03.06.2008.

U prostorijama Udruženja obrtnika Samobor predstavljen godišnji program poticanja zapošljavanja

479 milijuna kuna čeka na poduzetnike

U prostorijama Udruženja obrtnika Samobor predstavljen godišnji program poticanja zapošljavanja

Na sjednici Vlade RH održanoj u ožujku prihvaćen je godišnji plan poticanja zapošljavanja za 2008. godinu s provedbenim mjerama koje se temelje na smjernicama i preporukama Europske strategije zapošljavanja. Kako bi ga se približilo poduzetnicima Udruženje obrtnika organiziralo je, u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje, u utorak, 3. svibnja, predstavljanje aktualnih mjera.

Prema objašnjenju rukovoditeljice Odsjeka mjera aktivne politike zapošljavanja Područne službe Zagreb Ljiljane Špoljarić, ove godine je poduzetnicima na raspolaganju 479 milijuna kuna potpora kroz programe 10 ministarstava. Iz tog se iznosa planira zaposliti ukupno 8919 ljudi na području Hrvatske. Visina potpore određuje se prema veličini poslodavca (mali, srednji i veliki), a isplaćuje se nakon provođenja postupka odobravanja, jednokratno u roku 30 dana. Inače, u Samoboru su prošle godine 43 osobe zaposlene kroz državne poticaje, za što je isplaćeno 914 tisuća kuna potpora samoborskim poduzetnicima. Ove se godine, rečeno je, očekuje da će se potpore koristiti još više.

Potpore su i ove godine usmjerene na nezaposlene osobe iz evidencije nezaposlenih kroz sufinanciranje zapošljavanja mladih osoba bez radnog iskustva, dugotrajno nezaposlenih osoba, starijih osoba te posebnih skupina nezaposlenih. Tu su i potpore za osposobljavanje i dodatnu edukaciju koje poslodavcima olakšavaju pripremu radnika za nove poslove, odnosno osposobljavanja nezaposlenih sukladno potrebama tržišta. U čitavom procesu intencija je da HZZ bude servis poslodavaca, naglasila je Špoljarić, odnosno da se konkretno odgovori na njihove potrebe. Iz tog razloga HZZ uredno bilježi primjedbe i prijedloge poslodavaca koji će biti razmotreni u cilju poboljšanja programa potpora. Jedno od takvih poboljšanja, koje se očekuje dogodine, jest ukidanje ograničenja broja poticanih zapošljavanja po poslodavcu. Također, želja je HZZ-a smanjiti papirologiju umrežavanjem u jedinstveni sustav s institucijama, kao što su zavodi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje ili porezna uprava, kako bi čitav postupak bio što brži, jednostavniji i precizniji.

Svi detalji i potrebne informacije o potporama u zapošljavanju mogu se naći na www.hzz.hr, kao i u samoborskoj ispostavi Zavoda za zapošljavanje te u Call centru Središnje službe HZZ-a na 062-12-12-12.

K.S.

 
03.06.2008.

Samoborci sudjelovali na 9. hodočašću hrvatskih vatrogasaca

Pomolili se Majki Božjoj Bistričkoj

Samoborci sudjelovali na 9. hodočašću hrvatskih vatrogasaca

Završetak aktivnosti Mjeseca zaštite od požara zaključen je 1. lipnja 2008. godine odlaskom vatrogasaca s područja Grada Samobora na 9. hodočašće vatrogasaca Hrvatske u Svetište Majke Božje Bistričke u Mariju Bistricu.

Vatrogasna zajednica Grada Samobora sudjelovala je na hodočašću s 55 vatrogasaca i 15 članova njihovih obitelji. U prigodnoj povorci i na misi u kojoj je sudjelovalo 2000 vatrogasaca iz Hrvatske samoborski su vatrogasci nosili zastave VZG Samobor, DVD-a Samobor, DVD-a Bregana, DVD-a Vrbovec, DVD-a Molvice i DVD-a Otok.

Na hodočašću su sudjelovali članovi DVD-a Samobor, Bregana, Vrbovec, Otok, Drežnik pod Okićem, Jarušje i Molvice.

Prigodne govore održali su predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i županica Krapinsko - zagorske zajednice Sonja Borovak.

Koncelebriranu misu je vodio vlč.mons. Vjekoslav Huzjak, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferncije, koji je u prigodnom govoru zahvalio vatrogascima na njihovom spašavanju ljudskih života i imovine.

Antun Bogolin

 
03.06.2008.

Samoborski HSS svečanom skupštinom obilježio 15 godina od obnove gradske organizacije

Poželjni partner iz Vatrogasnog doma

Samoborski HSS svečanom skupštinom obilježio 15 godina od obnove gradske organizacije

Obilježavajući 15. godišnjicu obnove djelovanja samoborskog HSS-a, članovi gradske organizacije stranke okupili su se u subotu, 31. svibnja, na svečanoj skupštini. U dvorani Srednjoškolskog centra oko 170 delegata iz 36 ogranaka te brojni stariji članovi iz vremena obnove stranke imali su priliku međusobno podijeliti ponos pripadanjem jednoj od stožernih političkih snaga na ovom području, prisjećajući se velikih dana Stjepana Radića, kao i godina progona nakon što su 1941. ustaške vlasti zabranile djelovanje HSS-a u cijeloj zemlji, a komunističke nisu dopustile obnovu poslije rata. Zato su trebale proći čak 52 godine da se rad najstarije hrvatske stranke s neprekinutim djelovanjem obnovi i na samoborskom području, a učinjeno je to 4. srpnja 1993. godine u Vatrogasnom domu na Stražniku.

Zahvalivši obnoviteljima gradske organizacije, predsjednik samoborskog HSS-a Krešo Beljak iskoristio je skupštinu kako bi pohvalio 600-tinjak članova stranke za dosadašnji trud te najavio kako se na dolazećim lokalnim izborima očekuje da će snaga stranke biti pretočena i u izborni rezultat koji će samoborskom HSS-u omogućiti povratak na vlast.

Da je HSS i u Samoboru poželjan politički partner potvrdili su predstavnici samoborskog HDZ-a i SDP-a. Tako je Tomislav Masten zaključio da i u Samoboru postoji prilika preslikati koalicijsku sliku s državne razine na lokalnu, budu li se lokalna stranačka vodstva nakon izbora uspjela dogovoriti, dok je Sanja Horvat izrazila zadovoljstvo dosadašnjim partnerskim odnosima i izrazila nadu da će oni takvi biti i nakon izbora. Skupštinarima se u slavljeničkoj prigodi obratio i predsjednik županijskog HSS-a i ministar poljoprivrede Božidar Pankretić.

– Ne treba se sramiti teških vremena, jer ono što nas ne ubije, uvijek nas nevjerojatno ojača. Zato iskreno vjerujem da je HSS Samobora zaslužio svojim radom obnašati vlast u gradu nakon izbora. Vremena direktiva iz središnjice su za nama, na vama je odgovornost za vaš budući rad i uspjeh i vi ćete biti ti koji će odabrati s kime želite voditi grad Samobor – poručio je Pankretić.

Dobre želje povodom godišnjice obnove samoborskog HSS-a na skupštini su iskazali i predsjednica Hrvatskog srca Marija Ledinski Anić, tajnik HSS-a Zagrebačke županije Roman Rodić, tajnica HSS-a Svete Nedelje Željka Šabarić i Nikica Burić. Na završetku skupštine podijeljene su zahvalnice članovima koji su 4. srpnja 1993. obnovili samoborski HSS te jubilarne plakete onima koji su neprekidno djelovali u samoborskom HSS-u 15, odnosno 10 godina.

Kruno Solenički

 

U prostorijama Udruženja obrtnika Samobor predstavljen godišnji program poticanja zapošljavanja

Samoborci sudjelovali na 9. hodočašću hrvatskih vatrogasaca

Samoborski HSS svečanom skupštinom obilježio 15 godina od obnove gradske organizacije

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002