31.10.2008.

Ženska inicijativa HNS-a donirala Mikrodom samoborskog Crvenog križa

Topla riječ i darovi

Ženska inicijativa HNS-a donirala Mikrodom samoborskog Crvenog križa

Štićenici Mikrodoma samoborskog Crvenog križa ugodno su se u petak, 31. listopada, iznenadili nenadanim posjetom dogradonačelnice Marice Jelenić i stranačke kolegice iz HNS-a Stajke Mikulčić njihovim skromnim, ali toplim prostorijama. Noseći pune ruke potrepština za vremešne stanare iz ulice Ilirskog pokreta 2, prikupljene u okviru Ženske inicijative HNS-a Samobora i Svete Nedelje, dogradonačelnica je iskoristila priliku kako bi sa štićenicima Mikrodoma razmijenila pokoju toplu riječ, ali i izrazila nadu da će starije osobe Samobora uskoro dobiti i znatno veće i novije prostorije od trenutnih. U ime stanara na donaciji je zahvalila ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Samobor Barbara Kos, dok su stanari s dobrodošlim gostima u miru popili kavicu i pokoju nešto žešću kapljicu, za bolju cirkulaciju.

K.S.

 
31.10.2008.

Gradska organizacija Hrvatske seljačke stranke Svete Nedelje održala programsku skupštinu

Iz opozicije u poziciju

Gradska organizacija Hrvatske seljačke stranke Svete Nedelje održala programsku skupštinu

Programsku godišnju skupštinu pred stotinjak izaslanika i pedesetak gostiju u društvenom domu u Strmcu 27. je listopada održala Gradska organizacija Hrvatske seljačke stranke Svete Nedelje. HSS u Svetoj Nedelji trenutno broji oko 350 članova, a cilj mu je 500-tinjak članova, koliko je imao ranije. Organizacija HSS-a u Svetoj Nedelji djeluje 14 godina, posljednjih 8 pod vodstvom sadašnjeg predsjednika Dragutina Vinovrškog Penteka.

– Ogledno dobro rade naši ogranci u Strmcu, Rakitju, Maloj Gorici i Novakima, sustiže ih Brezje, gdje treba omasoviti članstvo, "probuđen" je Kerestinec, a nastavak dobrog rada očekuje se u Bestovju u kojemu se, nakon dviju promjena predsjednika ogranka, još ne vidi pomak – ocijenio je predsjednik stranke. - U planu je i skoro aktiviranje ogranaka u Svetoj Nedelji, Orešju i Jagnjić Dolu, s obzirom na to da su za pola godine lokalni izbori – istaknuo je, uz ostalo, predsjednik stranačke organizacije Dragutin Vinovrški Pentek.

Podsjetio je da HSS od veljače ove godine participira u gradskoj vlasti, što ocjenjuje dobrim, jer to pridonosi političkom pluralizmu na lokalnoj sceni i jačanju demokracije te stvara dobru poziciju pred sljedeće izbore. - Točnom procjenom situacije prije lanjskih parlamentarnih izbora i promišljenim vođenjem stranke na lokalnoj razini, doveli smo HSS i prije lokalnih izbora iz opozicije u poziciju – rekao je Pentek. – HDZ nam je, zahvaljujući našoj dotadašnjoj kooperativnosti u Vijeću, pružio priliku da popunimo upražnjena mjesta u Poglavarstvu – dodao je Pentek. I on, i drugi govornici isticali su potom važnost održavanja vertikale u obnašanju vlasti, od državne, preko regionalne do lokalne. Predsjednik Pentek je pohvalio rad žena HSS-a u raznim organizacijama i udrugama, poput Hrvatskog srca koje sada vodi Jasminka Mataušić, kandidatkinja za županijsku predsjednicu iste organizacije. Ništa manje pohvala nije dobila ni predsjednica Županijske organizacije mladih HSS-a Željka Šabarić. No, predsjednik Pentek je istaknuo da više očekuje od Kluba mladih i njegova predsjednika Dalibora Miholića za koje, kako je rekao, zna da mogu, ali to nedovoljno pokazuju.

Nastavak vlastite promidžbe, a posebno promidžbe za mlade, koji će u najžešćoj kampanji za lokalne izbore održati svoju izbornu skupštinu, povećanje članstva za bar 10% i revitalizacija rada svih stranačkih ogranaka samo su neki od ciljeva daljnje programske orijentacije Gradske organizacije HSS-a Svete Nedelje.

Skupštini su, uz ostale, nazočili predstavnici drugih stranačkih ogranaka, HNS-a, SDP-a, HSP-a i HDZ-a, župan i dožupan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i Roman Rodić, dopredsjednica Županijske skupštine Marija Ledinski-Anić (svi ujedno i stranački dužnosnici) te gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin i predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Krunoslav Markovinović.

Prethodio joj je kulturni program u kojemu su sudjelovali Hrvatsko pjevačko društvo dr. Antun Radić iz Okića i KUD Strmec.

Edi Kirschenheuter

 
31.10.2008.

162. sjednica Gradskog poglavarstva Grada Samobora

Samobor zakinut u ocjenjivanju!?

162. sjednica Gradskog poglavarstva Grada Samobora

Samoborsko je Poglavarstvo na 162. sjednici usvojilo odluku o uspostavi suradnje i prijateljstva s talijanskim gradom Parabiagom, koji se nalazi u okolici Milana. Time će se nadograditi dugogodišnje prijateljstvo koje su 1967. započeli dobrovoljni darivatelji krvi, a koje je potvrđeno i krajem rujna ove godine kada su u Parabiagu jednu ulicu imenovali po Gradu Samoboru. Talijanska strana s oduševljenjem je prihvatila ideju u uspostavi prijateljskih i poslovnih odnosa pa bi povelju o bratimljenju uskoro trebalo potvrditi i samoborsko Gradsko vijeće.

U nastavku sjednice redale su se komunalne teme te je tako prihvaćen zahtjev Mjesnog odbora Domaslovec o izmještanju kanala slivnih voda koji se nalazi uz cestu preko puta nogometnog igrališta. Kanal bi se izmjestio uz ogradu autoceste, iza stambenih objekata na tom dijelu naselja. Time će se povećati sigurnost prometa, a za izradu idejnog projekta koji će napraviti Prongrad Biro iz Zagreba osigurano je 48.000 kuna. Osigurano je i 14.260 kuna za sanaciju krova kapele Svetog Jurja u park šumi Anindol. Sanaciju krova potaknula je Bratovština svetog Bernarda, a ona će biti izvršena prema smjernicama Konzervatorskog zavoda Ministarstva kulture. Na zahtjev Mjesnog odbora Grdanjci uredit će se odvodnja oborinskih voda u ulici Položnjaci kako bi se stekli preduvjeti za proširenje ceste u budućnosti i njeno asfaltiranje.

Svoje minute imale su i društvene djelatnosti pa je prihvaćeno svih pet statuta samoborskih osnovnih škola, koji su uskađeni sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi. Taj je zakon Hrvatski sabor usvojio u srpnju ove godine. U statutima zapravo nema većih izmjena, osim u sastavima školskih odbora za koje je propisano da broji 9 članova i kako se oni biraju.

Pri kraju sjednice pročelnik Željko Radovanić predočio je članovima Poglavarstva nagradu koju je Grad Samobor dobio u akciji Hrvatske gospodarske komore i HRT-a Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku. Iako veseli ponavljanje prošlogodišnjeg rezultata (drugo mjesto), gradonačelnik Filipec je rekao da nisu potpuno zadovoljni, jer su očekivali i više. No, članice ocjenjivačkog suda koje su boravile u Samoboru nisu pješice obišle šetnicu, Anindol i Kalvariju, pa pomalo ostaje upitno jesu li zakinule Samobor za bolju ocjenu.

Gradonačelnik je na samom kraju pročitao i pismo zahvale koje je uputio dosadašnji zapovjednik Policijske postaje Samobor Dubravko Teur, koji je unaprijeđen, a u kojem je zahvalio na dobroj i obostrano korektnoj suradnji vodećim ljudima Grada, članovima Poglavarstva i Vijeća te svima s kojima je surađivao tijekom svog mandata.

Inače, neposredno prije početka sjednice skinute su zaštitne cerade, koje su bile postavljene za vrijeme obnove pročelja, te su građani imali prigodu vidjeti da je jedan dio zgrade gradske uprave dobio potpuno novu boju po preporuci Konzervatorskog zavoda.

M.Š.

 

Ženska inicijativa HNS-a donirala Mikrodom samoborskog Crvenog križa

Gradska organizacija Hrvatske seljačke stranke Svete Nedelje održala programsku skupštinu

162. sjednica Gradskog poglavarstva Grada Samobora

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002