12.02.2008.

U Poduzetničkom centru Samobor održan edukacijski seminar za uspostavljanje sustava kvalitete ISO

Priprema za Europsku Uniju

U Poduzetničkom centru Samobor održan edukacijski seminar za uspostavljanje sustava kvalitete ISO

U gospodarskom poslovanju segment standardizacije posebno je značajan pa su tako i samoborski gospodarstvenici prepoznali nužnost i potrebu uvođenja procedura koje idu prema učinkovitijem poslovanju, standardizaciji i većoj profitabilnosti. Približavanjem Hrvatske Europskoj Uniji još je naglašenija potreba certificiranja i uspostavljanja sustava kvalitete.

- Slijedom toga, Poduzetnički centar Samobor prepoznao je važnost certifikata za sustav kvalitete ISO 9001:2000, kao preduvjeta za ozbiljan nastup na domaćem i stranom tržištu - ističe direktor PCS-a Željko Radovanić.

- Kako je malom poduzetniku vrlo teško uspostaviti sustav upravljanja kvalitetom i dobiti takav certifikat, jer za to nema dovoljno vremena, ljudi, znanja, a niti novaca, Poduzetnički centar Samobor u okviru svoje redovite djelatnosti od 2005. godine provodi program uvođenja ISO sustava - kaže direktor Radovanić i napominje da se u tom programu na nov način, sustavno i organizirano pomaže malim poduzetnicima u uspostavljanju sustava upravljanja kvalitetom prema ISO 9001:2000. Projekt je organiziran tako da se radi timski, u skupini do 10 poduzetnika.

Novi ciklus osposobljavanja započeo je 12. veljače 2008. u Bregani, u PCS-u u Ulici Đure Basaričeka 4. Program uspostave sustava ISO 9001 obuhvaća grupno polazno osposobljavanje kroz četiri seminara te individualni rad kod polaznika. Cijeli program s edukacijom, radionicama, tečajem za interne auditore i konzultacijama do samog certificiranja traje 6 mjeseci. Za konzultantske usluge u uspostavi sustava upravljanja kvalitetom odabrana je tvrtka Dekaform d.o.o. iz Zagreba, koja identične programe provodi u Tehnološkom parku u Zagrebu. U program su uključene sljedeće samoborske tvrtke: Bauer grupa, Geo bim, Kodrić – obrt za proizvodnju elektrotermičkih aparata, Vugrinščak obrt, Makar, M.G. Žnidarec.

Troškovi edukacije financirani su sredstvima Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva preko projekta Tehničko usklađivanje, a Poduzetnički centar Samobor bez naknade poduzetnicima osigurava tehničke, stručne i prostorne resurse.

S.S.

 
12.02.2008.

Društvo inženjera i tehničara na svojoj godišnjoj skupštini najavilo projekt postavljanja meteorološkog stupa u Samoboru

Počele pripreme za najtočniju vuru vu Samoboru

Društvo inženjera i tehničara na svojoj godišnjoj skupštini najavilo projekt postavljanja meteorološkog stupa u Samoboru

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog okončanja (birokratski) komplicirane priče o postavljaju vidikovca na Anindolu, Društvo inženjera i tehničara Grada Samobora kreće s novim projektima. Tako planiraju u 2008. godini Samoboru vratiti, odnosno pokloniti meteorološki stup.

Na svojoj godišnjoj skupštini održanoj u petak, 8. veljače, članovi DITS-a jednoglasno su podržali ovu inicijativu koja bi trebala rezultirati postavljanjem 3,5 metarskog meteorološkog stupa opremljenog satom i analognim instrumentima. Svojevremeno, početkom 20. stoljeća Samobor je imao meteorološki stup koji je bio smješten kod župne crkve svete Anastazije na mjestu gdje se danas nalazi kip Majke Božje, a novi će biti postavljen na zelenoj površini na Trgu Matice hrvatske (potez iza terase Toma).

- Meteorološki stup imao bi termometar, barometar, higrometar i uređaj za mjerenje UV zračenja, kao i sat s dva lica. Neće zahtijevati posebno opsluživanje, jer je sva aparatura analogna pa će je samo trebati pregledati jednom do dva puta godišnje, a sat koji će biti postavljen bio bi kontroliran iz Frankfurta i to će biti najtočniji sat u Samoboru – objasnio je predsjednik DITS-a Ivan Medvedović.

Osim postavljanja meteorološkog stupa predviđa se i uređenje okoliša oko njega, s dvostranim pristupom, klupama i hortikulturalnim uređenjem. Srećom, istaknuto je, za postavljanje meteorološkog stupa nije potrebna lokacijska ni građevinska dozvola pa se očekuje da bi ovaj put sve moglo proći bez birkoratskih zavrzlama. Okvirno je za projekt "meteorološki stup" u 2008. godini predviđeno nešto manje od 60 tisuća kuna koje će biti prikupljene uglavnom donacijama.

Inače, Društvo inženjera i tehničara planira da će u 2008. raspolagati s ukupnih 100 tisuća kuna za sve svoje djelatnosti koje će se i ove godine sastojati od brojnih javnih predavanja, ali i oživljavanja astronomske sekcije koja kao svoj glavni projekt vidi izgradnju amaterske zvjezdarnice u Novom Selu Žumberačkom.

Kruno Solenički

 
12.02.2008.

Akcija PU Zagrebačke među samoborskim školarcima

Ne kriminalu, da boljem svijetu

Akcija PU Zagrebačke među samoborskim školarcima

Što policija radi u školi? - pitali su se đaci OŠ Samobor u četvrtak, 31. siječnja ove godine. Znatiželji se udovoljilo kad se saznalo da su dva istražna policajca, Zdenko Poljak i Drago Mihaljević iz PUZ-a te samoborski kontakt-policajac Slobodan Pantelić školu posjetili povodom prezentacije programa "Prevencija i alternativa".

Prezentacija je održana u svim šestim razredima, a povod je bila edukacija o radu policije i o ovisnostima, te kako ih spriječiti, budući da je broj ovisnika porastao na čak sto tisuća, a u porastu je i kriminal, nasilje i vandalizam.

Predavači su naglasili da su dileri najodgovornji za širenje ovisnosti i za njih je najmanja zatvorska kazna tri godine zatvora.

Mladi i maloljetni imaju zakonsku zaštitu pa zato mlađi od 16 godina ne smiju biti vani duže od dvadeset i tri sata te se maloljetnima ne smiju prodavati alkoholna pića i duhanski proizvodi.

Baš za taj posao - rješavanje problema građana, postoji kontakt-policajac kojemu se uvijek možete obratiti, a on će pokušati riješiti vaš problem.

Na kraju prezentacije svi su dobili karticu na kojoj su ostavili svoj otisak prsta, a osim otiska na njoj se nalaze svi važniji telefonski brojevi i popis mjesta gdje se mogu dobiti informacije ili gdje se može obratiti za pomoć. Nadamo se da je prezentacija postigla cilj i da će se nasilje, kriminal, vandalizam i ovisnost bar djelomično smanjiti.

IVA JURČIĆ, 7.a

Novinarska grupa OŠ Samobor

 
12.02.2008.

Samoborsko Gradsko poglavarstvo održalo 127. sjednicu obilježenu natječajima i odlukama o povećanju naknada i plaća

Inicijativa - rad - odgovornost: to treba odgovarajuće i platiti!

Samoborsko Gradsko poglavarstvo održalo 127. sjednicu obilježenu natječajima i odlukama o povećanju naknada i plaća

Nakon što je na prošloj sjednici odrađen šok s poskupljenjima, 127. sjednica s te je strane bila manje šokantna.

Na početku je ponovno raspisan natječaj za pročelnika Ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i razvoj, budući je prvi poništen. Razlog je što se na njega nije nitko javio. Ponovljeni natječaj, osim u Narodnim novinama, bit će stoga objavljen u Večernjem listu te na portalima Moj posao.hr i Posao.hr. Tom prigodom bit će objavljeni i natječaji za stručnog suradnika za planiranje uređenja prostora, gradnju i zaštitu okoliša te za stručnog referenta.

Na javnom nadmetanju za nabavu i dopremu kamenog materijala za nasipavanje cesta u 2008. godini javila se samo Samoborka, a na nadmetanje za asfaltiranje cesta i ulica na području grada u ovoj godini javila su se tri ponuđača. Budući je Hvar dao najpovoljniju ponudu, u odnosu na Viadukt i Swietelsky (71,50 kuna po kvadratnom metru za 22.927 kvadratnih metara asfalta), prema Zakonu o javnoj nabavi s njim će biti sklopljen ugovor.

No, to nije bilo sve što se natječaja tiče. Bit će raspisan i javni natječaj za prikupljanje pisanih ponuda za davanje u zakup javnih površina na području Grada Samobora. Riječ je o postavljanju 50 reklamnih panoa u pojasu nerazvrstanih, lokalnih i županijskih cesta. Zakup je na tri godine, a početna cijena zakupnine je 50.000 kuna. Posebnost je to što je određen izgled svih nosača reklama, na kojima može biti najviše pet reklamnih ploča. Na taj način želi se izbjeći šarenilo koje sada vlada uz ceste. Prednost pri zakupu imat će zakupci koji su i do sada imali zaključen ugovor o zakupu javne površine za postavu reklame.

Jedna od točaka dnevnog reda bila je i ona o otpisu potraživanja za zakup javnih površina. Riječ je o obrtnicima koji su zatvorili svoje lokale u razdoblju od 2004. do 2006. godine. Budući su iznosi duga mali (od 172 kn do 5.000 kn), a utuživanje bi trebalo obaviti putem javnog bilježnika i unaprijed uplatiti naknadu, predloženo je otpisivanje duga zbog neisplativosti postupka.

Mato Šipuš

Povećanje naknada i plaća

Pred kraj sjednice stigle su i dvije zanimljive financijske točke. Prvo je izmijenjena odluka o naknadama članovima Gradskog vijeća i Gradskog poglavarstva. Zaključeno je da uz nazočnost i sudjelovanje na sjednicama imaju i dodatne poslove vezane uz obnašanje te dužnosti. Stoga će im ubuduće umjesto za svaku sjednicu zasebno biti isplaćivana fiksna mjesečna naknada od oko 2.000 kuna (Poglavarstvo) i oko 700 kuna netto (Vijeće), što je izračun na temelju brutto osnovice od 3.315 kuna. A na samom kraju stigao je i prijedlog Odluke o utvrđivanju plaća dužnosnika koje bira, odnosno imenuje i razrješava Gradsko vijeće. Gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, kao predlagatelj, konstatirao je da su plaće dužnosnika utvrđene ovom odlukom još 1997. godine te da je mišljenja kako je pri tome došlo do pogrešnog tumačenja uloge dužnosnika, tj. gradonačelnika i njegovih zamjenika, jer se ne radi o počasnim titulama već o radnim mjestima koje zahtijevaju inicijativu, rad i odgovornost za sve učinjeno. Uspoređujući koeficijente zaposlenika gradske uprave možemo utvrditi da je razlika između koeficijenta pročelnika i tajnika te dužnosnika nezamjetna, uspoređujući poslove i odgovornost, navodi Filipec. Stoga je predložio novu vrijednost koeficijenata plaća dužnosnika - gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika.

Umjesto dosadašnjeg koeficijenta 7 gradonačelnik bi imao koeficijent 10, a zamjenicima bi se koeficijent s 5 povećao na 7. Taj se koeficijent množi s brutto osnovicom, što bi u konačnici značilo da je gradonačelnikova brutto plaća 33.150 kuna, a zamjenika 23.205. kuna. Prema tumačenju Agencije za zaštitu osobnih podataka, ostali osobni podaci za izračun plaće su tajna (godine staža, olakšice i slično).

Odbijen Šarinić

Jedna od točaka koja je pobudila interes medija bila je zahtjev obitelji Šarinić za donošenje Urbanističkog plana uređenja Stražnik za izgradnju obiteljske kuće. Od Grada je zatraženo sufinanciranje izrade plana UPU Stražnik zbog velike financijske obveze koju sama izrada iziskuje (oko 182.000 kuna). U zaključku Poglavarstva navodi se da će se izradi plana pristupiti nakon što financiranje cjelokupne potrebne dokumentacije preuzme jedan ili nekoliko privatnih investitora koji žele graditi unutar obuhvata plana UPU Stražnik (8,01 ha), što se može očekivati krajem ove ili u 2009. godini. Isti odgovor, da kao investitor treba pristupiti izradi DPU-a, dobio je i Franjo Koletić koji je želio urediti prostor za konjički klub na početku samoborsko-svetonedeljskog polja.

Utvrđivanje kriterija

Jedna je točka skinuta s dnevnog reda, a to je zahtjev Morane Pešutić za pomoć Grada pri podmirenju troškova poslijediplomskog studija na Kraljevskom konzervatoriju u Haagu. Iako je prvotno zahtjev odbijen, u raspravi je zaključeno kako bi se trebali utvrditi kriteriji, jer su slični zahtjevi već stizali s područja umjetnosti i znanosti, a riječ je o ljudima koji postižu izuzetne uspjehe na svom području. Tako su Renata Glojnarić i Marica Jelenić istaknule da iznos može biti i simboličan u odnosu na sveukupne troškove, ali da je važna i ta moralna podrška koja se pri tome daje. Stoga će materijal ići na doradu kako bi se odredili kriteriji u sličnim situacijama.

 

U Poduzetničkom centru Samobor održan edukacijski seminar za uspostavljanje sustava kvalitete ISO

Društvo inženjera i tehničara na svojoj godišnjoj skupštini najavilo projekt postavljanja meteorološkog stupa u Samoboru

Akcija PU Zagrebačke među samoborskim školarcima

Samoborsko Gradsko poglavarstvo održalo 127. sjednicu obilježenu natječajima i odlukama o povećanju naknada i plaća

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002