06.12.2011.

Velika Božićna akcija učenika OŠ Bogumila Tonija

500 anđela za prijatelja

Velika Božićna akcija učenika OŠ Bogumila Tonija

Ova bi se priča mogla zvati i "Kad se male (i velike) ruke slože". Kako to obično biva i kako je to zgodno rekla mama glavnog lika naše priče – jednog dječaka iz 2.b razreda, u početku je sve samo misao. A kad se ona pojavi... nekako će se i ostvariti. U našem se slučaju prvotna ideja - misao zakotrljala u klupko dobrote.

Svi za prijatelja

Taj dječak s nama ne dijeli školske klupe. Zbog teške bolesti zamijenio ih je bolničkim krevetom. Kada bih ga u razredu spomenula ili bi to učnio netko od njegovih razrednih kolega vidjela se u očima velika zbunjenost i bespomoćnost. Nisu znali ni što bi rekli, ni što bi napravili. Iskreno, nisam znala ni ja. Ali sam znala da nešto moram. Jednoga dana predložila sam im da u vrijeme prije Božića pokušamo napraviti humanitarnu akciju kojom bismo bili s njim u mislima i pomogli njegovoj obitelji. U dvadeset malih glavica ideje su proključale za tren, a srca su zakucala zajedno. Znala sam istog trena da odustajanja nema.

Donacije tvrtki

U par dana i nekoliko telefonskih poziva nabavili smo potreban materijal. Tvrtka Henkel darovala nam je ljepila i pištolje za vruće lijepljenje, NB Hobby akrilnu boju (zlatnu), Chromos (srebrnu), Chemaco Hobby Art drvene glavice, a Janova učiteljica iz engleskog 200 kuna, uz pomoć kojih smo kupili tijesto, vrpce i ostale potrepštine.

Djeca su ushitom oko ideje zarazila roditelje i u tren su se popunili termini za volontiranje. Dok smo mi odrađivali naše nastavne sate – roditelji su tihi, mirni i pristojni, kakvi đaci i trebaju biti, sjedili u zadnjim klupama i lijepili glavice. Mame su se izmjenjivale iz sata u sat, iz dana u dan. Posebno su oduševljenje izazvala dva tate. Oni su se oko lijepljenja trudili jako, jako... Zadali su si zadatak da svaki anđeo mora biti drugačiji. Bili su nešto sporiji od mama, ali jako vrijedni i temeljiti. Kada su otišli iz našeg razreda dečki su mi samo napomenuli da sam ih baš i mogla pozvati s nama na tjelesni.

Vrijedne ruke

Satove likovnog i satove razrednika koristili smo za bojanje zalijepljenih anđela, pomagali su nam i učenici drugih razreda, braća, sestre... Poneku subotu radili smo prekovremeno. Djeca su iz dana u dan dolazila s narudžbama, neke bake kupile su neobojane anđele, neke tete poslale novac ne tražeći anđele

Zadnji tjedan nastave – od 19. do 23. prosinca na hodnicima škole pojavit će se mali prodavači, blagajnici, hostese i zaštitari iz 2. B. Najbolje matematičare stavit ćemo na blagajnu, a najveće će pričalice, pretpostavljamo, najbolje i prodavati.

Akciji se priključuje i učenička zadruga naše škole – sav prihod od prodaje svojih rukotvorina pridodat će našem! Iz Područne škole Mirnovec najavljuju velike narudžbe, a već smo zapakirali prvu veliku narudžbu - 50 komada za Učiteljsku akademiju (i do budućih učiteljica i učitelja došao je glas o nama).

Unikatni darovi

Polaznici kreativnih radionica iz tvrtke NB Hobby našu će ponudu obogatiti svojim unikatnim radovima. Skromno kažu da su i oni shvatili da nas to dijete treba.

- E, to ne može biti po pet kuna - progovorili su mali mešetari iz 2. B. Cijenu tih radova odredit ćemo kad ih vidimo. Naši anđeli u ponudi će biti na akciji 3+1 gratis. Cijena jednog je pet kuna, a ako netko nema sitnog – može dati i više. Ako po gradu vidite plakate pisane flomasterima koji najavaljuju našu akciju – znajte da je i to djelo vrijednih ruku učenika 2. B. Akciju podržava i portal Sretno dijete.

M. Mapilele, učiteljica 2.B razreda OŠ B. Toni

 

Velika Božićna akcija učenika OŠ Bogumila Tonija

Arhiva 2011

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002