28.04.2008.

Projekt Samobor – grad u kojem se dobro jede u Vilinske jame doveo čuvenog hrvatskog kuhara Ivicu Štrumla

Od unutarnjih ušteda do medaljona grdobine

Projekt Samobor – grad u kojem se dobro jede u Vilinske jame doveo čuvenog hrvatskog kuhara Ivicu Štrumla

Samobor – grad u kojem se dobro jede, projekt Pučkog otvorenog učilišta, Grada Samobora i Udruženja obrtnika Samobor, nakon uspješnog prvog seminara u studenom ide dalje. Tako je u restoranu Vilinske jame u Grdanjcima u ponedjeljak, 28. travnja, održan drugi u nizu seminara za samoborske ugostitelje, ovaj put pod nazivom Unutarnje uštede i HACCP.

Poznati hrvatski kuhar Ivica Štruml, šef kuhinje, gastronomije i delikatesa Palace hotela u Zagrebu, prenio je tom prilikom samoborskim kuharima tajne dobrog gospodarenja restoranom. Govoreći o načinima racionalizacije poslovanja i unutarnjim uštedama, Štruml je obradio teme edukacije osoblja, radne odjeće, nabave, obrade i kontrole potrošnje namirnica, do kontrole potrošnog materijala, gospodarenja otpadom, opreme i servisa te HACCP-a na primjeru iz prakse.

Nakon razgovora uslijedio je znatno atraktivniji dio seminara – kuhanje. Samoborski kuhari pridružili su se Ivici Štrumlu kako bi zajednički pripremili medaljone grdobine zapečene sa svježim aromatičnim biljem i pikantnim fonduom od gaude, poslužene na finoj kremi od mrkve s torticama od povrća te filete potočne pastrve, marinirane limunom i prošekom i poslužene na rižotu od šafrana s mirisnim umakom od šumskih gljiva.

Cilj programa Samobor – grad u kojem se dobro jede je unaprijediti ugostiteljsku ponudu Samobora te je učiniti znamenitom u cijeloj europskoj regiji.

K.S.

 
28.04.2008.

Akcija samoborskog HSLS-a na Trgu kralja Tomislava

Dijelili sadnice lavande

Akcija samoborskog HSLS-a na Trgu kralja Tomislava

Članovi samoborskog ogranka HSLS-a iskoristili su lijepo subotnje jutro da bi na štandu postavljenom na Trgu kralja Tomislava podijelili sadnice lavande. Za besplatnu podjelu osigurali su 200 sadnica ove posebne cvjetne i mirisne biljke, koje su sa štanda zbog velikog interesa građana nestale za nešto manje od sat vremena. Dijelili su HSLS-ovci i prigodne knjižnice prigodom Dana planete Zemlje, u kojoj se ukazuje na nužnost zaštite okoliša te je dano niz savjeta kako se na osobnoj razini može pridonijeti zaštiti okoliša pri kupnji, kućanskim poslovima, u prirodi, vrtu, u kupaonici i pri sortiranju otpada. Prema već ustaljenom običaju, samoborski su HSLS-ovci iskoristili prigodu i za kratku anketu u kojoj su građani anonimno mogli odgovoriti na nekoliko upita, a među njima i koja je najznačajnija investicija bila u prošloj godini te koje komunalne investicije treba dalje napraviti u gradu.

M.Š.

 
28.04.2008.

SDP protiv gradnje komercijalno-stambenog kompleksa

Prikupljeno oko 3000 potpisa

SDP protiv gradnje komercijalno-stambenog kompleksa

Samoborski SDP-ovci ovog su vikenda, u suradnji s kolegama im iz HSS-a, nastavili prikupljati potpise građana protiv gradnje komercijalno - stambenog kompleksa na Trgu Matice hrvatske, koju su pokrenuli prije dva tjedna tijekom prezentacije projekta na Gradskom vijeću. U proteklom je razdoblju, kako nam je rekao novi predsjednik samoborskog ogranka Željko Žarko, prikupljeno nešto više od 3000 potpisa, a cilj im je doći do broja od 3300 potpisa, što predstavlja 10 posto od ukupnog broja upisanih u birački popis Grada Samobora i broj nužan za raspisivanje referenduma.

M.Š.

 
28.04.2008.

U gradskoj vijećnici dodijeljena priznanja zaslužnima za uspješnu realizaciju 4. Samoborskog proljetnog sajma

Dogodine još i bolje

U gradskoj vijećnici dodijeljena priznanja zaslužnima za uspješnu realizaciju 4. Samoborskog proljetnog sajma

Post festum uspješnog 4. izdanja Samoborskog proljetnog sajma bilo je primanje u gradskoj vijećnici u petak, 25. travnja, za one zbog kojih se, na kraju krajeva, takva manifestacija i organizirala – samoborske obrtnike. Naime, veliki dio organizacijskog, dekoracijskog i prezentacijskog posla odradilo je upravo Udruženje obrtnika Samobor, koje je uspjelo organizirati samoborske obrtnike na način da su se pokazali posjetiteljima sajma u najboljem mogućem svjetlu. Od pažljivo uređenih štandova, cvjetnih aranžmana, sudjelovanja u popratnim aktivnostima Sajma poput okruglog stola o cehovima, tradicionalnom obrtništvu i ruralnom turizmu, njihov trud nije ostao nezamijećen, rečeno je na prijemu u vijećnici. Stoga su zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić i pročelnik za gospodarstvo Željko Radovanić iskoristili prigodu kako bi svima zahvalili na uloženom trudu i najavili nove pomake u kvaliteti Proljetnog sajma za iduću godinu.

Posebna priznanja dobili su pak vlasnici obrta čiji su štandovi na Sajmu proglašeni najboljima – Brankica Sovulj (Trešnja okićka), Silva Krajačić (Srčeko), Brigita Mihina (Arko) i Ana Nikl (Nikl), a gradske zahvalnice zaslužili su, uz samoborske obrtnike koji su se predstavili na Sajmu, i sve organizacije, udruge i društvene institucije koje su pomogle uspješnoj realizaciji 4. Samoborskog proljetnog sajma.

K.S.

 
28.04.2008.

U Samoboru obilježen Dan planeta Zemlje

I najveće je drvo izraslo iz malog sjemena

U Samoboru obilježen Dan planeta Zemlje

Jedan od glavnih problema zaštite okoliša u Hrvatskoj je stvoriti uvjete za bolje gospodarenje otpadom kako bi se spriječili eko incidenti, smanjilo zagađivanje prirode, ali i dodatno trošenje novaca. Standardi Europske Unije visoko su iznad onih u Hrvatskoj, gdje samo u rijetkim gradovima postoji sustav prikupljanja sortiranog otpada, a premalo se radi i na edukaciji i poticajima građana na selektiranje i korištenje reciklažnih dvorišta i tzv. "zelenih otoka".

Iz tih je razloga POU Samobor, koje Dan planeta Zemlje obilježava raznim akcijama od 1976. godine, ove godine za glavnu temu svojih aktivnosti izabralo baš – recikliranje. U realizaciju programa uključili su se Komunalac i samoborske osnovne škole te su na školska dvorišta postavljeni kontejneri za prikupljanje korisnog otpada – papira, plastike, baterija... Učenici su posjetili reciklažno dvorište, odlagalište Trebež i tvrtku CIOS koja se bavi reciklažom metalnog otpada.

Jedan dan proveli su i u eko patroli oko svojih škola i obližnjih naselja, a da bi im olakšali i potaknuli ih na svakodnevni pregled i čišćenje okoliša škola, Komunalac i POU Samobor osigurali su im dvadeset hvataljki za smeće. Da se od raznih ostataka kućanskih aparata i raznih sitnih uporabnih predmeta, koji bi inače završili u smeću, mogu napraviti umjetnička djela vidjeli su na izložbi Ivana Končića, koja je postavljena u Maloj dvorani POU, a autor je upravo za njih i ovu prigodu izradio skulpturu "Biostroj", koja je 22. travnja bila izložena u parku na Trgu Matice hrvatske.

Za građane je priređena javna tribina na temu "Selektivno skupljanje smeća", što, očito, nije bilo dovoljno zanimljivo široj publici. To je samo još jedan pokazatelj da je prioritet svih službi raditi na edukaciji i podizanju razine svijesti o ovoj izuzetno aktualnoj i važnoj temi.

Kraj tjedna ipak je rezerviran za ljepše teme pa će tako u Maloj dvorani svoju priču o svom putovanju oko svijeta pod jedrima ispričati Nenad Vlahović, koji je nakon Jože Horvata i Mladena Šuteja uspio ostvariti svoju želju i oploviti svijet.

Ivica Horvat

 

Projekt Samobor – grad u kojem se dobro jede u Vilinske jame doveo čuvenog hrvatskog kuhara Ivicu Štrumla

Akcija samoborskog HSLS-a na Trgu kralja Tomislava

SDP protiv gradnje komercijalno-stambenog kompleksa

U gradskoj vijećnici dodijeljena priznanja zaslužnima za uspješnu realizaciju 4. Samoborskog proljetnog sajma

U Samoboru obilježen Dan planeta Zemlje

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002