24.07.2008.

26. sjednica Gradskog vijeća, osim u usvajanju detaljnih planova uređenja, bit će zapamćena i po odluci o vijećničkim naknadama

Članovi Vijeća i Poglavarstva na mjesečnom paušalu

26. sjednica Gradskog vijeća, osim u usvajanju detaljnih planova uređenja, bit će zapamćena i po odluci o vijećničkim naknadama

Bila bi to gotovo uobičajena sjednica Gradskog vijeća da pri kraju nije došla točka o izmjenama odluke o naknadama članovima Gradskog vijeća, članovima Gradskog poglavarstva i njihovih radnih tijela. Nakon što je u veljači zamrznuta, ovih vrućih ljetnih dana odluka je odmrznuta i na sjednici je većinom glasova prihvaćen prijedlog da se uvede mjesečni paušal, umjesto dosadašnjeg načina obračuna po broju održanih sjednica. Ta mjesečna naknada za članove Poglavarstva iznosi brutto 3.333,34 kune (oko 2.000 netto), a za članove Vijeća 1.166,67 kuna bruto (oko 700 netto). Pročelnik za financije Roland Gajšak rekao je u uvodnom dijelu da, osim nazočnosti sjednicama, članovi Poglavarstva i Vijeća imaju i dodatne poslove vezane uz obnašanje svojih dužnosti pa je i logičan način obračuna naknada u fiksnom mjesečnom iznosu, koji čini jedna brutto osnovica za članove Poglavarstva, odnosno 0,33 brutto osnovice za vijećnike.

Protiv odluke u raspravi bio je Željko Koščica (DC) rekavši da će to biti loš primjer za plaćanje nerada, neaktivnosti, nedolaska ili ranijeg odlaska sa sjednica. Bio je i protiv hitnosti postupka, ponovivši da je odluka loš primjer za građane, jer vijećnik će dobiti naknadu čak i ako uopće ne bude nazočan sjednicama. S njim se složio i Tomo Jandrečić (HSS) zaključivši i da se moglo pričekati nove izbore pa da tada novi gradonačelnik određuje naknade za svoj tim. Na kraju je odluka o isplati mjesečnih naknada prihvaćena, uz dva glasa protiv (DC) i tri suzdržana (HSS). Drugi dio odluke iz veljače o povećanju plaća u gradskoj upravi i dalje je zamrznut.

Ostale točke dnevnog reda protekle su u standardnom ritmu. Najznačajnija je svakako ona o konačnom prijedlogu Detaljnog plana uređenja Šmidhen 1, što znači amenovanje plana o izgradnji novog aqua parka na mjestu nekadašnjeg kupališta. Zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten rekao je da mu to čini i osobno zadovoljstvo, jer se napokon rješava dugogodišnji problem grada i daje se zeleno svjetlo za kompleks kakav Samoboru treba. Zoran Hebar iz Urbanističkog zavoda Grada Zagreba rekao je da su u javnoj raspravi stigle samo 4 primjedbe, od kojih su se dvije konkretno odnosile na plan, a riječ je bila o uređenju skloništa i osiguranju požarnog puta, što je i ugrađeno u njega. Ponovio je i osnovne karakteristike tog budućeg aqua parka sa zatvorenim kompleksom bazena, uz koje bi bili svi ostali sadržaji, te kompleksom vanjskih bazena, zelenih površina i sunčališta. Vijećnici su naviše bojazni iznosili glede premalog broja parking mjesta, zbog činjenice da je u našoj zemlji uvriježeno putovanje automobilom umjesto onog javnim prijevozom. Naime, projektanti su smatrali da će velik broj posjetitelja dolaziti autobusima i osobito željeznicom, budući da će postaja Šmidhen biti točno preko puta glavnog ulaza u kompleks. Rečeno im je da mjesta za proširenje parking mjesta ima, ako se to pokaže nužnim.

Pri donošenju Detaljnog plana uređenja Sveta Helena 1 spominjao se često i moral, budući da je tim planom umjesto stambenog naselja (kako je zamišljeno u GUP-u) sada predviđeno naselje obiteljskih kuća s najviše tri stana po objektu. Željko Koščica je ocijenio da ta promjena nije moralna zbog investitora koji su kupili zemljište, ali je gradonačelnik Antun Dubravko Filipec odgovorio da je odgovornost prema građanima puno veća nego prema investitorima. Naveo je kako je sve češća zamjerka građana da će Samobor postati spavaonica pa su se te primjedbe razmotrile. Tko radi taj i griješi, zaključio je gradonačelnik, priznavši da su se dogodile pogreške u nastojanju da se što prije usvoji novi GUP.

- Izmjenama u planovima nižeg reda želi se očuvati baština i identitet grada - zaključio je gradonačelnik Filipec tu temu. Tomo Jandrečić primijetio je kako to znači da isti model nije vrijedio za sve ulagače, jer će neki investitori moći graditi stambena naselja, a drugi više ne. Većinom glasova plan je usvojen.

Detaljni planovi uređenja Hrastina i Otok – Bobovica prihvaćeni su bez većih primjedbi. I ostale točke dnevnog reda prošle su u konstruktivnim prijedlozima u prethodnim raspravama o držanju životinja na području grada i držanja kućnih ljubimaca, pohvale za rad dobio je Energo metan, a i Odluka o komunalnom redu u koju su ugrađene i primjedbe vijećnika s prethodnih sjednica.

Mato Šipuš

Projekt upravljanja imovinom

Gradskim vijećnicima predstavljen je i projekt upravljanja gradskom imovinom, koji se radi u suradnji s tvrtkom Libusoft Cicom. Zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten upozorio je da Grad Samobor do sada nije imao ustrojen registar nekretnina, niti je postojala ideja kako upravljati imovinom. Problem je bio što se velik broj nekretnina vodio kao društveno vlasništvo, koje je definitivno izbrisano iz zakona 1998. godine. Stoga se pristupilo projektu kako bi se napravio registar nekretnina, a onda i ured ili referada za upravljanje istima. Irena Guszak iz Libusoft Cicoma pojasnila je da projekt obuhvaća nekoliko faza u kojima se radilo na utvrđivanju stanja i strukture nekretnina, od poslovnih prostora, stanova, cesta, javnih površina, zelenih površina, šuma, itd. Ukupno je evidentirana površina za sve jedinice od 14 milijuna kvadrata. Do 21. prosinca prošle godine sređeno je 3588 jedinica, što je 10 puta više nego što je bilo knjigovodstveno evidentirano na početku rada 2006. Procjenjuje se da je vrijednost tih 3588 jedinica imovine oko milijardu kuna. Druga procjena govori da Grad ima više od 8 tisuća jedinica imovine.

 
24.07.2008.

150. sjednica Poglavarstva Grada Samobora

Sve više neupisane vrtićke djece

150. sjednica Poglavarstva Grada Samobora

Iako se posljednjih godina otvorilo nekoliko novih odjela vrtića, broj neupisane djece u samoborske dječje vrtiće dosegnuo je rekordnu brojku. Naime, iz izvješća o provedenim upisima u Dječjem vrtiću Grigora Viteza, koje se našlo na dnevnom redu Gradskog poglavarstva 21. srpnja, a i iz ostalih izvješća samoborskih dječjih vrtića, moglo se iščitati da je 335-ero djece ostalo iza crte koja dijeli upisane i neupisane. Zamjenik gradonačelnika Tomislav Masten sugerirao je da popis treba ažurirati, jer su se roditelji prijavljivali u nekoliko vrtića istodobno. Strah da bi se brojke neupisanih mogle povećati unosi primjena novog Državnog pedagoškog standarda, kojeg je Hrvatski sabor usvojio 15. svibnja, a u kojem se propisuje smanjenje broja djece u grupama.

Drugi problem predstavlja i novo doseljavanje na područje Grada. Pročelnik Damir Fabek na sjednici je istaknuo da su se intenzivirale radnje na dogradnji vrtića Grigora Viteza u Bregani i Izvor u Mlinskoj, kako bi se ublažio problem. Sljedećih godina planira se izgradnja vrtića u novim naseljima koja će se graditi u Samoboru. Inače, u novi vrtić u Kladju, koji će biti otvoren za Dan grada, a početi s radom 1. rujna, upisano je već 69-ero djece.

Tajnik Drago Kušić u nastavku sjednice mogao je predočiti lijepu vijest iz Ustavnog suda. Naime, taj je sud uvažio argumentaciju Grada Samobora glede slučaja papirnatog preseljenja Prekrižja Plešivičkog iz Samobora u Jastrebarsko, čemu je kumovao Hrvatski sabor prije dvije godine mijenjajući zakon o području županija, gradova i općina. Ustavni je sud vratio Prekrižje Plešivičko u samoborske granice.

Sa sjednice još izdvajamo da je ugovorena rekonstrukcija javne rasvjete i DTK mreže u Zagrebačkoj ulici. Dogovoreno je da će kablovi ići pod zemlju, a svi radovi u toj ulici trebaju biti dovršeni do početka rujna.

Grad će pomoći nogometnoj ekipi B-3 koja je ponovno osigurala nastup u završnici Sportskih igara mladih u Splitu. Mladi su nogometaši pobijedili na županijskom, a potom i na regionalnom natjecanju. Inače, prije dvije godine ekipa B-3 bila je ukupni pobjednik Sportskih igra mladih, koje će ove godine okupiti rekordnih 35.000 djece. Grad će im pomoći kupnjom sportske opreme.

Na kraju sjednice pohvaljen je Oldtimer klub Samobor za organizaciju 11. Oldtimer rallyja, najavljena su događanja za Dan grada, a pročitana je i zahvala akademika Vladimira Paara, kojem je predsjednik Republike Stjepan Mesić uručio orden Reda Danice hrvatske za doprinos razvitku Hrvatske. Za tu ga je državnu nagradu predložilo Gradsko poglavarstvo.

M.Š.

 
24.07.2008.

Održan je još jedan seminar financiran iz europskih fondova

Kontinentalni turizam - šansa na dohvat ruke

Održan je još jedan seminar financiran iz europskih fondova

Od 11. do 13. srpnja Ženski poduzetnički centar održao je u Samoboru trodnevni seminar pod nazivom Kontinentalni turizam, organiziran u izuzetno uspješnoj suradnji s Turističkom zajednicom grada Samobora.

Osim radnog dijela, seminar je imao i onaj ležerniji dio, obilazak seljačkih gospodarstava, a sve u svrhu informiranja i promoviranja turizma na kontinentu, konkretnije na području Samobora i Žumberka.

Seminar je bio izuzetno dobro posjećen, iako se odvijao tijekom vikenda i godišnjih odmora. Sudionici su se mogli prijaviti za bilo koji dio seminara, no većina ih je sudjelovala sva tri dana.

Ivana Kabaj, voditeljica projekta i predsjednica Upravnog odbora Ženskog poduzetničkog centra, otvorila je seminar, prezentirala projekt CO&CO CHAMBRES te je govorila detaljno o tome kako je projekt dobio sredstva EU.

Tema kontinentalnog turizma izrazito je aktualna, sudionici seminara iskazali su velik interes svojim dolaskom, ali i mnogobrojnim pitanjima vezanima uz temu. Vesna Rajković, načelnica u Ministarstvu turizma, informirala je sudionike seminara o kontinentalnom turizmu kao o području koje nije dovoljno iskorišteno te o programima potpore Ministarstva turizma, a o ruralnom turizmu govorila je Lidija Mišćin, viša stručna suradnica u Sektoru za turizam i poslovna tajnica Zajednice ruralnog turizma pri HGK. Mogućnosti korištenja programa EU za razvoj poduzetništva prezentirala je Dragica Karaić, nacionalna koordinatorica Europske povelje za malo gospodarstvo, a kako do EU fondova i koje su mogućnosti za gospodarstvo i institucije Iva Jandriček, viša stručna suradnica u Euro info komunikacijskom centru Zagreb.

Na seminaru su ostvareni brojni kontakti među sudionicima i predstavljeni primjeri dobre prakse u općini Brežice, o čemu je govorila Rajka Križanac, prof. sociologije i poslovna savjetnica, a Branka Tropp, direktorica Turističke zajednice Varaždina, prezentirala je temu Kulturni turizam i projekti EU u gradu Varaždinu. Prvi dan seminara završio je predavanjem pod nazivom Kako prestati brinuti, koje je održala prof. psihologije Snježana Mladina. Ona je govorila o brigama kao općeprihvaćenom načinu ponašanja te je dala i konkretne metode i tehnike za efikasno upravljanje brigama.

Sudionici seminara posjetili su nekoliko uspješnih obiteljskih seljačkih gospodarstva na području Svete Jane i Žumberka. U posljednjih nekoliko godina zamijećeni su veliki neiskorišteni potencijali, ali i velik napredak, međutim i dalje je potrebno ulagati u razvoj kontinenalnog turizma, u prvom redu u poboljšanje kvalitete proizvoda i usluga, a zatim i u promociju okoliša.

Polaznici seminara iskazali su zadovoljstvo visokom stručnom razinom predavača te temama koje su za njih od životnog značaja. Bilo je više zahtjeva da se nastavi edukacija na temu kontinentalnog turizma, a Ženski poduzetnički centar se nada da će moći izaći u susret postavljenim zahtjevima.

Zaključci seminara su da treba razvijati kontinentalni turizam i da sredstava ima, a nedostaje više efikasnog informiranja, promoviranja i projektnih inicijativa. Snažnijom promocijom kontinentalnog turizma, uz podršku turističkih zajednica, ministarstava i uz programe fondova EU, ovo područje turizma otvara ogromne mogućnosti i prednosti potencijalnim korisnicima.

Karmela Šafarik

 
24.07.2008.

Financije su opet dominirale sjednicom Gradskog poglavarstva, ali ovaj put s daleko pozitivnijim predznakom

Energo metanu palac gore

Financije su opet dominirale sjednicom Gradskog poglavarstva, ali ovaj put s daleko pozitivnijim predznakom

Ako izvješće Komunalca nije moglo pretjerano razveseliti članove samoborskog Poglavarstva na prošloj sjednici, ono Energo metana na ovotjednoj svakako je.

Već prvi radni dan na novoj dužnosti novi direktor Energo metana Antun Oklopčić odmah je imao vatreno krštenje - morao je pred članovima Poglavarstva braniti polugodišnje poslovanje ove tvrtke. Na početku je izrazio žaljenje što je došlo do nesretnih okolnosti zbog kojih je morao preuzeti ulogu Mije Novaka te izrazio nadu da će nastaviti jednako uspješno voditi poduzeće kao i njegov prethodnik. Kako se novi direktor ipak još upoznaje sa svim podacima vezanim uz tvrtku, polugodišnje izvješće o poslovanju predočila je voditeljica računovodstva Jela Vrančić-Raić. Najvažniji podatak u tom izvješću je svakako onaj da je Energo metan u dobitku od 2.036.547 kuna. Taj je iznos ostao nakon odbijenog poreza na dobit, a nakon što su se od ukupno prihodovanih 18.071.664 kune oduzeli rashodi u visini 15.525.980 kuna. Distribuirano je ukupno 8.630.397 kubičnih metara plina. U prvih šest mjeseci ove godine izvedena je srednjetlačna plinska mreža dužine 2732 metra i to u naselju Gradna, odvojcima u Celinama u Gundulićevoj ulici te na dijelu stare ceste u Rakovici i Kladju. Do sada je ukupno ugovoreno i izvedeno 3938 priključaka plina. Na kraju, prihvaćen je zaključak da plinifikacija na području Samobora teče zadovoljavajućim tempom.

I nastavak sjednice donio je pozitivno ozračje, jer je pročelnik za financije Roland Gajšak iznio polugodišnje financijsko izvješće. Ukupno planirani prihodi u prvih šest mjeseci ostvareni su sa 45,5 posto, što je ocijenjeno zadovoljavajućim, osobito kada se zna da se proračun bolje puni u zadnjih šest mjeseci. Što se ukupnih rashoda tiče, oni su ostvareni s 37,4 posto pa bi se moglo zaključiti da se trošilo i manje nego što je bilo planirano. No, to su tek neznatne razlike, a crta se uvijek podvlači na kraju godine. Vrijedi zabilježiti i da se kontinuirano smanjuje zaduženost Grada. U posljednjih šest mjeseci ukupne obveze smanjene su za gotovo 3 milijuna te sada ukupno iznose 33.538.804 kune. Sve skupa, kada se podvuče crta, rezultat je 84.502.306 kuna u rubrici ukupnih prihoda i primitaka te 74.077.129 kuna u rubrici ukupnih rashoda i izdataka. To predstavlja višak od gotovo 10 i pol milijuna kuna, a uz preneseni višak iz prošle godine proračun je u plusu 18.343.368 kuna. U rujnu je najavljen i rebalans ovogodišnjeg proračuna.

Nakon ovih velikih brojki, u nastavku sjednice slijedile su one manje, koje su se odnosile na uređenje pješačke staze između Kalinovice i Rakovog Potoka te od Klokočevca do Bregane uz Ulicu grada Wirgesa. Nastavlja se i s izgradnjom sekundarne vodoopskrbne mreže u Farkaševcu, Molvicama i Konščici te s izgradnjom kanalizacije u dijelu Vrhovčaka.

Na kraju recimo i da je Udruga za zaštitu životinja Đeki dobila 5.000 kuna, nakon što je inspekcija obavila uvid u prihvatilištu i zaključila da su sve životinje (13 pasa i 5 mačaka) u dobrom zdravstvenom stanju te da su propisno higijenski njegovane.

M.Š.

 

26. sjednica Gradskog vijeća, osim u usvajanju detaljnih planova uređenja, bit će zapamćena i po odluci o vijećničkim naknadama

150. sjednica Poglavarstva Grada Samobora

Održan je još jedan seminar financiran iz europskih fondova

Financije su opet dominirale sjednicom Gradskog poglavarstva, ali ovaj put s daleko pozitivnijim predznakom

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002