12.07.2008.

Otkriven spomenik hrvatskim domobranima u Ogulinu

I Samoborci među stradalima

Otkriven spomenik hrvatskim domobranima u Ogulinu

Na groblju sv. Jakova u Ogulinu svečano je 14. lipnja otkriven spomenik žrtvama partizansko - komunističkog režima. Među više stotina ubijenih, tog 14. lipnja 1945. stradalo je i nekoliko građana Svete Nedelje i Samobora.

Naime, mnogi koji su bili na Križnom putu Samobor - Sisak - logor Viktorovac, Karlovac, uspjeli su doći do Ogulina, gdje su uključeni na dosluženje u JNA. Ipak, nakon samo nekoliko dana ispitivanja od strane OZNA-e, bili su uoči toga kobnog 14. lipnja izdvojeni, povezani žicom i u ranim jutarnjim satima na svirep način likvidirani.

O tome je ovom prigodom svjedočio Dragutin Gabriša, iz ovoga kraja posljednji preživjeli, koji je tada imao 18 godina. Odmah po završetku Domovinskog rata Gabriša je u spomen svojim stradalim kolegama postavio križ u šumi Galge, a Udruga HD Samobor i Sveta Nedelja željela je trajno obilježiti tragičan događaj i tako odati počast sugrađanima koji su u Ogulinu završili svoj životni put, a što je ostvareno uz suradnju i novčanu potporu gradova Samobor i Sveta Nedelja te Ogulina.

Po nacrtu arhitekta, također člana HD Samobor, Vlade Pirnata, spomenik je izradio Stipe Lucić.

Svečanom otkrivanju spomenika, smještenom na istaknutom mjestu na groblju sv. Jakova, prisustvovali su saborski zastupnici Krunoslav Markovinović iz Svete Nedelje i Ivan Vučić iz Ogulina te gradonačelnici Ogulina, Nikola Magdić i Svete Nedelje, Drago Prahin.

Samoborski pjesnik Ivan Dujmović odrecitirao je dvije domoljubne pjesme.

Svečanom skupu obratio se, između ostalih, predsjednik UHD Josip Leopold, koji je podsjetio nazočne na stradanja i zločine tadašnjeg komunističkog režima.

Spomenik je svečano otkrio živući svjedok događaja iz lipnja 1945. godine Dragutin Gabriša.

Na kraju je ogulinski župnik i dekan monsinjor Tomislav Rogić predvodio molitvu za sve poginule i umrle za domovinu kroz povijest, a zbor je otpjevao Zdravo Marijo.

Cjelokupno članstvo HD Samobora i Svete Nedelje je, zajedno s domaćinima, nastavilo poslije objeda u Sabljacima ugodno druženje.

I.D.

 
12.07.2008.

Vatrogasci postavili novi pokrov na Vatrogasni dom DVD-a Bobovica

Da ne šprica odozgora!

Vatrogasci postavili novi pokrov na Vatrogasni dom DVD-a Bobovica

Vatrogasci DVD-a Bobovica ponovno su pokazali svoju neprekidnu aktivnost u svim aspektima. Tako su nakon višemjesečnih priprema krenuli u popravak i rekonstrukciju krova na Vatrogasnom domu. Radi dotrajalosti i prokišnjavanja krova bili su prisiljeni na popravak krovišta i zamjenu pokrova na istom.

Izgradnja Vatrogasnog doma započela je još 1979. dobrovoljnim prilozima mještana i donatora, vlastitom radnom snagom. Radi skromnih sredstava korišteni su materijali koji su tada bili financijski najpovoljniji, ali su vremenom dotrajali i postali neadekvatno pokrivalo.

Vatrogascima je i u ovoj akciji pomogao mjesni odbor, preko kojeg je Gradsko poglavarstvo doniralo potreban materijal, metalne ploče, te pripadajući pribor za montažu. Sve ostale radove, kao što su skidanje starog pokrova, čišćenje drvene konstrukcije te prilagođavanje iste za novi pokrov, a zatim impregnaciju, zaštitu konstrukcije, kao i samo prekrivanje pokrovom, izveli su sami vatrogasci. Nakon uspješno završene akcije sljedila je zakuska i veselo druženje, jer znamo svi da se pokrivanje krova ne radi svaki dan.

Tijekom druženja dogovarale su se sljedeće akcije i aktivnosti, kao što je organizacija kup natjecanja, čišćenje i uređivanje mjesta te se obvezalo još ove godine izraditi nadstrešnicu iznad vanjskog stepeništa doma.

Vatrogasci ovim putem zahvaljuju Gradskom poglavarstvu na pomoći i ukazanom povjerenju, kao i svim mještanima uključenima u aktivnosti društva.

Zdenko Jednar

 
12.07.2008.

Grad Samobor potpisao Deklaraciju o razvoju ruralnog turizma

Promicanje ideje ruralnog turizma

Grad Samobor potpisao Deklaraciju o razvoju ruralnog turizma

Početkom travnja u Benkovcu je 14 županija i 5 gradova potpisalo Deklaraciju o ruralnom turizmu čiji je cilj podizanje ove vrste turizma na razinu ravnopravnog i kvalitetnog turističkog proizvoda u Hrvatskoj. Deklaraciju je 11. srpnja u Gradskoj vijećnici potpisao i samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, u nazočnosti predsjednice uprave Hrvatskog farmera Dijane Katica te pročelnika Odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Željka Radovanića.

Hrvatski farmer promiče ideju ruralnog turizma već 15 godina, a hrvatska ruralna područja bilježe iz dana u dan značajan razvitak, posebice kroz različite specifične djelatnosti kao što su proizvodnja autohtonih i tradicijskih proizvoda, poduzetnički projekti, zaštita i očuvanje prirodne i kulturne baštine, tradicijskog ruha, narodnih običaja, itd. Pri potpisivanju Deklaracije Dijana Katica rekla je da Hrvatska ima bogate razvojne šanse, ali da postoje i problemi zbog nesuglasja pojedinih propisa. U nekoliko ministarstava tu djelatnost pokriva oko 50 propisa. Izrazila je i radost što se ovim potpisom priključuje i Samobor sa svojim bogatim kulturnim i turističkim naslijeđem, ali i novim turističkim potencijalima. Hrvatski farmer će kroz redovne sastanke i edukaciju poticati i izradu zajedničkog kataloga i strategije promidžbe.

Pročelnik Željko Radovanić istaknuo je da Samobor, kao turistički grad i odredište, među svojom ponudom nesumnjivo ima i segment ruralnog turizma koji se polako razvija te da je Grad mnogo puta dosad pomagao svojim projektima obiteljska poljoprivredna gospodarstva i sve one koji se bave ruralnim turizmom. Između ostalog, dodao je Željko Radovanić, potpisom ove Deklaracije bit ćemo jači i sve naše daljnje aktivnosti nastojat ćemo intenzivirati i koordinirati s državnim institucijama.

Gradonačelnik Filipec okupljenima je rekao kako je Deklaracija podsjetnik da turizam nije uobičajen samo u priobalnom dijelu, nego na cijelom području Hrvatske.

- Neusklađenost između normativnih akata i onog što bi mi htjeli sprečava daljnji razvoj i zato je potrebna ova inicijativa. Samobor je svjestan svoje tradicije i obveze da ju sačuva. Naš Odjel za gospodarstvo i poljoprivredu i PCS organiziraju hvalevrijedne manifestacije, a trend je traženje autohtonih proizvoda. Unatoč edukaciji, ljudi još ne znaju što to sve znači, jer mnogi kroz samozapošljavanje mogu tu naći svoju šansu. U zajedničkom nastupu iznaći ćemo bolja rješenja – rekao je gradonačelnik Filipec i kao problem izdvojio područje Žumberka i proizvodnje za vlastite potrebe. Naime, turisti koji bi i htjeli kupiti autohtone domaće proizvode to ne mogu učiniti, jer zakon obiteljskim gospodarstvima dopušta proizvodnju samo za vlastite potrebe. Samobor je specifičan, jer velik dio ruralnog turizma potpada pod područje Parka prirode.

Voditeljica Ureda gradonačelnika Daniela Kalafatić podsjetila je da je Grad Samobor prošle godine organizirao sastanak na Žumberku, na koji su bila pozvana sva nadležna ministarstva i ostali relevantni čimbenici i s kojeg im je upućen apel i poziv na suradnju.

M.Š.

 
12.07.2008.

Održano javno izlaganje o Urbanističkom planu uređenja Gornjeg kraja

Stanovnici poručuju: ovo je sramotan odnos

Održano javno izlaganje o Urbanističkom planu uređenja Gornjeg kraja

Javna izlaganja o urbanističkom planu uređenja pojedinog područja uglavnom protječu u svojim stereotipnim formama, ali u slučaju Gornjeg kraja, kao rijetko kada, bili su vidljive emocije i strast. Dio toga pokrenulo je nekoliko spornih točaka u samom planu, a dio i činjenica da se na javnom izlaganju nije pojavio nitko iz političkog vodstva Grada (nazočan je bio samo pročelnik Odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Mladen Ogrinc). Budući se isti slučaj već dogodio, okupljeni stanovnici Gornjega kraja bili su izrazito ogorčeni na ignorantski odnos samoborskog vodstva prema njima te su nekoliko puta tijekom rasprave taj odnos nazvali sramotnim. Miroslav Ivanščak je u znak prosvjeda odmah i napustio raspravu, dok su ostali okupljeni stanovnici ipak ostali i ukazali na probleme koje ih muče.

Kao najveći problemi plana iz rasprave se mogu izdvojiti tri točke. Jedna od njih je zadržavanje postojeće gospodarske zone bivše Čaraparne, druga je legaliziranje u planu velikog betonskog mosta preko Gradne za potrebe isključivo tvornice Dr. Škobić, a treći problem je planiranje nove prometnice s rotorom kod postojećeg križanja Rudarske drage i ulice Gračec koja bi spajala buduće tunele kroz Stražnik i Tepec, a koji su ostali ucrtani u GUP-u. Za tu prometnicu i tunele je i sam izrađivač plana, Tomislav Dolečki iz Centra za prostorno uređenje i arhitekturu, rekao da će vjerojatno u budućnosti doživjeti korekcije ili ukidanje, smatrajući da će se to pitanje ukupnosti prometnih rješenja sigurno otvoriti pri izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Grada Samobora. Do tada, rekao je Tomislav Dolečki, izrađivač se držao odredbi postojećeg GUP-a.

No, tu se otvorio problem betonskog mosta na Gradni, budući da njega nema u GUP-u. Boris Drušković, Josip Fresl i predsjednica hrvatske sekcije Ecovast-a Tihana Stepinac Fabijanić ukazivali su da je on tu jedino zbog mesne industrije Dr. Škobić. Povjesničarka umjetnosti dr.sc. Željka Čorak rekla je da ima i fotografije koje dokazuju kako je Samobor zapravo postao mesno skladište cijele sjeverozapadne Hrvatske, jer kamioni non-stop tu prolaze. Nazvala je cijelu situaciju poraznom za cijeli grad, jer takve primjere devastacije nije vidjela nigdje u zemlji. Pojašnjenje izrađivača da je taj most ucrtan isključivo kao pješački, jer bi spajao cestu s budućom pješačkom stazom s druge strane Gradne, nije bilo uvjerljivo za okupljene, koji su ponavljali da preko toga mosta mogu prelaziti i tenkovi pa za pješake ne mora biti takvih dimenzija, a sporan je za njih i sam postupak njegove izgradnje, jer im na pritužbe nitko nije odgovorio.

Osobni problem iznio je Miljenko Marković, čije bi radionice iz mješovite namjene bile prebačene u sportsko-rekreacijske sadržaje, čime mu se ugrožava egzistencija. Optužio je da se to ne događa slučajno, već ga se na taj način kažnjava zbog toga što je prvi obavijestio policiju u slučaju ispuštanja amonijaka iz pogona tvornice Dr. Škobić.

- Nama brišete mješovitu namjenu, a ostavljate tu one zbog kojih smo gotovo poginuli – potreseno je govorio Miljenko Marković.

Što se tiče plana, još vrijedi istaknuti da bi se na području starog kamenoloma uredila mješovita poslovna zona, a u postojećim stambenim zonama su moguće interpolacije, budući je to područje već najvećim dijelom izgrađeno. Napravljena je i konzervatorska podloga u kojoj je rečeno da bi industrijske objekte južno od Gradne bilo najbolje izmjestiti i urediti zonu sporta i rekreacije, a neke nove građevine redizajnirati. I okupljeni na javnom izlaganju ukazivali su da bi industriju trebalo izmjestiti u radnu zonu.

Na kraju je i Krešo Beljak ponovno ukazao da bi na većinu primjedbi trebao odgovarati netko iz političkog vodstva Grada, budući da to nisu činile stručne službe. Stanovnici su najavili organizirano nastupanje kako bi se uvažile njihove primjedbe, a tražit će izmjene GUP-a i bilježiti sve promjene u prostoru, osobito u gospodarskoj zoni gdje se događa novo opremanje. Stoga će tražiti i ograničenja i zaštitu u toj gospodarskoj zoni.

Napomena za sve građane: u tijeku je javna rasprava o ovom Urbanističkom planu uređenja, a svoje primjedbe mogu do 30. srpnja napisati u zgradi Poglavarstva Grada Samobora radnim danom od 8 do 15 sati ili ih urudžbirati.

Mato Šipuš

 
12.07.2008.

Vandali opet napadaju i uništavaju kulturna dobra

Na meti i Stari grad

Vandali opet napadaju i uništavaju kulturna dobra

U tijeku je obnova samoborskog Staroga grada, što je svakako dobra vijest. Ali, radnici građevinskog obrta Ingor koji tamo rade svjedočili su u ponedjeljak novom vandalskom ispadu mladih stanovnika našega grada. Upitno je još koliko su mladi ti naši vandali, ali da su iz našega grada može se zaključiti po natpisima "Giznik", rađenim crvenim sprejom.

Osim toga, vlasnik Ingora, Stjepan Goršić, rekao nam je da su im tijekom proteklog vikenda (6. ili 7. srpnja) oštetili aluminijske 30-metarske ljestve koje koriste pri obnovi branič kule, razbijena su im stakla na automobilu za dopremu materijala i uništena ostala oprema te posvuda razbacan alat, koji su držali u posebnom spremištu u koje je provaljeno. O ovom slučaju obaviještena je policija, koja poduzima istražne radnje. Stjepan Goršić kaže da dosad nisu imali većih problema, osim što su zaticali da se daske i fosne koriste za paljenje vatre na obližnjem kamenom podu. Nakon uništavanja Kalvarije i fasade župne crkve, vandali su prešli na Stari grad. Trebamo li se zapitati što je sljedeće?

M.Š.

 
12.07.2008.

Srpanj donio poskupljenja i u Grad Samobor

Poskupljuju dio odvodnje i ukopi

Srpanj donio poskupljenja i u Grad Samobor

Prva srpanjska sjednica Gradskog poglavarstva donijela je pretežno ne lijepe vijesti za građane. Naime, dana je prethodna suglasnost na povećanje cijena odvodnje otpadnih voda, tj. dijela koji se odnosi na crpljenje, odvoz i zbrinjavanje fekalija iz sabirnih jama i to za 62%. Cijena usluga ukopa i obavljanje pogrebnih poslova ide gore za prosječno 20%. No, ne ide sve gore - nešto ide i dolje. Tako će biti smanjena cijena godišnjih parkirnih karti za fizičke osobe te mjesečnih i godišnjih parkirnih karti za pravne osobe. Nove cijene važile bi od 8. srpnja.

U obrazloženju poskupljenja odvodnje navodi se da je zadnja izmjena cijene bila još 1. prosinca 1998. godine, a u međuvremenu su znatno porasle cijene goriva i struje. Cijena pražnjenja sabirnih jama i dalje bi ovisila i o udaljenosti. Primjerice, korisnici usluge udaljeni do 5 kilometara umjesto 27,69 kuna po m3 ubuduće bi plaćali 46,07 kuna po m3, dok bi oni udaljeni 15 i više kilometara umjesto dosadašnjih 48,56 kn/m3 plaćali 80,84 kune po m3.

Neće se dirati cijena grobne naknade ni grobnih okvira i kazeta za urne, ali će Komunalac korigirati cijene usluge ukopa i obavljanja pogrebnih poslova i to u prosjeku za 20%. Prema tom prijedlogu usluga ukopa u zemljani grob umjesto 2.047,53 kune bila bi 2.455 kuna, a ukop u betonsku grobnicu umjesto 1.789,06 kuna koštao bi 2.131,96 kuna.

Cijena parkiranja i mjesečnih i godišnjih parkirnih karata smanjuje se od 3 do 50%. Godišnja parkirna karta u prvoj zoni (Hotel Lavica) pojeftinjuje za fizičke osobe 110 kuna, u drugoj zoni (gradske ulice) 80 kuna, a u trećoj zoni (parkirališta u Kompareovoj i Starogradskoj) za 40 kuna te sada godišnja karta u prvoj zoni košta 3.780, u drugoj 2.520, a u trećoj 1.260 kuna. I mjesečne parkirne karte pojeftinjuju pa je tako, primjerice, cijena karte u trećoj zoni prepolovljena - umjesto 360 kuna građani će ubuduće plaćati 180 kuna mjesečno. Regulirano je i da na novom parkiralištu u Starogradskoj (ZET-ove garaže) cijena bude 4 kune po satu.

Na 148. sjednici Poglavarstvo je utvrdilo konačni Detaljni plan uređenja Šmidhena koji se upućuje na Gradsko vijeće. Prihvaćena su izvješća o stanju i funkcioniranju komunalnih djelatnosti. Prihvaćene su i ponude za izmjenu drvene stolarije i krovišta na zgradi Poglavarstva, što će koštati nešto više od pola milijuna kuna. Pozornost su zaokupili knjiga i pečat pl. Alnocha Edelstadtskog. Knjiga sadrži vrijedne povijesne podatke za ovo područje. Grad je prihvatio stručno mišljenje mr.sc. Danijela Vojaka i zadužio Samoborski muzej da otkupi knjigu od ponuđača Damira Kovača. Podeblju knjigu i pečat članovi Poglavarstva mogli su pogledati tijekom sjednice.

Mato Šipuš

Odbijenice za medalje

Iako je Odbor za dodjelu nagrada i priznanja zbog velikog broja kvalitetnih kandidata za Nagradu Grada predložio da se dodijeli ove godine i 6 medalja zaslužnim pojedincima i institucijama, Poglavarstvo je na kraju, na naše malo iznenađenje, odbilo taj prijedlog odbora. U obrazloženju piše da je na kolegiju ocijenjeno kako su prijedlozi kvalitetni i utemeljeni, ali bi dodjela velikog broja nagrada u jednoj godini umanjila značenje i važnost same nagrade. Tako ispada da nečiji dugogodišnji predani rad mora pričekati još pokoju godinu za gradsko priznanje, jer se ne želi pretjerati s kvotama. Slična objašnjenja bila su i proteklih godina, a tada odbijeni do dana današnjeg nisu primili nikakvo priznanje.

 

Otkriven spomenik hrvatskim domobranima u Ogulinu

Vatrogasci postavili novi pokrov na Vatrogasni dom DVD-a Bobovica

Grad Samobor potpisao Deklaraciju o razvoju ruralnog turizma

Održano javno izlaganje o Urbanističkom planu uređenja Gornjeg kraja

Vandali opet napadaju i uništavaju kulturna dobra

Srpanj donio poskupljenja i u Grad Samobor

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002