitko od vas jednostavno nema pravo sumnjati da nećemo uspjeti, jer onaj tko ne vjeruje u vlastiti uspjeh neće ga nikada ni postići. Zato, stisnimo glave skupa, dajmo sve od sebe i vjerujmo čvrsto u pobjedu HSS-a – poručio je predsjednik ogranka Krešo Beljak.

M.Š.

 
27.10.2008.

Izborna konvencija Gradske organizacije Foruma mladih SDP-a Samobor

Andrija Noršić novi predsjednik esdepeovske mladeži

Izborna konvencija Gradske organizacije Foruma mladih SDP-a Samobor

Proteklog vikenda održana je redovna Izborna Konvencija Foruma mladih SDP-a Samobor. Za novog predsjednika izabran je Andrija Noršić, a za njegovog zamjenika Tomislav Bošnjak. Konvenciji se odazvao velik broj Forumaša.

Konvenciji je prisustvovala Mirela Gajić, zamjenica predsjednika FM SDPH, koja je u svom obraćanju pohvalila samoborski Forum, njihovu organiziranost i angažman. Konvecija je potvrdila i nove članove Gradskog odbora koji će u narednom mandatu brojati sedam članova. U završnom govoru novoizabrani predsjednik Andrija Noršić obećao je još bolji i učinkovitiji rad Foruma kako bi i dalje bili aktivan čimbenik u svim aktivnostima Gradske organizacije SDP-a Samobor.

S.H.

 
27.10.2008.

Državna tajnica Dorica Nikolić posjetila Samobor

Zatražena pomoć pri rješavanju problema

Državna tajnica Dorica Nikolić posjetila Samobor

U Poglavarstvu Grada Samobora danas je održan sastanak kojem je prisustvovala državna tajnica za socijalnu skrb u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Dorica Nikolić, na poziv samoborskog gradonačelnika Antuna Dubravka Filipca. Uz državnu tajnicu i gradonačelnika, na sastanku su bili ravnatelj Centra za odgoj, obrazovanje i osposobljavanje omladine Lug Boro Kljajić, zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti i brigu za mladež Damir Fabek te voditeljica Ureda gradonačelnika Daniela Kalafatić.

Tema sastanka bila je rješavanje problema u radu Centra Lug i rješavanje pitanja uređenja prostora Udruge gluhih i nagluhih osoba Samobora i Svete Nedelje. Ravnatelj Centra Lug Boro Kljaić upoznao je nazočne s problemima štićenika ove ustanove od 15 do 21 godine starosti, koji imaju blagu mentalnu retardaciju, izrečenu sudsku mjeru i nisu završili osnovnoškolsko obrazovanje. Budući da je Centar registriran za srednjoškolsko obrazovanje, predlažu da se promjenom Statuta registriraju i za osnovnoškolsko obrazovanje odraslih po posebnom programu. Za to su dobili pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, ali za verifikaciju programa moraju dobiti suglasnost i nadležnog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, budući da takav program još ne postoji u Hrvatskoj, a štićenici se ne mogu upisati u redovne programe osnovnih škola. Drugi problem koji je ravnatelj Kljaić iznio je prijevoz štićenika koji u Centru Lug pohađaju program radno - proizvodnih aktivnosti s područja Samobora pa je predloženo da se nabavi kombi vozilo za potrebe Centra. U razgovoru su spomenuti i ostali problemi s kojima se djelatnici Centra susreću u svakodnevnom radu.

Predstavnici Grada zatražili su od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi pomoć za uređenje prostora Udruge gluhih i nagluhih osoba Samobora i Svete Nedelje. U razgovoru s državnom tajnicom Doricom Nikolić iznijeli su konkretne primjere i probleme s kojima se svakodnevno susreću, zanimajući se u kojoj će mjeri sustav zdravstva i socijalne skrbi biti decentraliziran.

M.Š.

 
27.10.2008.

161. sjednica Poglavarstva Grada Samobora

Gradom će kružiti zaštitari

161. sjednica Poglavarstva Grada Samobora

Još jednom su članovi Poglavarstva Grada Samobora raspravljali o kupnji Vugrinščaka. Ovaj put se pred njima našao novi prijedlog, tj. 2. Anex postojećeg Ugovora prema kojem bi Grad od koncesionara Vugrinščaka, tvrtke Nakus, otkupio zelene površine izvan ograđenog kompleksa bazena i to po cijeni od 1.216.243 kune, plus PDV. Cijena je dogovorena nakon procjene ovlaštenog sudskog vještaka Marijana Gärtnera, koji je napravio procjenu ulaganja na tom, ali i na prostoru bazena i odbojkaškog igrališta od 1998. do danas. Stoga je, osim cijene za otkup zelenih površina i staza, utvrđen i godišnji iznos koncesije za ograđeni dio kompleksa. U raspravi je zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten rekao kako je za Grad najisplativije da bazen ostane u zakupu, a da se preuzmu zelene površine kojima se najviše koriste građani.

Najduža rasprava vodila se o stanju sigurnosti u gradu, potaknuta zaključkom o angažiranju tvrtke Ippon security za obavljanje poslova tjelesne zaštite na javnim površinama i objektima u sklopu projekta Siguran grad. Rasprava o stanju sigurnosti vodila se već nekoliko puta na sjednicama Poglavarstva tijekom 2007. i 2008. godine i tražila se povećana aktivnost Policije. Uveden je i video nadzor prostora uz Samoborski muzej te od Ministarstva unutarnjih poslova dobiveno odobrenje privatne zaštite na javnim površinama u Parku domovinske zahvalnosti, na Vugrinščaku, Trgu Matice hrvatske i oko Dječjeg vrtića Izvor, što dopušta članak 8. Zakona o tjelesnoj zaštiti. Zbog učestalih događanja i prigovora građana, na sjednici Poglavarstva je odlučeno da se područje nadzora proširi s već navedenih prostora i na prostor oko osnovnih škola B. Tonija, Samobor i M. Langa u Bregani, oko dječjeg vrtića u Bregani i zgrade Poduzetničkog centra. Pojačani nadzor vršit će se i oko Sportske dvorane Samobor, na Trgu kralja Tomislava i na šetalištu uz Gradnu, od Trga Matice hrvatske do Ulice Grada Wirgesa i to u razdoblju od 19 sati do 7 sati ujutro. U tom razdoblju će ove prostore obilaziti interventne ekipe po dva zaštitara, dok će jedan zaštitar biti stacioniran u novoj sportskoj dvorani, sve to na pokusni rok do kraja godine. Mjesečno će se za to izdvojiti 50.400 kuna. Mladen Guliš je dodao da zaštirari ne smiju sada amnestirati Policiju od odgovornosti, tražeći da ona pojača svoje djelovanje.

Ono što će svakako zanimati velik broj čitatelja je i Prijedlog odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načina postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama. Pročelnik Upravnog odjela za komunalne i stambene djelatnosti i razvoj Željko Kovačić pojasnio je da prema Zakonu o zaštiti životinja, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2007. godine, uvjete i način držanja kućnih ljubimaca, način kontrole njihova razmnožavanja te način postupanja s napuštenim životinjama propisuju nadležna tijela gradova i općina. Nacrt gradske odluke izrađen je 3. prosinca prošle godine i bio je upućen Udruzi za zaštitu životinja Đeki, koja je suglasna s nacrtom, veterinarskoj inspekciji i Veterinarskoj stanici Samobor, koje se nisu očitovale na prijedlog, a o nacrtu odluke raspravljalo je i Gradsko vijeće. Neke od primjedbi vijećnika prihvaćene su i ugrađene u prijedlog odluke. Ona se ponovno šalje Gradskom vijeću na konačno usvajanje.

Odlukom se, između ostalog, propisuje što su vlasnici kućnih ljubimaca dužni činiti, kao i broj ljubimaca. Tako, primjerice, u višestambenoj zgradi s više vlasnika ili najmoprimaca može se držati po jedna jedinka psa ili mačke, a ostali kućni ljubimci u broju koji odgovara higijensko sanitarnim uvjetima. U obiteljskoj kući, okućnici obiteljske kuće, vrtu i sličnom zemljištu nije dopušteno držati više od dva psa i mačke. Uzgoj kućnih ljubimaca namijenjen prodaji smatra se svako držanje iznad navedenih brojaka i ne može se početi bez rješenja o udovoljavanju uvjeta koje donosi nadležno tijelo. Pas u neograđenom dvorištu ili vrtu mora biti vezan, a lanac ne smije biti kraći od tri metra. Vlasnici psa u ograđenom dvorištu moraju na vidljivom mjestu imati oznaku koja upozorava na psa te imati ispravno zvono na ulaznim dvorišnim vratima. Posjednik psa dužan je odmah očistiti površine, a osobito površine koje služe zgradi kao cjelini, kao i zajedničke dijelove zgrade (stubišta i dizala) koje onečisti njegov pas. Posjednik psa dužan ga je voditi na uzici koja odgovara veličini i snazi psa i sa zaštitnom brnjicom. Psi patuljastih pasmina mogu se izvoditi samo na uzici. Posjednik psa dužan je očistiti dio ulice, javne površine ili prostora koje je onečistio njegov pas. Svi psi moraju biti označeni mikročipom.

Mato Šipuš

 

Samoborski SDP organizirao Kestenijadu za 766. godinu slobodnoga kraljevskoga Grada Samobora

Skupština Gradske organizacije samoborskog HSS-a

Izborna konvencija Gradske organizacije Foruma mladih SDP-a Samobor

Državna tajnica Dorica Nikolić posjetila Samobor

161. sjednica Poglavarstva Grada Samobora

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002