09.09.2008.

Projekt Udruge invalida i POU Samobor - Znanje i kompetencije, prilika za osobe s invaliditetom

Izjednačavanje mogućnosti

Projekt Udruge invalida i POU Samobor - Znanje i kompetencije, prilika za osobe s invaliditetom

Udruga invalida Grada Samobora i Svete Nedelje, u suradnji sa samoborskim Pučkim otvorenim učilištem i Učilištem Algebra iz Zagreba, pokreće projekt Znanje i kompetencije, prilika za osobe s invaliditetom. Cilj tog projekta je poboljšanje kvalitete života, zapošljavanja i društvene uključenosti osoba s invaliditetom kroz njihovo informatičko obrazovanje i edukaciju za proaktivno traženje posla.

Oko 11% građana Hrvatske su osobe s invaliditetom. Upotrebom modernih informatičkih tehnologija otvara se sasvim novo komunikacijsko područje za osobe s invaliditetom i ono predstavlja najbrži put prema značajnom poboljšanju njihove uključenosti u društveno – gospodarske procese, smatraju u Udruzi te su stoga i pokrenuli ovaj projekt. Njime se predviđa osposobljavanje 60-ak mlađih osoba s invaliditetom, koji bi nakon stjecanja osnova informatičke pismenosti mogli steći zvanja web dizajnera, samostalnog knjigovođe ili PC servisera, što bi potaknulo samozapošljavanje, ali i izgradilo samopouzdanje i poboljšalo kvalitetu njihova života.

Važno je napomenuti da je cijeli program namijenjen mlađim osobama s invaliditetom s područja Samobora, šire okolice, ali i Grada Zagreba i cijele Zagrebačke županije. Projekt će se odvijati u prostoru Pučkog otvorenog učilišta, gdje su se već odvijali slični programi za umirovljenike i nezaposlene osobe u suradnji s Učilištem Algebra. Prostor će se dodatno urediti za lakši pristup i rad osoba s invaliditetom. Planirano je da program traje između 140 i 200 školskih sati, što znači od rujna ove pa do rujna sljedeće godine. Polaznici informatičkih radionica moći će se osposobiti za zvanja računalni operater (osobe sa završenom osnovnom školom), ECDL operater, web dizajner, grafički dizajner (minimalno trogodišnja srednja škola) ili ECDL specijalist, specijalist za poslovnu informatiku, samostalni knjigovođa (minimalno četverogodišnja srednja škola ili završena trogodišnja srednja škola i završen program za operatera).

Sve informacije mogu se dobiti u Udruzi invalida Samobora i Svete Nedelje na broj 3366-505 ili e-mail udruga-invalida-samobor@zg.t-com.hr te u samoborskom Pučkom otvorenom učilištu na broj 3360-112 ili e-mail pousamobor@zg.t-com.hr. Projekt je odobren i financiran od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i namijenjen je razvoju sustava informiranja i edukacije osoba s invaliditetom i njihovih roditelja, sukladno Nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2007. do 2015. godine.

Projekt je predstavljen 9. rujna u Pučkom otvorenom učilištu Samobor i njega su podržali predstavnica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Sadika Grozdanić, zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Marica Jelenić, Snježana Žunec iz Zagrebačke županije te Ivana Petravić iz Grada Svete Nedelje. Program su predstavili predsjednica Udruge invalida Samobora i Svete Nedelje Jadranka Guštin, ravnateljica POU Samobor Ana-Marija Crnojević i ravnatelj Učilišta Algebra Mislav Balković, uz voditeljice projekta Itanu Bukovac iz POU-a i Jadranku Kufrin iz Udruge invalida.

Jedna od tema rasprave bila je i ona o prijevozu te je rečeno da već postoje dogovori o prijevozu osoba s invaliditetom i njihovih osobnih asistenata do mjesta održavanja tečaja ili nakon tečaja, a dijelom bi se i dalje kombinirao i s javnim prijevozom, jer će se termini tečajeva prilagoditi korisnicima i održavat će se i u prijepodnevnim i popodnevnim satima.

Mato Šipuš

 
09.09.2008.

Županijsko natjecanje vatrogasaca djevojčica i dječaka u kategoriji od 6 do 12 godina

Uspješan nastup Samoboraca

Županijsko natjecanje vatrogasaca djevojčica i dječaka u kategoriji od 6 do 12 godina

Županijsko natjecanje vatrogasaca djevojčica i dječaka u kategoriji od 6 do 12 godina održano je 6. rujna u Općini Gradec, na sportskom centru u selu Tučenik, posljednjem naselju do Bjelovarsko-bilogorske županije. Na natjecanju je sudjelovalo 670 djece, a iz Vatrogasne zajednice Grada Samobora šest natjecateljskih odjeljenja, odnosno šezdesetero djece. U kategoriji djevojčica sudjelovale su članice DVD-a Bobovica, Cerje i Otok, a u kategoriji dječaka članovi DVD-a Cerje, Pavučnjak i Veliki Lipovec.

Natjecateljske desetine imale su zadatak da vodom iz brentača mlazom vode što brže sruše prigodne mete, zatim u trčanju štafete gdje su, uz određene zadatke, koristeći vatrogasnu opremu, trebali pokazati brzinu i spretnost.

U kategoriji dječaka sudjelovale su 43 natjecateljske desetine, a vrlo zapažen rezultat je postigla natjecateljska desetina DVD-a Pavučnjak osvojivši 6. mjesto. DVD Cerje bilo je 13., a DVD Veliki Lipovec 24.

U kategoriji djevojčica sudjelovale su 24 natjecateljske destine, a DVD Cerje osvojilo je 11. mjesto, DVD Otok 13. i DVD Bobovica 16.

Voditelj natjecanja bio je Vladimir Domin ml., zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, a kao sudac je sudjelovao samoborski vatrogasni sudac Dubravko Matijaščić.

Antun Bogolin

FOTO: DVD Pavučnjak

 
09.09.2008.

Svetonedeljska fišijada u svom 9. izdanju prošla u znaku rekordnih temperatura i broja natjecatelja

Ak je ljuti fiš, vrućina ne znači niš!

Svetonedeljska fišijada u svom 9. izdanju prošla u znaku rekordnih temperatura i broja natjecatelja

Dok je subota svojom temperaturom obarala stoljetne rujanske toplinske rekorde, veselo društvo zaljubljenika u fiš paprikaš odlučilo je ignorirati suludu meteorološku situaciju i njoj u inat klin izbiti klinom – vanjskoj vrućini suprotstaviti onu koja se osjeti kad ljutina fiša zapljusne nepce nebrojenih posjetitelja 9. Svetonedeljske fišijade.

Organizatori iz Športsko - ribolovne udruge Rak iz Rakitja ovaj su put nadmašili sami sebe. Naime, 6. rujna na obali jezera Rakitje okupili su čak 23 natjecateljske ekipe - rekordan broj svih dosadašnjih fišijada. Tako se ocjenjivačka komisija (Vlado Matijaščić, Josip Kos i Antun Lepen) ovaj put našla pred velikim izazovom, jer svaka od ekipa za sebe može slobodno reći kako umijeće spravljanja ovog popularnog kontinentalnog ribljeg specijaliteta ima u malom prstu. Odrediti nijanse, pronaći skrivene okuse i detektirati idealne omjere "tajnih" začina bilo je sve, samo ne lagano. Ipak, nakon što su Gromovnici iz Bestovja svojim kuburama označili da je majstorima fiša isteklo vrijeme za obradu namirnica (koje su za sve ekipe bile jednake), stručna komisija je odlučila: najuspjeliji fiš 9. Svetonedeljske fišijade je onaj ekipe Som iz Kerestinca koji su na taj način obranili prošlogodišnju titulu. Kuharima Stjepanu Ladoviću i Branku Dekaniću pripao je 81 bod, solidnih 5 bodova više od drugoplasiranog dvojca Milovec-Bošnjak iz ZPZ Prometa. Treće mjesto zauzela je Plešivička klet (Margetić-Gretić), slijede AKD iz Kustošije i Piroš Čarda, dok su ostali, jednoglasnom odlukom komisije zauzeli jedinstveno, 6. mjesto!

Ni posjetitelji nisu ostali zakinuti za uživanje u fišu. Više od tisuću porcija našlo se u velikom kotlu, a za one sklonije konkretnijem dodiru s ribom ponuđen je bio i šaran na rašljama, uz štandovsku ponudu tradicionalnih jela i ostalih sitnica suvenirskog tipa. O štimungu su pak brinuli Žiga i Bandisti, koji su međimurskim tonovima upotpunili ugodno poslijepodne na rakitskom jezeru, dok se za voditeljski dio posla standardno nadahnuto i na sebi svojstven način pobrinuo i ove godine Davor Dretar – Drele. Također, kao i dosadašnjih godina, iz Svetonedeljske fišijade je sponzorski stala Limarija Sebastijan, dok su pokrovitelji bili Turistička zajednica grada Svete Nedelje i Gradsko poglavarstvo.

Kruno Solenički

 
09.09.2008.

Radovi na odvodnji u Langovoj ulici trebali bi biti gotovi do pred kraj rujna

Kroz Langovu za dvadeset dana

Radovi na odvodnji u Langovoj ulici trebali bi biti gotovi do pred kraj rujna

Tijekom ljeta u Langovoj ulici Komunalac je izvodio radove na izgradnji nove odvodnje od Mirnovečke ceste do Ulice Grič pa se tim dijelom otežano vozilo. Riječ je o izvedbi 377 metara nove odvodnje, za što je u proračunu osigurano 600.000 kuna.

Početak školske godine naglasio je poteškoće za sve vozače koji koriste tu ulicu pa su stigla i pitanja kada će biti gotova. Kako nam je rekao Marijan Marunica, direktor Komunalca koji je izvođač radova, početkom rujna dovršen je novi glavni kanalizacijski štrang, a do 25. rujna bit će izvedeni i svi novi kućni priključci (njih 23) i reviziona okna, za što će se kontaktirati stanovnici tog dijela ulice. Uz to rekonstruirat će se i 8 priključaka na slivnike te će se potom i sanirati asfalt.

M.Š.

 
09.09.2008.

Mladi HNS-a Samobora i Svete Nedelje ljeto su iskoristiti za sport i rekreaciju

Kolovoz za pedalovoz

Mladi HNS-a Samobora i Svete Nedelje ljeto su iskoristiti za sport i rekreaciju

Iako je za većinu 8. mjesec znak godišnjeg odmora, Mladi HNS-a Samobora i Svete Nedelje odlučili su kolovoz iskoristiti za sport i rekreaciju. Organizirana je prva HNS-ova biciklijada mladih, koja je ujedno najavila i početak suradnje mladih članova iz dva susjedna grada. Naglasak je na "prvu", jer je u planu organizacija ovakvog događanja svake godine krajem ljeta. Predsjednici Mladih HNS-a Svete Nedelje i Samobora, Ivana Vojvodić i Danijel Cikojević, zajedničkim snagama pokušat će aktivirati mlade ljude i potaknuti ih na sudjelovanje u nadolazećoj kampanji za lokalne izbore.

Glavna ideja ovog događanja bila je druženje mladih, a i starijih, uz rekreaciju i vožnju biciklima. Biciklijada je krenula od prostorija HNS-a u Samoboru i vozila se trasa Samobor – Bobovica – Gradna – Celine – Farkaševec – Domaslovec.

U Domaslovcu se, osim biciklista, okupilo još nekoliko desetaka ljudi. Osim nogometa, koji se odmah zaigrao, priređena su i natjecanja u skakanju u vrećama, ispijanje pive plus, kao i potezanje užeta za oba spola. Svi koji su sudjelovali u biciklijadi imali su besplatnu hranu i piće, a u natjecanjima su podijeljena priznanja. Prva biciklijada mladih HNS-a prošla je vrlo uspješno i nadamo se da će iz godine u godinu ovaj događaj biti sve veći i veći.

S.S.

 
09.09.2008.

Održana 154. sjednica Poglavarstva Grada Samobora

Lova ispod krova

Održana 154. sjednica Poglavarstva Grada Samobora

Nakon kolovoške stanke ponovno se okupilo samoborsko Poglavarstvo. Odmah na početku trebalo je rješavati pitanja vezana uz prijevoz učenika srednjih škola. Po pitanju prijevoza učenika trećih i četvrtih razreda nije bilo problema, jer se primjenjuje prošlogodišnji model po kojem prijevoz subvencionira Zagrebačka županija s 50%, Grad Samobor za učenike sa svog područja osigurava 25%, a preostali iznos do pune cijene plaćaju roditelji ili staratelji. Problem je nastao kod prijevoza učenika prvih i drugih razreda srednjih škola za koje je, temeljem Odluke o kriterijima i načinu financiranja troškova prijevoza redovitih učenika prvih i drugih razreda srednjih škola, besplatan prijevoz osiguralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa do kraja ove godine. No, prema naknadno dobivenim tumačenjima iz Ministarstva, to se odnosi na prijevoz od mjesta prebivališta do mjesta škole (od Samobora do Zagreba) pa se ispostavilo da odluka ne vrijedi i za tramvajski prijevoz na području Zagreba, koji je pooštrio dobivanje iskaznica u odnosu na prošlu školsku godinu. Kako su u ZET-u tražili potvrde od učenika, Grad Samobor morao je odmah reagirati te je na sjednici 1. rujna usvojena odluka o sufinanciranju pokaza za ZET te će Grad Samobor osigurati 25% od punog iznosa pokaza. Zagrebačka županija također je donijela odluku o sufinanciranju 50% cijene kako bi svi učenici srednjih škola s područja županije bili u ravnopravnom položaju, tako da će roditelji učenika prvih i drugih razreda srednjih škola plaćati 25% pune cijene. Za ovaj mjesec napravljene su i potvrde u samoborskom Odjelu za društvene djelatnosti, koje u ZET-u traže od učenika.

Zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić rekla je da je zakon usvojen takav kakav je i da u njemu ima nelogičnosti te da je ovo sada jedini način rješavanja problema. Svim učenicima osnovnih i srednjih škola zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić zaželjela je sretnu i uspješnu školsku godinu, a posebno upozorenje upućeno je vozačima kako bi vozili opreznije i obzirnije, osobito pazeći na učenike prvih razreda osnovnih škola.

U nastavku sjednice dane su i upute proračunskim korisnicima za izradu proračuna za 2009. godinu. Glavne naznake iznio je pročelnik Odjela za financije Roland Gajšak, izdvojivši četiri važna projekta, koja će "pojesti" velik dio proračuna. To su autobusno – željeznički kolodvor, za koji će u 2009. biti osigurano 17 milijuna kuna (i još 14 milijuna u 2010.), za uređenje bivše robne kuće Sama (u koju će se smjestiti knjižnica i Pučko otvoreno učilište) osigurava se 10 milijuna kuna sljedeće i još 10 milijuna 2010., za rekonstrukciju tržnice ide 9,5 milijuna, a za gradnju sportske dvorane uz OŠ Rude 8 milijuna kuna. Za ova četiri kapitalna projekta otpada, dakle, 44,5 milijuna kuna u 2009. godini. Osigurat će se sredstva i za izradu projektne dokumentacije, a jedna od većih investicija čija bi gradnja trebala početi 2010. godine je nova osnovna škola u Farkaševcu. Prema projekcijama, planira se daljnji porast prihoda u sljedećem razdoblju do 2011. godine za oko 6%. Rast će i rashodi, između ostalih i za plaće, jer je grad preuzeo iz državne uprave zaposlenike Odjela za prostorno planiranje, a zbog inflacije predložit će se i povećanje osnovice. U međuvremenu će i Vlada donijeti novi zakon o službenicima i zaposlenicima, a u pripremi je i novi zakon o proračunu.

Mato Šipuš

 

Projekt Udruge invalida i POU Samobor - Znanje i kompetencije, prilika za osobe s invaliditetom

Županijsko natjecanje vatrogasaca djevojčica i dječaka u kategoriji od 6 do 12 godina

Svetonedeljska fišijada u svom 9. izdanju prošla u znaku rekordnih temperatura i broja natjecatelja

Radovi na odvodnji u Langovoj ulici trebali bi biti gotovi do pred kraj rujna

Mladi HNS-a Samobora i Svete Nedelje ljeto su iskoristiti za sport i rekreaciju

Održana 154. sjednica Poglavarstva Grada Samobora

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002