19.06.2008.

Sjednica Skupštine Udruženja obrtnika Samobor

I dalje među prvima

Sjednica Skupštine Udruženja obrtnika Samobor

U svom redovitom ritmu članovi Skupštine Udruženja obrtnika Samobor okupili su se u četvrtak, 19. lipnja, na redovnoj sjednici. Skupštinari su i ovaj put saslušali izvješće predsjednika UOS-a Marijana Karlovića koji je ukratko podsjetio na aktivnosti u zadnjih pola godine. Uz uobičajeni, temeljni rad na afirmaciji struke i razvoju obrtništva, iza UOS-a su i uspješni (su)organizacijski projekti poput Proljetnog sajma i Salamijade za koje su i ove godine samoborskom Udruženju obrtnika stizale same pohvale, naglasio je Karlović.

Ipak, najveće priznanje Udruženju obrtnika Samobor stiglo je s 50. Međunarodnog sajma obrtništva na Zagrebačkom velesajmu gdje su članovi UOS-a dobili priznanje i kristalnu skulpturu za najvišu razinu oblikovanja i najbolje ideje u rješavanju prezentacije.

- Udruženje obrtnika Samobor stalno dokazuje da je po mnogo čemu na prvom mjestu u Hrvatskoj, a potrudit ćemo se da tako ostane i dalje – rekao je Marijan Karlović te najavio daljnje aktivnosti na suradnji sa srodnim udruženjima diljem Hrvatske, nastavak projekta stipendiranja učenika u deficitarnim zanimanjima, pomaganje obrtnicima da lakše dođu do poticajnih sredstava, a očekuje se i realizacija prošle godine najavljenog garancijskog fonda za dobivanje povoljnih poduzetničkih kredita. Kako je 2008. godina ujedno i slavljenička za UOS, Karlović je skupštinare obavijestio i da će najavljena Monografija obrtništva Samobora, Svete Nedelje i Stupnika biti 100 stranica veća nego što je planirano i da će adekvatno popratiti 40. godišnjicu rada Udruženja obrtnika.

Skupštinari su jednoglasno prihvatili izvješća o radu i financijama, baš kao što su u svoje redove aklamacijom prihvatili nove članove. Tako su u Skupštinu Udruženja obrtnika Samobor kooptirani svjećar i medičar Franjo Oslaković, limar Vladimir Bašić (koji je odmah ušao i u Upravni odbor) te električar Miroslav Benić (odmah imenovan dopredsjednikom UOS-a).

Na samom kraju, tajnica Udruženja obrtnika Samobor Silva Lamot još je jednom podsjetila na poticajna sredstva u programima Ministarstva obrtništva i malog gospodarstva koja čekaju na zainteresirane obrtnike da ih iskoriste.

Kruno Solenički

Za sada bez tradicionalista

Nakon što je konačno zakonski regulirano postojanje tradicijskih i umjetničkih obrta, 20-ak obrtnika s područja Samobora, Svete Nedelje i Stupnika koji se bave upravo takvim poslovima Skupštini se obratilo sa željom da se u okviru UOS-a osnuje i sekcija za tradicijski i umjetnički obrt. Međutim, zaključkom Skupštine odlučeno je da će osnivanje sekcije ipak pričekati da svoj posao odradi državna komisija za licenciranje tradicijskih i umjetničkih obrta pa će se tek onda ići u osnivanje. Međutim, kako je upozoreno, izlazak komisije za licenciranje na teren košta nekih 4 tisuće kuna, pa je predsjednik Karlović najavio da će se članovima UOS-a zainteresiranima za licenciranje pomoći da pokriju barem dio troškova.

 
19.06.2008.

Gradsko vijeće održalo je 25. sjednicu obilježenu izvješćima o radu gradskih ustanova

Komunalac vegetira na povlaštenom položaju

Gradsko vijeće održalo je 25. sjednicu obilježenu izvješćima o radu gradskih ustanova

Iz godine u godinu na Gradskom vijeću ponavlja se isti scenarij kad su u pitanju izvješća o radu gradskih ustanova. Najčešće i najduže rasprave vode se oko poslovanja Komunalca i financijskog izvješća Fašnika. Tek tu i tamo otvori se i negdje drugdje neki problem, ali se on brzo riješi, dok je vječni odlikaš (koji uvijek dobije pohvale za pripremljeno izvješće) Dječji vrtić Grigora Viteza. Ove su godine pohvale dobili Zajednica tehničke kulture i Samoborska knjižnica, dobro su prošli i Muzej, Samoborski športski savez i Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, dok je kod izvješća o radu Vatrogasne zajednice i Javne vatrogasne postrojbe otvoreno pitanje njihove opremljenosti.

Vijećnik Željko Koščica (DC) opetovano je upozoravao na inspekcijski nalaz i da Grad Samobor proteklih godina nije izvršavao zakonom propisano izdvajanje iz proračuna za vatrogastvo te da se tek ove godine stanje nešto popravlja. Problem je i što javna vatrogasna postrojba mora intervenirati u Svetoj Nedelji, a s njima nije napravljen zajednički program i plan.

Oko Komunalca su se ponovno lomila koplja i navodili primjeri s terena lošeg poslovanja, od čekanja naručenog materijala i kašnjenja radova, aljkavosti pri sanaciji prometnica i udarnih rupa, stalnog zapošljavanja novih ljudi, do organizacije posla i shema koje se ne provode u djelo. Pročelnik Odjela za financije Roland Gajšak uvodno je rekao da je Komunalac u gubitku 73.000 kuna zbog paradoksalne naplate poreza na dobit, a koja je uzrok nenaplaćivanja potraživanja. I zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten kao jedan od najvećih problema naveo je da se u posljednjih 7 godina nije vršila naplata potraživanja od dužnika te rad u katastrofalnim uvjetima, u barakama iz 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća. Gradonačelnik Filipec je konstatirao da Komunalac vegetira godinama i zbog loših direktora, a dijelom je svemu kumovala i politika. Rekao je da u poduzeću nisu inzistirali na naplati potraživanja dok je Grad mecena te da zaposleni u Komunalcu nisu ni svjesni povlaštenog položaja u odnosu na radnike u privatnim firmama.

Zbog nezadovoljstva dotadašnjim radom prije devet mjeseci izabran je novi direktor Marijan Marunica, koji je pažljivo bilježio sve izrečeno te potom i odgovarao na pitanja vijećnika. Jedna od važnijih stvari koja je odmah pokrenuta je naplata potraživanja, jer nenaplaćeno je ostalo 8 milijuna kuna. Stoga je u tijeku slanje čak 900 ovršnih naloga i opomena. Novi direktor je naglasio da su cilj promjene, jer smatra da Samobor može imati bolje komunalno poduzeće. Istaknuo je i tri važna projekta koja će se realizirati u budućnosti – sanacija Trebeža, podizanje nivoa odvodnje i gradnja nove poslovne zgrade. Za ovo potonje sve je spremno i gradnja bi trebala početi sljedeći mjesec. Marijan Marunica rekao je i da je Komunalac zaostala tvrtka u kadrovskom smislu, jer mu nedostaju stručnjaci i inženjeri. Paralelno će se raditi na poboljšanju poslovanja, planira se uvesti sortiranje otpada, jer su troškovi prijevoza otpada na Jakuševac sve veći, a u planu je i evidentiranje svih priključaka na odvodnju, jer je očito da je i to jedan od uzroka nastajanja gubitaka u toj radnoj jedinici. U planu je i tarifni sustav koji će stimulirati odvajanje otpada.

Što se Fašnika tiče, Željko Koščica je konstatirao da je u njemu previše politike, prigovarajući da je financijsko izvješće dostavljeno na svega četiri stranice, a u kojem se konstatira da je Fašnik u plusu 4.143 kune. Mislav Maroević (HDZ) upozorio je kako je ponovno u press clippingu izostavljen udio radio postaja u izvještavanju s Fašnika, što je dovelo i do pitanja Ljiljane Jenko (HSS) tko je selektirao materijale koji su dostavljeni na Gradsko vijeće. Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Ana-Marija Crnojević odgovorila je da se radi o 200 stranica materijala o praćenju Fašnika u novinama, televiziji i na webu pa da je bilo nemoguće sve dostaviti te je zbog toga napravljen izbor, a zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić priznala je da je pri sažimanju moglo doći do greške. I pri izvješću u poslovanju Pučkog otvorenog učilišta ponovno je spomenut Fašnik kada je vijećnik Koščica konstatirao da organizacija Fašnika Grad košta duplo više nego kada ga je organizirala Turistička zajednica, jer je prepustio POU najam šatora i luna parka. Zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten odgovorio mu je da je Fašnik prije bio u gubitku i da se na izvješća čekalo po nekoliko mjeseci dok se nisu "popeglala".

Ostale točke dnevnog reda prihvaćene su više - manje jednoglasno. Kod dopuna programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture Željko Lukšić (DC) upozorio je da se kasni u realizaciji programa malih komunalnih akcija, jer još nisu realizirane sve iz 2007. pa se ni ne obrađuju zahtjevi za 2008. godinu. Tomislav Masten je potvrdio da se žele prvo dovršiti prošlogodišnje obveze, a ove godine je kod asfaltiranja problem što je cijena asfalta s prošlogodišnjih 40 skočila ove godine na 70 kuna po kvadratnom metru.

Mato Šipuš

Suradnja i nagrade

Na sjednici Gradskog vijeća prihvaćena je uspostava suradnje s francuskim gradom Chassieuom, koji se nalazi u blizini Lyona. S njim će se uspostaviti kulturna, sportska i gospodarska suradnja na prijedlog ministarstava vanjskih poslova Hrvatske i Francuske. Vijećnici su podržali i prijedlog da Adolf Paar i Zvonimir Jakobović dobiju Nagradu Grada za životno djelo, a Zoran Legac, Goran Merčep, Tomislav Skendrović, RK Rudar i Udruga umirovljenika Grada Samobora Nagrade Grada. Zbog velikog broja pristiglih kvalitetnih prijedloga bit će dodijeljene i medalje Grada i to: Vladimiru Lasiću, Jurju Lastovčiću, Foto galeriji Lang, Darku Plažaninu, Poljoprivredno stočarsko voćarskoj zadruzi branitelja te Heleni i Dragutinu Greguričević.

Prihvaćeni planovi

Na sjednici Vijeća prihvaćeni su planovi uređenja groblja Otruševec i dijela Stražnika, dok će DPU Sveta Helena 1 pričekati sljedeću sjednicu. Također, prihvaćena je i nova odluka o Komunalnom redu, koja je usklađena s novim Zakonom o prekršajima.

 
19.06.2008.

146. sjednica Poglavarstva Grada Samobora

Za žumberački vodovod 7 milijuna kuna

146. sjednica Poglavarstva Grada Samobora

Ukratko, 146. sjednica samoborskog Poglavarstva ulazi u red onih tzv. tehničkih, koje prolaze bez rasprava i relativno brzo. Na početku je zanimanje pobudila informacija da je Gradu Samoboru ponuđen otkup pečata pl. Alnocha Edelstadskog, zadnjeg vlasnika Starog grada, kao i knjiga o prodaji pojedinih parcela na području Samobora, Bregane i Ruda iz 18. stoljeća. Autentičnost dokumenata i pečata istražit će do 1. srpnja mr.sc. Danijel Vojak.

U nastavku dana je suglasnost Komunalcu za sklapanje Ugovora o sufinanciranju projektne dokumentacije s Hrvatskim vodama. Prije svega riječ je o tehničkoj dokumentaciji za izradu uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, u koji ulazi i projekt razvoja kanalizacijskog sustava. U prvoj fazi izradio bi se katastar i snimio teren. Hrvatske vode projekt financiraju s 50%, a preostali iznos osiguravaju Komunalac i Grad Samobor.

Prihvaćen je prijedlog o izgradnji vodovoda u dijelu Molvica i Konščice, kao i sanacija pročelja kapele Svetog Križa u Otruševcu te konzervatorsko – restauratorski radovi na svodu te kapele. Također, odobreno je postavljenje javne rasvjete u mjesnom odboru Žumberak i to u mjestima Brezovac, Kordići i Pavkovići.

Dobre vijesti stižu i za Rudare, jer je spremna izrada izvedbenog projekta regulacije dijela potoka, Gradne što je važno zbog gradnje sportske dvorane. Nakon provedenog natječaja odobrena su i sredstva spomeničke rente za obnovu fasada. Na natječaj je stiglo 10 zamolbi, ali će samo njih pet koristiti ukupno 150.000 sredstava.

Nije zaboravljen ni Žumberak, budući da je prihvaćen prijedlog ugovora o sufinanciranju građenja vodnih građevina, a koji se odnosi na nastavak izgradnje druge etape žumberačkog vodovoda na potezu Budinjak - Novo Selo Žumberačko – Poklek – Stojdraga, u ukupnom iznosu 6.716.666 kuna. Hrvatske vode bespovratno osiguravaju 30%, tj. 2.015.000 kuna, Zagrebačka županija 11%, a preostalih 59% Grad Samobor, što u konkretnom slučaju znači da će Grad osigurati 3.951.666 kuna i to putem Ministarstva šumarstva i vodnog gospodarstva iz programa EIB II.

Grad Samobor se pridružio inicijativi Prijatelja životinja u kampanji za označavanje svih pasa mikročipiranjem. Tu povelju su do sada potpisala 22 grada.

Na kraju spomenimo da je Grad dao prethodnu suglasnost Fantazija – Hoteli d.o.o. za izdavanje lokacijske dozvole za gradnju dva hotela, s bazenom i garažom na području Šmidhena, gdje je bio stari motel.

Mato Šipuš

 
19.06.2008.

Prijam za nagrađene učenike i njihove mentore na državnim i županijskim natjecanjima

Mladi, sposobni i pametni ljudi

Prijam za nagrađene učenike i njihove mentore na državnim i županijskim natjecanjima

Gotovo da nije bilo predmeta ili sportske discipline u kojoj samoborski učenici nisu postigli zapažene rezultate na županijskim natjecanjima, a oni najbolji bili su odlični i na državnom natjecanju. Ti ponajbolji učenici, kao i njihovi mentori, nastavnici i ravnatelji škola, okupili su se u kino dvorani, gdje su ih ugostili samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić, pročelnik Odjela za društvene djelatnosti i brigu za mladež Damir Fabek i voditeljica Ureda gradonačelnika Daniela Kalafatić. Kino dvorana je odabrana kao jedino mjesto gdje se može okupiti veći broj ljudi, što je već znak da se Samobor može s pravom ponositi svojim učenicima koji iskazuju veliki potencijal, koji će se morati adekvatno podržati u budućnosti. Vanda Bartulica gotovo pola sata iščitavala je imena onih koji su iskazali svoje znanje i sposobnosti na županijskim natjecanjima, tako da je nemoguće prenijeti sva njihova imena, kao i imena njihovih mentora, ali im svima treba uputiti čestitke.

Učinio je to u svom govoru i gradonačelnik Antun Dubravko Filipec, rekavši da mu je zadovoljstvo biti u društvu mladih, pametnih i sposobnih ljudi koji pronose ime Samobora i koji su jamstvo da će s njima grad imati sigurnu budućnosti i bolje sutra. Godine donose mudrost, a mladost daje snagu, ona je pokretač razvoja, a kada se s tom snagom udruži i razum i spoznaja da vrijediš onoliko koliko ulažeš u sebe i da je obrazovanje kapital koji ti nitko nikada ne može oduzeti, tada zaista vrijedi ona - "sve svoje sobom nosim", istaknuo je gradonačelnik Filipec.

Nakon dijela u kojem su pročitani svi učenici i njihovi mentori po školama koji su ostvarili uspjehe na županijskim natjecanjima, slijedio je i dio u kojem su uručeni darovi učenicima koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na državnom natjecanju, kao i njihovim mentorima. Ove godine Grad Samobor prvonagrađenima je osigurao digitalnu kameru, drugonagrađenima digitalni fotoaparat, a trećenagrađenima mobitel.

A prva mjesta na državnim natjecanjima osvojili su: iz francuskog jezika Matea Crnković (Gimnazija A.G. Matoša, mentor Jasna Horn), iz astronomije Davor Vukadin i Drago Plečko (OŠ B. Tonija, mentorice Snježana Horvatić i Ivana Matić), potom iz matematike Drago Plečko i Kristijan Vukelić (OŠ B. Tonija, mentori Ivana Matić i Božo Kosor) te udaraljkaš Filip Merčep (Glazbena škola F. Livadić, mentor Goran Gorše).

Druga mjesta su na državnim natjecanjima zaslužili iz astronomije Ivan Ivica (OŠ B. Tonija, mentorice Snježana Horvatić i Ivana Matić), na Gastru 2008. konobar Dražen Pucak te kuhari Igor Kupres i Nikola Skendrović (ETUŠ, mentori Marina Kapuđija, Josip Grdanjski i Marija Tomašković), a na Lidranu 2008. u pojedinačnom dramsko-scenskom izrazu Jelena Mihnić (ETUŠ, mentorica Đurđica Silvija Ščrbak).

Treća mjesta bilježe gimnastičarke Dora Živković, Lara Šelj, Lucija Kirschenheuter, Lucija Kosaber i Nina Fresl (OŠ B. Tonija, mentorica Petra Barišić), iz astronomije Jelena Tompak i Katarina Kozarčanin (OŠ B. Tonija, mentorice Snježana Horvatić i Ivana Matić), iz geografije Kristijan Vukelić (OŠ B.Tonija, mentorica Martina Glasnović-Horvat).

Grad Samobor podijelio je i novčane nagrade, i to po 1.500 kuna učeničkim zadrugama Stražnik iz OŠ Samobor i Okić iz OŠ Mihaela Šiloboda – Sveti Martin pod Okićem za sudjelovanje na državnoj smotri, Ekonomska trgovačka i ugostiteljska škola Samobor za Gastro također je dobila 1.500 kuna, dok je Glazbenoj školi Ferdo Livadić pripalo 4.600 kuna za Ansambl tambura pod vodstvom prof. Dražena Varge, za duo brač i gitara Maksimilijana Borića i Tomislava Smolčića (prof. Ivana Trogrlić) te za pojedince koji su osvojili druga i treća mjesta na državnim natjecanjima. A oni su: udaraljkaš Josip Blašković (nastavnik prof. Goran Gorše), saksofonisti Karlo Mlakar i Andrija Roko Vušković (prof. Tomislav Žužak), klarinetist Ivo Tikvica (prof. Vesna Radinčić).

Na kraju svečanosti kao još jedan dodatni dar svi nazočni mogli su pogledati predstavu I onda se to dogodilo Amaterskog kazališta Pučkog otvorenog učilišta.

Mato Šipuš

 
19.06.2008.

U Hotelu Livadić održana slastičarsko – kulinarska radionica

Belgijski slastičarski šarm

U Hotelu Livadić održana slastičarsko – kulinarska radionica

Gastronomsku tradiciju Samobora i njegovu privlačnost okusa, boja i mirisa s ugostiteljskih stolova i iz njihovih kuhinja opisali su brojni zaljubljenici u ovaj grad. Kako bi se održala tradicija i Samobor ostao privlačna meka sladokusaca Pučko otvoreno učilište osmislilo je program Samobor – grad u kojem se dobro jede.

U sklopu programa, 9. lipnja održana je u Kavani Livadić slastičarsko-kuharska radionica Njezino veličanstvo čokolada. Podršku u organizaciji radionice pružilo je i Udruženje obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika, a šesnaestero kuhara i ugostitelja imalo je zaista što vidjeti i naučiti. Naime, voditelj radionice bio je čuveni belgijski kuhar Marc Fontanelle, sada šef kuhinje Regent Esplanade hotela Zagreb, jedan od najvećih stručnjaka za čokoladu i slatice. On je ugostiteljima predstavio djeliće svog bogatog znanja i iskustva kroz predavanje i praktičan rad nazvan Slatka, gorka ili slana - čarobna čokolada. Na stolu se tako našla salata od tune u umaku od kakaa i sezamovog ulja, topli čokoladni kolač sa sladoledom, karamelizirani ananas te izbor belgijskih pralina. Oku i nepcu bio je to nevjerojatan doživljaj, a nešto od toga moglo bi se naći i u ponudi naših ugostitelja.

M.Š.

 

Sjednica Skupštine Udruženja obrtnika Samobor

Gradsko vijeće održalo je 25. sjednicu obilježenu izvješćima o radu gradskih ustanova

146. sjednica Poglavarstva Grada Samobora

Prijam za nagrađene učenike i njihove mentore na državnim i županijskim natjecanjima

U Hotelu Livadić održana slastičarsko – kulinarska radionica

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002