20.09.2011.

Održano 10. izdanje smotre folklora Strmečka jesen

Pjesma, smijeh i ovacije u narodnim nošnjama

Održano 10. izdanje smotre folklora Strmečka jesen

Tradicionalna smotra folklora Strmečka jesen održana je u Strmcu, 17. rujna, po deseti put. Ispred prepune dvorane društvenog doma ponajbolja kulturno-umjetnička društva Hrvatske prikazala su običaje svoga kraja. Tako su Strmčani ove godine mogli vidjeti uvijek zanimljive nošnje Međimurja, Zagorja, Prigorja, Samobora te posebno dojmljive krinoline iz vremena Katarine Zrinske. Manifestacija je započela svečanim mimohodom svih sudionika ulicama Strmca. Šarenilo nošnji te glazba i ples, koji su se proširili ulicama Strmca, bili su dobra najava folklornog druženja.

Program u društvenom domu vodila je već tradicionalno Verica Kundrata, koja je bila i jedna od začetnica prve folklorne večeri u Strmcu, sada davne 2001. godine. Najprije su na autentičan i humorističan način sudionike smotre predstavile Bara i Ivkica. Nastupe je otvorila "domača muzika" iz Strmca dinamičnim spletom drmeša iz Zagorja, Samobora i Svete Nedelje. Pozornicu su potom prepustili Kulturno-umjetničkom društvu Vedar osmijeh iz Zagreba. Oni su izveli Katarinine plesove u prvom nastupu i stare samoborske u drugoj koreografiji te ponosno prikazali nošnje izašle iz vlastite krojačke radionice. Uslijedio je KUD Dragutina Domjanića iz Adamovca s prikazom pjesmi i plesova Posavine, a na pozornici ih je zamijenilo Kulturno-umjetničko društvo Kupljenovo sa svojim zavičajnim običajima. KUD Kupljenovo iz Zaprešića izazvao je prave ovacije scenskim nastupima pod nazivom Sveti Ivan kriesa kuri, koji je na scenu postavio njihov voditelj i dragi prijatelj KUD-a Strmec, Ivica Ivanković te pričom o hodočasnicima Majci Božjoj Bistričkoj pod nazivom Hote, hote Romari. KUD dr. Vinko Žganec strmečku je publiku upoznao s plesovima i pjesmama Međimurja. KUD Antuna Mihanovića iz Bestovja je uvijek rado viđen gost u Strmcu, jer "uvijek se prvo zove sused na feštu", rekla je voditeljica Kundrata. Društvo iz Bestovja izvelo je nekoliko starih poznatih pjesama, a publika je i zapjevala s njima. Pozornicu su ponovo ugrijali članovi Folklornog ansambla Sesvatska Sela, izvevši pjesme i plesove Sesvetskog prigorja.

Osim Strmčana folklornu večer su popratili gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin, dogradonačelnik Dragutin Vinovrški Pentek, predsjednik MO Strmec Zlatko Vlašić i predsjednik ZKUU Zagrebačke županije Zlatko Herček te Strmčanka, legendarna pjevačica Vera Svoboda. U realizaciji ove manifestacije KUD-u Strmec su pomogli brojni sponzori, Ured gradonačelnika Svete Nedelje Drage Prahina, Turistička zajednica Grada, ZKUU grada Svete Nedelje, ZKUU Zagrebačke županije i DVD Strmec.

Na kraju i riječ, dvije o jubileju. U deset godina održavanja manifestacije ugošćeno je 70-ak društava iz različitih dijelova Hrvatske, Bosne, Slovenije, Mađarske i Poljske. Prvih sedam godina ova folklorna manifestacija održavala se na Trgu Lazina pod velikim šatorom. No, domaćin je zaključio da se kvaliteta i pravo uživanje u programu može istinski ostvariti jedino u zatvorenom prostoru pa su posljednje Strmečke jeseni održane u mjesnom društvenom domu.

E.K.

www.radiosvn.com

 

Održano 10. izdanje smotre folklora Strmečka jesen

Arhiva 2011

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002