06.05.2008.

20. Županijska smotra učeničkih zadruga

Kad se male ruke slože...

20. Županijska smotra učeničkih zadruga

Postoji li tko u Hrvatskoj kome odmah ne padne na pamet film Vlak u snijegu i neponovljiva knjiga Mate Lovraka kada se progovori o učeničkoj zadruzi? Mislim da bi tu igru asocijacija odmah svi riješili, a u sebi i zapjevali onu – Kad se male ruke slože...

Po tom principu složnog rada djeluju i učeničke zadruge pri osnovnim i srednjim školama, kao i pri centrima za odgoj i obrazovanje. Ukupno 13 učeničkih zadruga s područja Zagrebačke županije okupilo se u dvorani Osnovne škole Samobor kako bi prezentirali što su sve izradili i naučili. Ponuda je zaista bila raznolika i maštovita, a proizvodi za svaku pohvalu – bilo da je riječ o nakitu i ukrasnim predmetima ili o uzgoju poljoprivrednih proizvoda i prerađevina od voća i povrća.

Na 20. Županijskoj smotri učeničkih zadruga Zagrebačke županije sudjelovale su dvije zadruge iz centara odgoja i obrazovanja (Suncokreti iz Centra Lug i Izazov iz Centra Velika Gorica) te 11 učeničkih zadruga osnovnih škola (Stražnik OŠ Samobor, Plemka OŠ Milana Langa iz Bregane, Grozdek OŠ Ljube Babića iz Jastrebarskog, Vrba OŠ Vrbovec, Jabuka OŠ Velika Mlaka, Okić OŠ Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem, Jabuka OŠ Milke Trnine iz Križa, Orhideja OŠ Bogumila Tonija iz Samobora, Perunika OŠ Gradec, Vuzel OŠ Eugena Kumičića iz V. Gorice i Breza OŠ Nikole Hribara iz V. Gorice). Sve njih obišla je prosudbena komisija koja je trebala odlučili koje će zadruge otići na državnu smotru. Nakon dužeg vijećanja prvih pet mjesta osvojile su učeničke zadruge Breza, Grozdek, Jabuka iz Križa te Okić i Stražnik, a hoće li svi otići na državnu smotru odlučit će državno povjerenstvo. Dalje idu obje zadruge iz Centara odgoja i obrazovanja.

Smotru je otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Samobora Marica Jelenić, koja je svim gostima uputila riječi dobrodošlice, kao i u ime domaćina ravnateljica škole Samobor Vesna Lokner Kralj. Lijep sunčan dan učenici i njihovi mentori mogli su iskoristiti i za upoznavanje prekrasnih samoborskih veduta, a možemo tek primijetiti kako je šteta što možda smotru nisu u većem broju mogli vidjeti i građani.

Mato Šipuš

Okićke jabuke

Državnoj smotri nadaju se učenici OŠ Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem, koji su prema ocjenama povjerenstva ostvarili najbolji rezultat od svih učeničkih zadruga s ovog područja. Još na početku smotre zapazili smo Matiju Ložnjaka kako vrijedno izrađuje ukrasnu ambalažu za jabučni ocat, koji se također našao među izloženim proizvodima. S druge strane Antonija Kos izrađivala je na ručnom kolu razne ukrasne posude i vaze.

 
06.05.2008.

U Grdanjcima održano predstavljanje edukacijskih programa u poljoprivredi Pučkog otvorenog učilišta Samobor

Baviti se poljoprivredom znači stalno učiti

U Grdanjcima održano predstavljanje edukacijskih programa u poljoprivredi Pučkog otvorenog učilišta Samobor

Kako bi u ovom vremenu kada se poljoprivrednicima događaju velike promjene, a koje će se ulaskom u EU još i intenzivirati, u Pučkom otvorenom učilištu Samobor zaključeno je da je jedini način da se pomogne poljoprivrednicima njihovo uključivanje u sustav cjeloživotnog učenja. Kako je svijest naših poljoprivrednika o učenju prilično slaba te se uloga medija u podizanju opće svjesnosti čini nazamjenjivom, u Grdanjcima je zato u utorak, 6. svibnja, organizirano druženje s novinarima radnog naziva Baviti se poljoprivredom znači stalno učiti.

Naime, samoborsko Pučko otvoreno učilište, prvo u cijeloj Hrvatskoj, još od 2003. godine provodi programe osposobljavanja za odrasle poljoprivrednike. Tematski se radi o proizvodnjama koje su bile nedovoljno zastupljene u srednjim poljoprivrednim školama (na primjer, proizvodnja i prerada ljekovitog i aromatičnog bilja, pčelari, kozari, poljodjelski marketing), a koje na širem tržištu pružaju nove mogućnosti. Stoga su kao autori programa pozvani profesori Agronomskog fakulteta kako bi se premostio taj nedostatak, a uvođenjem redovitih profesora s fakulteta postignuta je i visoka znanstveno-tehnološka razina znanja u edukativnim programima Pučkog otvorenog učilišta Samobor, čime se jamči vrhunska kakvoća obrazovanja u našim uvjetima.

Da su u POU uistinu odabrali dobar put i odlična rješenja dokazuju brojni polaznici edukacijskih programa koji stečena znanja uspješno primjenjuju i danas žive od toga, baš kao i činjenica da danas, pet godina nakon ulaska u ovu priču, mnoga hrvatska učilišta slijede samoborski trag. Stoga se u Vilinskim jamama razgovaralo o predstojećim programima, kao i problemima edukacije poljoprivrednika te potrebnim programima, a o samim programima Proizvođač i prerađivač ljekovitog i aromatičnog bilja, Tržnik u poljodjelstvu, Voćar i Pčelar govorili su autori i voditelji pojedinih programa - Ivan Kolak, Stjepan Pliestić, Ante Kolega, Zlatko Čmelik i Zlatko Tomljanović. Novinarima su se obratili i voditeljica obrazovnih programa POU Itana Bukovac te ravnateljica POU Ana-Marija Crnojević te zamjenica gradonačelnika Marica Jelenić i pročelnik za gospodarstvo Željko Radovanić.

I.H.

 
06.05.2008.

Tvrtka Otto Bock Adria d.o.o. otvorila regionalni ortopedsko-tehnički centar

Najveći privatni centar za osobe s invaliditetom

Tvrtka Otto Bock Adria d.o.o. otvorila regionalni ortopedsko-tehnički centar

Tvrtka Otto Bock Adria, lider na domaćem tržištu ortopedskih pomagala, otvorila je 5. svibnja u Svetoj Nedelji najveću privatnu ustanovu namijenjenu osobama s invaliditetom - Ortopedsko-tehnički regionalni centar. U centar koji nudi usluge i pomoć osobama s invaliditetom uloženo je 17 milijuna kuna, a uz edukacijski centar, radionice i sobe za terapiju, centar uključuje laboratorij i polikliniku, čije se otvorenje očekuje za dva mjeseca.

- Osnovni razlog za izgradnju nove zgrade jest podizanje standarda opskrbe u Hrvatskoj edukacijom tehničara drugih ortopedskih radionica te pružanjem posebne potpore našim dugogodišnjim partnerima. Osim što će im, vjerujemo, ortopedska opskrba u našim novim prostorima biti ugodnija, radujemo se što im sada na istome mjestu možemo pružiti i edukaciju njihovog osoblja - objasnio je prim.dr. Ivan Husić, direktor tvrtke Otto Bock Adria d.o.o.

Otto Bock je, inače, vodeća svjetska tvrtka za proizvodnju modula i dijelova za proteze i ortoze, materijala, opreme i alata za ortopedsku tehniku i rehabilitaciju. Otto Bock Adria d.o.o. dio je koncerna i nadležna je za tržišta Hrvatske i jugoistočne Europe te djeluje pod osnovnim motom "Kompetentna pomoć". Izdaju i besplatni časopis Dialog, namijenjen korisnicima ortopedskih pomagala, liječnicima i terapeutima, što je jedini projekt takve vrste na prostorima ove regije.

- Već dugi niz godina vrlo uspješno surađujemo s mnogim udrugama osoba s invaliditetom u Hrvatskoj i radimo na edukaciji njihovih članova. Cilj nam je pomoći im, motivirati ih na promjene i pružiti im najbolji standard i kvalitetu opreme i rehabilitacije. Upravo u tome leži i jedan od razloga investicije u ovaj moderni i mnogo veći centar – rekao je direktor Husić, najavljujući i skori zajednički projekt Otto Bock Adrie, Tehničkog veleučilišta u Zagrebu i Kliničkog zavoda za rehabilitaciju i ortopedska pomagala koji iduće godine žele pokrenuti prvi fakultet za ortotičare i protetičare u Hrvatskoj.

I.H.

 
06.05.2008.

HSS-ovci počastili građane lovačkim gulašem

Veprovina bolje paše

HSS-ovci počastili građane lovačkim gulašem

Samoborski HSS-ovci nastavili su u subotu, 3. svibnja, prošlogodišnju priču sa čašćenjem u Južnom naselju. Uz kvalitativni pomak, jer ove se godine građanima umjesto graha dijelio gulaš od veprovine, slijedio je i kvantitativni pomak – HSS-ovoj veselici pridružilo se više od 650 ljudi, što je procjena koja se temelji na broju pripremljenih porcija, a koje su planule u sat vremena. Tako su mnogi građani, koji su u parkić između Ulice 9. svibnja i Slavonske došli iza podneva, propustili priliku kušati lovački gulaš koji je dan prije vodstvo samoborskog HSS-a pripremilo u kući Zdenka Cesnika u Vrbovcu. Njima je ostalo samo uživati u lijepom danu uz prijateljsko čavrljanje s okupljenim HSS-ovcima i predsjednikom samoborske organizacije Krešom Beljakom, koji je najavio da će kulinarsko druženje u "Južnjaku" biti nastavljeno i iduće godine.

K.S.

 
06.05.2008.

Samoborski SDP obilježio Međunarodni praznik rada

Radnički grah za sve

Samoborski SDP obilježio Međunarodni praznik rada

Proslava Međunarodnog praznika rada uz tzv. radnički grah nije zaobišla ni Samobor. Na uobičajenoj lokaciji, ispred samoborskog kina, samoborski SDP podijelio je 1. svibnja više od 700 porcija istinskog "narodnog jela". Ukusni grah, pivo i glazba dokazali su se kao uspješan recept za obilježavanje ovog međunarodnog praznika, a koji se diljem svijeta slavi u spomen na radničke prosvjede 1886. u Chicagu.

U svojem obraćanju prisutnim građanima predsjednik samoborskog SDP-a Željko Žarko istaknuo je kako se uobičajilo da 1. svibnja svi zajedno pojedemo porciju tzv. radničkog graha i promislimo o radničkoj klasi, radnicima i njihovim problemima, te je naglasio kako se nada da će se i ostalih dana u godini djelatno rješavati radnička problematika.

Građane i radnike, sve one koji žive od rada, pozvao je da se provesele na svoj dan.

Treba napomenuti da se svake godine pred samoborskim kinom okuplja sve veći broj građana, a na izvrsnu pripremu graha ukazuje činjenica da brojni građani traže i porciju više. Neke su pak sugrađanke dodatne porcije nosile i kući te su tako tog dana bile oslobođene pripreme ručka za svoje ukućane.

S.S.

 

20. Županijska smotra učeničkih zadruga

U Grdanjcima održano predstavljanje edukacijskih programa u poljoprivredi Pučkog otvorenog učilišta Samobor

Tvrtka Otto Bock Adria d.o.o. otvorila regionalni ortopedsko-tehnički centar

HSS-ovci počastili građane lovačkim gulašem

Samoborski SDP obilježio Međunarodni praznik rada

Arhiva 2008

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002