18.09.2008.

Obilježena 17. godišnjica mobilizacije 151. samoborske brigade

Iz mirne sredine u pakao rata

Obilježena 17. godišnjica mobilizacije 151. samoborske brigade

Osnovna misao i ove godine kod svih govornika pri obilježavanju godišnjice mobilizacije 151. samoborske brigade bila je – da se ne zaboravi. Korak k tome cilju je i okupljanje djece samoborskih osnovnih škola kod spomenika poginulim braniteljima u Parku domovinske zahvalnosti pri polaganju vijenca i paljenju svijeća te održavanje sata povijesti u dvorani Srednjoškolskog centra. Na tom je mjestu postavljena i izložba fotografija i dokumenata o ratnom putu 151. brigade, koju će učenici moći razgledati sljedećih osam dana, a potom će izložba od kraja rujna biti postavljena u holu nove sportske dvorane.

Obilježavanje 17. godišnjice mobilizacije počelo je, dakle, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim braniteljima, gdje je okupljene pozdravio predsjednik Udruge branitelja 151. brigade Franjo Horvat, a među njima su bili zapovjednici brigade, branitelji, roditelji, rodbina, djeca i prijatelji poginulih, izaslanstvo samoborskog Poglavarstva predvođeno gradonačelnikom Filipcem, izaslanstvo Gradskog vijeća predvođeno predsjednikom Makarunom, predstavnici Zagrebačke županije i Grada Svete Nedelje, MUP-a, Javne vatrogasne postrojbe i udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Franjo Horvat tom je prigodom rekao da se na ovaj način odaje dužna počast braniteljima koji su dali najviše što su mogli za nas i za našu Domovinu te da je tradicionalni susret 18. rujna podsjetnik na dan kada je zapravo počeo slavni ratni put brigade.

Ratni zapovjednik brigade, brigadir Josip Mahović, podsjetio je nazočne da je prije 17 godina hrvatska država pozvala u svoje redove hrvatske sinove s područja Samobora i Svete Nedelje i da je tada u jednoj noći provedena mobilizacija 8. samoborske brigade, kasnije preimenovane u 151. brigadu Hrvatske vojske.

- Bio je to početak slavne i sudbonosne ere iz naše prošlosti, početak ratnog puta naše brigade, koji je trajao od 17. rujna 1991. godine sve do 14. kolovoza 1995. godine. Više od 7000 sinova s ovog područja borilo se u Domovinskom ratu, od toga više od 50% u sastavu 151. brigade; više od 12% ukupnog broja stanovnika i više od 70% borbeno sposobnih ljudi. Brigada je sudjelovala u najtežim bitkama Domovinskog rata, od oslobađanja vojarni u Samoboru i Zagrebu, borbenih djelovanja u Pokuplju i Zapadnoj Slavoniji, do oslobodilačkih bitaka u Oluji na području Banovine. Poginula su 22 pripadnika brigade, više od 150 ih je ranjeno, a ukupne žrtve ovog kraja su i veće.

- Branitelji, budite ponosni na te dane - poručio je na kraju brigadir Mahović.

Gradonačelnik Antun Dubravko Filipec istaknuo je kako je zajedništvo tada bilo najvažnije oružje kojim smo se suprotstavili mnogo jačem neprijatelju i zahvalio svim pripadnicima brigade što su učinili sve da se djelo njihovih suboraca ne zaboravi. Potom je molitvu izrekao samoborski župnik Vlado Bogdan.

Na otvorenju izložbe u dvorani Srednjoškolskog centra, ravnatelj Srednje strukovne škole Davor Škiljan podsjetio je na dane kada se stvarala hrvatska država i raskinute veze s bivšom državom. Ratni zapovjenik brigadir Josip Mahović je učenicima, koji tih prijelomnih godina nisu bili ni rođeni, rekao da danas izgleda jednostavno to što je učinjeno 1991. godine, ali činjenica da je hrvatski narod čekao svoju državu punih 900 godina ukazuje da to ostvarenje nije bilo nimalo lako. Podsjetio je na okolnosti koje su vladale u bivšoj Jugoslaviji i velikosrpsku ideju o granici na liniji Virovitica - Karlovac - Karlobag te da su zbog toga Hrvati i građani Hrvatske goloruki morali krenuti u rat za osamostaljenje. Iako granate nisu direktno padale na grad, Samoborci su iz mirne sredine, u kojoj se uvijek živjelo europski, krenuli u pakao rata, jer su shvatili da se njihovi domovi brane i u Zapadnoj Slavoniji i na Pokuplju, istaknuo je između ostalog na satu povijesti brigadir Josip Mahović, jedan od ratnih zapovjednika 151. samoborske brigade.

Mato Šipuš

 
18.09.2008.

Na strmečkoj Lazini održano 3. vatrogasno natjecanje Kup Strmca

Odmjerili vještine pa se proveselili

Na strmečkoj Lazini održano 3. vatrogasno natjecanje Kup Strmca

Kako je bilo planirano, u nedjelju 14. rujna održano je vatrogasno natjecanje 3. Kup Strmca. Ujedno se radilo i o gradskom natjecanju Vatrogasne zajednice Grada Svete Nedelje pa niti ne čudi da se natjecanju odazvalo ukupno osamnaest ekipa.

Natjecanje je održano na sportskom kompleksu Lazina u Strmcu pod pokroviteljstvom VZG-a Sveta Nedjelja, a sve se odvijalo prema priručniku za natjecanje vatrogasnih odjeljenja RH u kategorijama za muške i ženske desetine te natjecanje djece muških i ženskih desetina od 6 do 12 godina.

Brojčano, u ženskoj konkurenciji nastupile su četiri ekipe, u muškoj dvanaest ekipa, dok su u konkurenciji vatrogasaca djece nastupile dvije ekipe. Valja spomenuti i da je u muškoj konkurenciji nastupila ekipa PVP-a Pliva.

Sudačka komisija odradila je svoj posao kao uvijek pošteno i profesionalno, a tri najbolje plasirane desetine iz svake kategorije dobile su i pripadajuće pehare, dok je prvoplasirana desetina u kategoriji 3/1A primila i prijelazni pehar. Kraj natjecanja obilježen je tradicionalnom vatrogasnom veselicom, gdje su se natjecatelji i prateće osoblje mogli proveseliti, zaplesati i prokomentirati natjecanje i rezultate.

I.H.

 
18.09.2008.

U tijeku radovi na početku Hrastinske ulice u Samoboru

800 metara novog asfalta

U tijeku radovi na početku Hrastinske ulice u Samoboru

Gradsko poglavarstvo sklopilo je ugovor sa Županijskom upravom za ceste o većem obimu radova pri preasfaltiranju Hrastinske ceste, nakon njenog obilaska. Tako se umjesto prvotno predviđenih 3400 m2 obim radova povećao na 6000 m2, što znači da će cesta biti preasfaltirana u dužini 800 metara, od Kolodvorske do Ulice Slave Raškaj. Grad Samobor je preuzeo i povećanje sufinanciranog iznosa za izvođenje radova s prvotno planiranih 150.000 na 300.000 kuna. Ukupna vrijednost svih radova iznosi milijun i 50 tisuća kuna. Novi asfalt trebao bi biti položen do 22. rujna.

M.Š.

 

Obilježena 17. godišnjica mobilizacije 151. samoborske brigade

Na strmečkoj Lazini održano 3. vatrogasno natjecanje Kup Strmca

U tijeku radovi na početku Hrastinske ulice u Samoboru

Arhiva 2008

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002