17.05.2008.

Samoborski srednjoškolci razgovarali o nasilju u partnerskim odnosima u okviru tribine Šutnja nije zlato

Emina i Iva protiv nasilja

Samoborski srednjoškolci razgovarali o nasilju u partnerskim odnosima u okviru tribine Šutnja nije zlato

Nasilje u partnerskim odnosima sve je izraženiji problem u Hrvatskoj, a sistemom "bolje spriječiti, nego liječiti" Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) u partnerstvu s Otvorenom medijskom grupacijom (OMG) odlučilo je krenuti od onih koji tek ulaze u svoje prve prave veze. Tako se diljem Hrvatske održavaju tribine zajedničkog naziva Šutnja nije zlato, a nakon Osijeka, Rijeke, Zagreba i Splita tribina je stigla i u Samobor. U Srednjoj strukovnoj školi u srijedu, 15. svibnja, Sanja Cesar i Nataša Bijelić iz CESI-ja, sa svojim gošćama, pjevačicom Eminom Arapović i voditeljicom i glumicom Ivom Šulentić, pokušale su srednjoškolcima prenijeti ideju nenasilja, toleranciju i ravnopravnost kao temelje normalnog odnosa između muškaraca i žena. Kroz svoja vlastita zapažanja i primjere iz svog života Emina i Iva bile su na raspolaganju i učenicama za njihova pitanja pa se tako u Srednjoj strukovnoj školi vodio jedan sasvim ležerni dijalog o sasvim ozbiljnoj temi.

Inače, CESI se još od 2004. godine bavi programima prevencije nasilja u adolescentskim vezama. Naime, kroz istraživanja se pokazalo kako u našem društvu postoji nedostatak edukacije i senzibiliteta za rodna pitanja i poštivanje ljudskih prava u okviru obrazovnog sistema, a postoje dokazi o porastu nasilja prema ženama i među mladima. Stoga čudi da je nasilje u adolescentskim vezama tema o kojoj se u stvari ne govori, iako je, prema CESI-jevom istraživanju, oko 70% mladih ljudi doživjelo neki oblik nasilja u vezi, a 87% djevojaka i 57% mladića smatra da je nasilje u adolescentskim vezama ozbiljan problem.

Osim kroz tribine, CESI-jev program predviđa i medijsku kampanju pa su učenicima prikazani i spotovi kampanje Šutnja nije zlato. Također, nacionalna kampanja sadrži i edukacijski dio gdje mladi 60-ak škola rade na kreiranju predstava, filmova, stripova i novinarskih radova na temu nasilja. Svi oni će biti prikazani u lipnju na multimedijalnom festivalu u Zagrebu, a svi željni dodatnih informacija o kampanji Šutnja nije zlato informirati se mogu i na www.sezamweb.net/sutnjanijezlato.

K.S.

 
17.05.2008.

U Gradskoj knjižnici održano predavanje o nasilju među djecom

Nasilje preko interneta sve raširenije

U Gradskoj knjižnici održano predavanje o nasilju među djecom

Učenici sedmih razreda OŠ Milana Langa iz Bregane i njihovi razrednici prisustvovali su zanimljivom i edukativnom predavanju Marije Krmek, psihologice iz Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba. Predavačica je govorila o nasilju među djecom - bullyingu. Ova pojava nasilništva sve je češća u svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Ono što osobito zabrinjava jest činjenica da se nasilničko ponašanje često ignorira, a na taj način sama žrtva postaje nasilnikom i javlja se zatvoreni krug pri čemu se nasilništvo potiče i širi. Vrlo je važno reagirati na nasilje, prekinuti ga i upozoriti nadležne službe. Žrtve nasilničkog ponašanja imaju velike probleme u svakodnevnom životu, što se očituje kroz anksioznost, psihosomatske tegobe, nisko samopouzdanje, depresiju i sl.

Djeca sklona nasilju najčešće su ljubomorna, nesretna, ljutita i nesigurna, pa im treba stručna pomoć kako bi se izbjeglo iživljavanje na drugoj djeci. Sve je raširenije nasilje među vršnjacima i preko interneta. Predavačica je istaknula prednosti interneta, ali isto tako je i upozorila na brojne opasnosti kao što su: neprimjereni seksualni sadržaji, pojava pedofila te različiti neprijateljski sadržaji ili poruke koje si djeca upućuju međusobno misleći kako im anonimnost omogućuje neprimjereno ponašanje.

Na kraju predavanja uslijedili su i konkretni savjeti o tome kako se zaštititi od nasilja i kome se obratiti ako se ono dogodi. Predavanje o nasilju bilo je korisno, a veliki broj pitanja pokazatelj je da bi se o ovakvim i sličnim temama trebalo govoriti još više.

Blaženka Mavrić

 
17.05.2008.

U okviru programa Zajedno više možemo, kojemu je cilj prevenirati zlouporabu droga kod učenika, održan Sajam mogućnosti

Razigrana alternativa drogi

U okviru programa Zajedno više možemo, kojemu je cilj prevenirati zlouporabu droga kod učenika, održan Sajam mogućnosti

Sajam mogućnosti samoborskim je školarcima na stadionu NK Samobora, u četvrtak 15. svibnja, ponudio razigrani prikaz aktivnosti kojima si mogu ispuniti život, ne bi li, kad hormoni učine svoje i nađu se u situaciji kontakta s drogom, izabrali pravi put.

Barem je tako u teoriji koja stoji iza programa Zajedno više možemo, a koji se provodi u skladu s Nacionalnom strategijom suzbijanja zlouporabe droga. Jedan od koraka ovog sveobuhvatnog programa prevencije upravo je i Sajam mogućnosti, kojeg u suradnji s policijskim upravama (u ovom slučaju PU Zagrebačkom) organiziraju jedinice lokalne samouprave.

Osnovna zamisao organiziranja i provedbe Sajma mogućnosti je predstavljanje, na jednom prostoru, što više sportskih klubova, kulturno-umjetničkih društava i drugih udruga, koji bi nudeći svoje sadržaje uključivali što veći broj djece u izvannastavne aktivnosti. Tako se na stadionu NK Samobora, što na štandovima, što na pozornici, a što na travnjaku, predstavio čitav niz samoborskih organizacija i udruga koje mladima mogu ponuditi smisleno ispunjenje trenutaka dokolice. Također, kako bi se djecu senzibiliziralo na kontakt s policajcima, Sajam je bio prigoda i za druženje s djelatnicima Policijske postaje Samobor.

Koliko je teorija iza ovog programa uspješna u praksi vidjet će se za par godina, kada će nastupiti i prvi pravi testovi karaktera za 300-tinjak školaraca koji su ovaj put posjetili Sajam mogućnosti. Kako bi vjerojatnost da će u ključnim trenucima znati reći ne drogi bila veća, neće sve stati samo na Sajmu mogućnosti. Naime, program Zajedno više možemo predviđa i čitav niz edukacija učenika i roditelja kroz razne tribine, predavanja i prezentacije koje će se provoditi u dolazeće vrijeme.

K.S.

Tko se sve predstavio

Na štandovima su svoje aktivnosti prezentirali Tamburaško društvo Ferdo Livadić, KUD Oštrc, Gradska glazba Samobor, FA Mladost, Udruga invalida Samobora i Sv. Nedelje, Samoborski športski savez, Skijaški klub Samobor, NK Samobor, KK Samobor, KK Rude, Taekwondo klub Samobor, Šahovski klub Samobor, Ženski rukometni klub Samobor, Gimnastičarski klub Samobor, Tenis klub Samobor, Školski športski savez Samobora i Svete Nedelje, Plesni klub Balans, Zajednica tehničke kulture, osnovne škole Samobor, Bogumila Tonija, Rude i Mihaela Šiloboda, MUP – Policijska uprava Zagrebačka, Javna vatrogasna postojba Samobor, DVD Rude, BBK Šišmiš i Moto klub Samobor. Također, nastupili su još i mali nogometaši Dječjih vrtića Izvor i Grigor Vitez, Judo klub Samobor, Glazbena škola Ferdo Livadić i Športski plesni klub Samobor.

 

Samoborski srednjoškolci razgovarali o nasilju u partnerskim odnosima u okviru tribine Šutnja nije zlato

U Gradskoj knjižnici održano predavanje o nasilju među djecom

U okviru programa Zajedno više možemo, kojemu je cilj prevenirati zlouporabu droga kod učenika, održan Sajam mogućnosti

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002