08.07.2008.

Svetonedeljsko Vijeće održalo 23. sjednicu na kojoj su rebalansirali gradski proračun

9 milijuna za kapitalnu izgradnju

Svetonedeljsko Vijeće održalo 23. sjednicu na kojoj su rebalansirali gradski proračun

Rebalansirani svetonedeljski proračun bit će 9 milijuna kuna teži od predviđenih 106 milijuna, koliko je bilo predviđeno za 2008. godinu, odlučilo je Vijeće Svete Nedelje na svojoj sjednici u ponedjeljak, 7. srpnja. Kako je pojasnila financijska pročelnica Biserka Delač, ta će razlika u najvećoj mjeri biti uložena u kapitalnu izgradnju koja se odnosi na ceste, rotore, nogostupe, kanalizaciju... Između ostalog, tako se u proračunu našlo i 3 milijuna kuna za hitnu sanaciju crpne stanice Rakitje i tlačnog cjevovoda kod Podsuseda.

Dio radova koji će se financirati iz 115 milijuna kuna teškog proračuna ostatak je iz prošle godine, obzirom da je prošlogodišnji program gradnje komunalne infrastrukture neostvaren u 10% asfaltnog programa, 70% javnorasvjetnog te 50% programa gradnje odvodnje, nabrojala je stručna suradnica za prostorno-komunalne djelatnosti Renata Rožek.

Članovi Vijeća na sjednici su prihvatili i dogovor s Auto Pebom o korištenju dvorane koju to poduzeće gradi. Kako je objasnio gradonačelnik Drago Prahin, s njima bi se išlo u kompenzaciju na način da se 1,3 milijuna kuna komunalnog doprinosa prebije kroz gradski najam dvorane. Prihvaćeno je i brisanje poreza na neizgrađeno građevinsko zemljište iz odluke o gradskim porezima te je usvojen plan zaštite od požara, koji je prvi korak prema osnivanju svetonedeljske vatrogasne postrojbe. Vijeće je ispravilo i tiskarske pogreške koje su uočene u Prostornom planu Svete Nedelje, a odlučeno je i da će dimnjačarski koncesionar na području grada biti Obrt Husić, dok će se održavatelj gradskih nerazvrstanih cesta znati tek nakon 1. rujna, obzirom da će se pričekati da Obrt Vrančić i Hvar nabave potrebnu licencu. Ne uspiju li do tog roka pribaviti licencu, posao održavanja dobiva Prigorac Građenje iz Sesveta.

K.S.

 
08.07.2008.

Zgrada Pekarnice Zemljič u Gajevoj 10 nakon pomne obnove osvanula u novom ruhu

Samoborske ruke po zakonima struke

Zgrada Pekarnice Zemljič u Gajevoj 10 nakon pomne obnove osvanula u novom ruhu

Skele i zaštita koji su neko vrijeme "ukrašavali" Pekarnicu Zemljič u Gajevoj 10 konačno su uklonjene početkom srpnja i svima otkrile što se točno radilo. Naime, željom vlasnice Renate Kruhan zgrada je temeljito obnovljena, a obzirom da se radi o građevini iz 1826. godine (tada u vlasništvu obitelji Wagner), obnova je urađena prema strogim pravilima struke. Točnije, pod strogim okom Konzervatorskog zavoda iz kojeg su u kontrolu urađenog u ponedjeljak, 7. srpnja, stigle Ana Matanić i Ljerka Meteš kako bi provjerile je li obnova učinjena prema naputcima Zavoda.

Obzirom na uloženi trud, vrijeme i novac, Renata Kruhan je s velikim zadovoljstvom mogla čuti kako su konzervatori bili i više nego zadovoljni viđenim, konstatiravši kako je ovakav način obnove na ponos Pekarnica Zemljič, ali i Grada Samobora koji je dobio još jedan vrijedan doprinos svojoj vizuri, te su Renati Kruhan iskreno čestitale na do sad urađenom. Sada ostaje urediti do kraja još neke detalje kako bi se obnova potpuno privela kraju.

Renata Kruhan posebno je pak istaknula činjenicu da su na ovoj zahtjevnoj obnovi radili samoborski majstori-obrtnici pa su na kući u Gajevoj 10 svoje umijeće prikazali Građevinarstvo Rešetar i Građevinarstvo Kovačić, Stolarija Andrašek, Krovopokrivač Tanković, Limarija Vlado Bašić, Bravarija Kanceljak te Obrti Jurković, Šančić i Gundić, a konzervatorice su izrazile nadu kako ovakav angažman privatnih investitora oko očuvanja baštine neće biti izoliran slučaj.

K.S.

 
08.07.2008.

Udruženje obrtnika Samobor podjelom diploma obilježilo kraj edukacije prve generacije polaznika programa radne pedagogije

Majstori i stručni učitelji

Udruženje obrtnika Samobor podjelom diploma obilježilo kraj edukacije prve generacije polaznika programa radne pedagogije

Prva generacija obrtnika Udruženja obrtnika Samobor koja je završila edukaciju iz radne pedagogije svoj je novi uspjeh na polju cjeloživotnog obrazovanja obilježila malom svečanosti u prostorijama UOS-a. Tamo se u četvrtak, 3. srpnja, okupilo 30-ak polaznika programa koji im je omogućio stjecanje znanja potrebnih za podučavanje naučnika te kako bi primili prigodne diplome o položenom ispitu i još jednom zahvalili na trudu timu stručnjaka koji im je to omogućio. Tako su se s polaznicima ponovno našli rukovoditeljica Ureda za obrazovanje Obrtničke komore Zagreb Rozalija Filipović Baljak, stručna suradnica u Uredu Iva Ivček i profesor Mladen Zrno, a okupljenima se kasnije pridružila i prof. Anita Šimić iz Srednje strukovne škole Samobor koja je od 18. veljače do 13. ožujka marljivo spremala obrtnike za izlazak na ispit. Ispit je, inače, održan u prostorijama Poduzetničkog centra Samobor koji je na taj način izašao u susret UOS-u.

- Bitno je da usvojite što više kompetencija kako bi se ulaskom u veliku zajednicu Europske Unije mogli kompetentno predstaviti, kao što je slučaj i s radnom pedagogijom kojom svima pokazete da ste majstor i stručni učitelj – istaknula je Filipović Baljak, podsjećajući da je riječ o programu koji traje već godinama, no sada je on postao i zakonska obveza za sve obrtnike koji žele podučavati naučnike. Mladen Zrno izrazio je pak nadu da će ovakva edukacija pripomoći obrtnicima u pridobivanju mladih kadrova, pogotovo u deficitarnim zanimanjima. Isto razmišljanje imao je i predsjednik Udruženja obrtnika Samobor Marijan Karlović.

- Ovim položenim ispitom dobili ste na osobnom ugledu, ugledu vaših radionica, a na ugledu je dobio i čitav komorski sustav, jer vi ćete dalje odgajati buduće naraštaje budućih obrtnika – rekao je Karlović čestitajući polaznicima.

Nakon kratke svečanosti uručenja diploma slijedilo je preseljenje u Prekrižje na obiteljsko gospodarstvo Sirovica, gdje je nastavljeno nešto neformalnije druženje.

Kruno Solenički

FOTO: Miljenko Trkeš, Renato Trkeš, Ivanka Kleščić Dejanović, Ivan Vrhovski, Zlatko Prekrat, Nikola Husta, Branko Matušić, Željko Brodar, Darinka Požgaj, Anastazija Rapljenović, Nevenka Rončević, Mirjana Franjević, Anica Tančak, Ana Labudović, Marina Razum, Željko Kruhan, Ivkica Šer, Ljiljana Roščak, Vlado Kanceljak, Mile Đolo, Branko Rudolf, Sandi Slak, Petar Meić, Tomislav Sopić, Krunoslav Vrbančić, Ana Jurić, Božo Rubinić, Đurđa Runtas, Marijan Vlahoviček, Ljubica Novosel

 
08.07.2008.

Na sjednici Skupštine Zagrebačke županije za novog predsjednika izabran Damir Mikuljan

Politički brak pukao zbog ljubavnice

Na sjednici Skupštine Zagrebačke županije za novog predsjednika izabran Damir Mikuljan

Vesna Ljubić iz SDP-a je najslikovitije, ali možda i najtočnije opisala tijek zbivanja u Zagrebačkoj županiji. Tijekom sjednice Županijske skupštine rekla je da je nakon 7 godina došlo do prekida braka između SDP-a i HSS-a zbog ljubavnice (u ovom slučaju HDZ-a). Tako se na Skupštini samo potvrdilo ono što se zadnjih dana nagovješćivalo - da će puknuti koalicija HSS-SDP-HNS-HSU i formirati se nova HSS-HDZ. Upravo zbog tog novog odnosa snaga na početku sjednice, na prijedlog kluba zastupnika HDZ-a, usvojene su izmjene dnevnog reda koje su na kraju rezultirale smjenom dosadašnje predsjednice Skupštine Palme Klun – Posavec (SDP) i izborom novog predsjednika Damira Mikuljana iz redova HDZ-a. Ujedno, i Rudolf Vujević iz HDZ-a više nije potpredsjednik Skupštine kako bi se, kako je rečeno, omogućilo oporbi predlaganje svog kandidata.

Naravno, svemu je prethodila 90-minutna rasprava u kojoj su se isticali članovi SDP-a tvrdnjama da je HSS na ovaj način prevario birače, jer je 2005. najviše njihovih glasova prikupila upravo zajednička lista SDP-a i HSS-a. U ime Kluba SDP-a Ivana Posavec – Krivec nazvala je to političkom korupcijom, a sličnim tonovima istupali su i ostali čalanovi stranke. I članovi HNS-a ukazivali su da preslagivanje koalicije godinu dana uoči novih izbora znači prevaru birača, a na posebno sazvanoj pressici dožupan Josip Jambrač rekao je da je proces na području Zagrebačke županije bio očit od onog trenutka kada je HSS počeo participirati u vlasti u Svetoj Nedelji. I članovi HSU-a rekli su da ne žele sudjelovati u ovom cirkusu te nisu podržali smjene i nova imenovanja. Miljenko Borić iz HSP-a rekao je da je i SDP radio iste stvari u prethodnim razdobljima, samo da su to tada nazivali umješnošću vođenja politike, a ne korupcijom, što je izazvalo brojne replike, kao i moralne te statističke analize.

Na kraju je sve rezultiralo smjenom Palme Klun - Posavec, koja je rekla kako ne žali što odlazi, jer će i dalje raditi u Skupštini na dobrobit građana Zagrebačke županije, dodavši da će birači znati prepoznati ovu političku prevaru. Novi predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan naglasio je kako je u političkom životu više nego ikad potrebna politička snošljivost pa tako i u Skupštini Zagrebačke županije.

Osim izbora i smjena, županijski su vijećnici odradili još nekoliko točaka dnevnog reda. Tako je za počasnog građanina Zagrebačke županije izabran predsjednik Republike Stjepan Mesić, dok je županijsku nagradu za životno djelo dobio Dragutin Režek. Ističemo i da će povelju Zagrebačke županije dobiti tvrtka Klimaoprema iz Samobora, županijsku nagradu za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju DIV d.d. iz Bregane, a nagradu za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu atletičarka Danijela Grgić iz Strmca.

M.Š.

 

Svetonedeljsko Vijeće održalo 23. sjednicu na kojoj su rebalansirali gradski proračun

Zgrada Pekarnice Zemljič u Gajevoj 10 nakon pomne obnove osvanula u novom ruhu

Udruženje obrtnika Samobor podjelom diploma obilježilo kraj edukacije prve generacije polaznika programa radne pedagogije

Na sjednici Skupštine Zagrebačke županije za novog predsjednika izabran Damir Mikuljan

Arhiva 2008

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2007

2006

2005

2004

2003

2002