30.05.2008.

Obilježen Dan Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje

O Žumberku u Samoboru

Obilježen Dan Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Razigranom zadnjem samoborskom vikendu u svibnju pridružili su se i djelatnici Javne ustanove Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Obilježavajući svoj dan i oni su, u subotu 31. svibnja, obogatili program na Trgu Matice hrvatske. Na njihovom štandu mogle su se saznati informacije o aktivnostima i eko-turističkoj ponudi Parka, naći promotivni materijali, suveniri i turističke karte Parka prirode te kroz mali Eko kviz provjeriti koliko znamo o prirodi. Štand je bio i polazišna točka organiziranog pješačkog pohoda do Eko centra Slani Dol, gdje se odvijao drugi dio proslave, na friškom zraku, uz planinarski grah, rekreaciju, prigodnu izložbu i prezentaciju rada ustanove.

Inače, Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje proglašen je 28. svibnja 1999. godine, a Javna ustanova započela je s radom dvije godine nakon toga, s ciljem očuvanja, zaštite, vrednovanja i prezentacije prirodnih i kulturno-povijesnih vrijednosti Žumberačkog i Samoborskog gorja.

K.S.

 
30.05.2008.

Savjet mladih Grada Samobora organizirao tribinu o arhitektonskim barijerama

Ukloniti i prepreke u glavama

Savjet mladih Grada Samobora organizirao tribinu o arhitektonskim barijerama

U organizaciji Savjeta mladih održana je tribina naziva Arhitektonske barijere i sloboda kretanja. Početno izlaganje održala je predsjednica Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida iz Zagreba, mr.sc. Mirjana Dobranović, kojim je dan pregled trenutne regulative, problema i mogućnosti njihovih rješavanja.

Nakon izlaganja prisutni članovi Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje predočili su svoje probleme s kojima se susreću u svakodnevnom kretanju gradom, spomenuti su susreti s čelnicima Samobora, ali je i istaknuto da, iako su ti susreti redoviti i dobro prihvaćeni s obiju strana, zapreke se presporo uklanjaju, a i nove se nažalost postavljaju, unatoč upozorenjima i molbama. Iznesen je općenit zaključak da se usprkos potrebama i pravnoj regulativi obraća premala pozornost potrebama invalida u kretanju po javnim prostorima, a u rješavanju se ne pita za njihova iskustva i mišljenje.

Zaključeno je i da treba ustrajati na stalnom upozoravanju i traženju uklanjanja prepreka, kako fizičkih, tako i onih "u glavama".

Tribini se odazvalo i Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora, u čije je ime sudjelovao tajnik društva Jovan Šućurović, te je prihvaćeno da se udruge trebaju povezati i zajedno surađivati, kako u rješavanju problema, svaki sa svojim znanjem i iskustvom, tako i u utjecaju na gradske i ine nadležne institucije da se ove ne bi uspavale i da bi provodile potrebne radnje.

Nažalost, pozivu Savjeta mladih nisu se odazavali predstavnici samoborskih osnovnih i srednjih škola, Grada i Centra za socijalnu skrb, koji su mogli pridonijeti još boljem radu tribine, a sve kako bi Savjet mladih mogao utjecati na konačno djelovanje nadležnih institucija kako bi osobe s invaliditetom napokon počele osjećati da se i njihov glas čuje.

Sanja Horvat

 
30.05.2008.

U organizaciji Ženskog poduzetničkog centra održan seminar na temu Poslovno povezivanje sa zemljama EU

Kako se prilagoditi promjenama

U organizaciji Ženskog poduzetničkog centra održan seminar na temu Poslovno povezivanje sa zemljama EU

U organizaciji Ženskog poduzetničkog centra iz Samobora, a u okviru projekta CO&CO CHAMBRES, pod pokroviteljstvom EU i uz sufinanciranje Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka RH, u Samoboru je 19. svibnja 2008. godine održan drugi u nizu predviđenih seminara na temu Poslovno povezivanje sa zemljama EU.

Svrha seminara je podizanje svijesti o ideji europskih integracija i upoznavanje s načinima poboljšanja prilagodljivosti malih i srednjih poduzetnika promjenama koje se događaju na tržištu koje sa sobom nosi proces priključenja EU.

Seminar je otvorila Ivana Kabaj, voditeljica projekta CO&CO Chambres i predsjednica Upravnog odbora Ženskog poduzetničkog centra. I ovoga puta predavači i organizatori su se pobrinuli da teme budu aktualne, zanimljive te, obzirom na povratne informacije posjetitelja prvog seminara, primjenjivije u praksi poslovanja naših poduzetnika.

Zbog sve većeg broja sudionika u vanjskotrgovinskom prometu, a u svrhu smanjenja mogućnosti nesporazuma, poduzetnicima su prezentirani običaji i načela poslovnog ponašanja u vanjskoj trgovini. Bilo je govora i o tome zašto incoterms termini, s posebnim naglaskom na glavne poteškoće na koje nailaze prodavatelji i kupci.

Jedna od tema seminara bila je i nova uloga Euro info komunikacijskog centra Zagreb, HGK u pripremi malog i srednjeg poduzetništva na putu prema EU. Sudionici seminara upoznati su s aktivnostima Centra o ključnim temama u procesu europskih integracija i u poslovanju s EU, seminarima i ostalim oblicima informiranja, a uskoro će iz tiska izaći brošura Kako do EU fondova? – 150 pitanja gospodarstvenika s odgovorima. Poduzetnici su dobili i konkretne informacije komu se mogu obratiti u slučaju kada trebaju pomoć u prepoznavanju, razumijevanju i primjeni relevantnih pravila EU.

I, na kraju, treća tema je prezentirala vrijednost intelektualnog vlasništva u malim tvrtkama, s informacijama o pojmu, vrstama intelektualnog vlasništva, načinima i procesima zaštite intelektualnog vlasništva te savjetima što učiniti za ostvarivanje prava.

Kvaliteti seminara, osim organizatora, pridonijeli su i izvrsni predavači kao što je Iva Jandriček, dipl.oecc., viša stručna suradnica u Euro info komunikacijskom centru Zagreb, Hrvatska gospodarska komora, zatim Neda Matijević, viša stručna savjetnica za intelektualno vlasništvo i licenciranje u Ministarstvu rada i poduzetništva te mr.oecc. Tomislav Lneniček, predavač na Veleučilištu Vern, certificirani konzultant za malo gospodarstvo i certificirani trener poduzetništva.

Seminar je prema ocjenama sudionika bio dobro pripremljen, a sadržaj koristan i zanimljiv. Najznačajniji ishod seminara svakako su informacije koje su poduzetnici dobili tijekom seminara, uspostavljanje novih kontakata i razmjena iskustava.

Karmela Šafarik

 
30.05.2008.

Samoborski HSLS-ovci opet u akciji

Raskrčene Vilinske jame

Samoborski HSLS-ovci opet u akciji

Dvadesetak članova samoborskog ogranka HSLS-a, ponajviše njih iz redova Gradskog vijeća i Poglavarstva, predvođeni gradonačelnikom Antunom Dubravkom Filipcem, nastavili su s praksom vikend ekoloških akcija. Već niz godina nastoje akcijama uljepšati sam grad, ali i njegovu okolicu, pa je tako 24. svibnja održana akcija u Grdanjcima, na samom ulazu u Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Cilj je bila lokacija Vilinskih jama, sustav malih špilja iznad potoka Breganice, jedno od još nedovoljno istraženih geomorfoloških fenomena ovog područja, o kojem je počeo skrbiti vlasnik izletišta Rajska jezera Marijan Kumer. Kako bi se omogućio lakši dolazak do ulaska u pećinu, članovi samoborskog HSLS-a prionuli su poslu i prvo oslobodili dio puta od granja i šiblja, a potom raskrčili i područje oko samog ulaza u Vilinske jame. Naime, u planu je Marijana Kumera uređenje pješačke staze do te lokacije, kao i obnova stare vodenice na potoku, kako bi se izletnici mogli upoznati sa starim običajima i načinom života, uz ostale sadržaje koje nudi.

Nakon odrađenog posla nastavljeno je druženje svih sudionika akcije, koje je tek malo pokvario pljusak.

M.Š.

 
30.05.2008.

U Galgovu održana pokazna vježba samoborskih vatrogasaca

Vježba spremnosti i promidžbe

U Galgovu održana pokazna vježba samoborskih vatrogasaca

Vatrogasna zajednica Grada Samobora organizirala je 25. svibnja u Galgovu pokaznu vježbu gašenja požara i spašavanje unesrećenih osoba u prometnim nesrećama.

Vježbu je pripremio zapovjednik Zajednice Vladimir Domin sa stožerom.

Tijek vježbe

Zapovjednik DVD-a Galgovo Marijan Kufrin primio je dojavu građana da u neposrednoj blizini trafostanice u središtu Galgova gori stambeni objekt i da postoji opasnost širenja požara na susjedne objekte - društveni dom, dječji vrtić i privatne objekte. Na poziv sirene u vatrogasno spremište je pristiglo deset vatrogasaca. Vatrogasnim kombi vozilom krenuli su na gašenje požara visoko tlačnim modulom. Procjenom da je požar velikog razmjera, obavještava zapovjednika Vatrogasne zajednice Grada Samobora Vladimira Domina, koji odmah daje naredbu zapovjednicima DVD-a Rude, Bregane i Samobora i JVP Samobor. Dolaskom na mjesto požara zapovjednik Zajednice je procijenio veličinu požara te pristigle postrojbe odmah uputio na gašenje požara. U gašenju požara je sudjelovalo osam vatrogasnih vozila i 48 vatrogasaca.

U tijeku intervencije dogodila se prometna nezgoda slijetanja osobnog vozila s ceste te su stradale tri osobe koje su vatrogasci JVP Samobor spasili izvlačenjem iz vozila.

Na kraju je DVD Galgovo prikazalo vježbu gašenja vatrogasnom štrcaljkom iz 1930. godine.

Vježbu je promatralo stotinjak mještana, a prisustvovali su joj i gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, predsjednik Gradskog vijeća Boris Makarun te pročelnik Ureda za gospodarstvo Željko Radovanić.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Vladimir Domin pozdravio je sudionike vježbe, zahvalio na uloženom trudu i sudjelovanju i izrazio nadu da će se više susretati na vježbama, a manje na pravim intrevencijama. Sudionicima vježbe je uručio prigodna priznanja.

Gradonačelnik Filipec zahvalio je vatrogascima na njihovom predanom radu u gašenju požara i drugim intervencijama i aktivnostima u Samoboru. Obećao je da će Grad pronaći načine da se vatrogascima nabavi nova i suvremenija oprema.

Boris Bogolin

 

Obilježen Dan Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje

Savjet mladih Grada Samobora organizirao tribinu o arhitektonskim barijerama

U organizaciji Ženskog poduzetničkog centra održan seminar na temu Poslovno povezivanje sa zemljama EU

Samoborski HSLS-ovci opet u akciji

U Galgovu održana pokazna vježba samoborskih vatrogasaca

Arhiva 2008

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002