02.06.2011.

Završen literarni natječaj Ekološkog društva Žumberak, proveden u sklopu ekološko-edukativne akcije Uljepšajmo svoj zavičaj

Stasaju mladi ekolozi

Završen literarni natječaj Ekološkog društva Žumberak, proveden u sklopu ekološko-edukativne akcije Uljepšajmo svoj zavičaj

Još od 2003. godine učenici OŠ Kardinal Alojzije Stepinac iz Krašića sudjeluju u akcijama čišćenja okoliša u svojim selima, a koje organizira Ekološko društvo Žumberak. Osim toga, sudjeluju u čišćenju, uređenju i uljepšavanju okoliša svoje školske zgade te obala obližnje rječice Kupčine.

Već treću godinu zaredom Ekološko društvo Žumberak s učenicima organizira ekološko-edukativne akcije s literarnim natječajem. Učenici u nastavi slušaju predavanja o zaštiti okoliša te kako treba čuvati i njegovati prirodne vrijednosti svoga kraja. Tako se kod učenika razvija ljubav i pravilan odnos prema prirodi, a dakako, posebno se educiraju o tome kako treba postupati s otpadom. Kako bi se učenici u što većoj mjeri zaokupili tim temama i postali ekološki osvješteniji, pišu sastave na zadane i slobodno odabrane ekološke teme, sukladno planu provedbe edukacije. Ove školske godine nastavno osoblje je u uži izbor izabralo i poslalo Ekološkom društvu Žumberak sedamnaest radova, većinom učenika 3. razreda, dva rada učenika 4. i jedan rad učenika 2. razreda, koje je ocjenjivalo prosudbeno povjerenstvo. Iz učeničkih sastava se vidi da su s učenicima savjesno i uspješno radili njihovi učitelji.

Stječe se dojam da su učenici izravno upijali to što su im govorili njihovi učitelji. Svatko od učenika je to prenio na papir malo drukčije, ali u biti svi su izvrsno naučili lekciju i s odličnim položili ispit. Čestitke zaslužuju svi učenici. U svakom se krije mali ekolog i vrlo vjerojatno oni neće zagađivati svoj lijepi kraj kad odrastu, kad postanu svoji ljudi, bilo da ostanu u svom krašićko-pribićkom kraju i Žumberku ili se preselili u neko drugo mjesto.

Čestitke zaslužuju isto tako i njihovi učitelji, jer vrlo savjesno, odgovorno i sustavno razvijaju u djece ljubav prema zavičaju, uče ih otkrivati njegove prirodne ljepote i čuvati ga od zagađenja.

Odlukom prosudbenog povjerenstva, usmene su pohvale dobili učenice i učenici trećeg razreda: Ines Beketić, Ivana Jurinić, Luka Matko, Matea Popović, Luka Beketić, Marko Stić, Antonija Švalj, Matija Šimanović i Anamarija Penić.

Josip Šintić

FOTO: ravnateljica škole Sandra Šarić ispred zastave Eko škole

 

Završen literarni natječaj Ekološkog društva Žumberak, proveden u sklopu ekološko-edukativne akcije Uljepšajmo svoj zavičaj

Arhiva 2011

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002