22.03.2011.

Samoborac Robert Koletić i Splićanin Patrik Grgurić spremaju se na put oko svijeta motorima

Grba, Grga i 50 tisuća kilometara puta

Samoborac Robert Koletić i Splićanin Patrik Grgurić spremaju se na put oko svijeta motorima

Nova avantura na dva kotača čeka Samoborca Roberta Koletića – Grbu. Nakon prošlogodišnje vožnje trusnim Bliskim istokom, Koletićev je cilj ovaj put, ni manje ni više, obići svijet! Ekspedicija radnog naziva "Četiri mjeseca - 50 tisuća kilometara" trebala bi startati 1. svibnja, a za razliku od prethodnih putovanja, Koletić ovaj put ima i suputnika, Splićanina Patrika Grgurića – Grgu. Čitava operacija odvija se pod patronatom Udruge veterana specijalne policije i Moto kluba specijalne policije, a osim avanturističke komponente ima i humanitarnu crtu te zanimljivu prateću priču.

- Ideja nam je tijekom našeg putovanja oko svijeta, na dijelu putovanja kroz SAD, obići tamošnje "hrvatske" gradove, odnosno hrvatske misije i posjetiti naše ljude tamo. Probali bismo im približiti našu udrugu, ali i propagirati ideju zajedništva, što bismo simbolično demonstrirali i nošenjem dresa Hajduka, odnosno Dinama. Želimo pokazati da nismo svi ludi i da nam ne treba mržnja i razjedinjenost – pojašnjava Koletić, dodajući kako će u SAD-u probati dogovoriti i program razmjene djece kako bi se omogućilo hrvatskoj djeci da provedu neko vrijeme u Americi, kao i djeci naše dijaspore da vide Hrvatsku.

- Već smo ostvarili kontake s tamošnjim ljudima, a ono što me posebno veseli je da ćemo posjetiti i naše Žumberčane u Clevelandu. Naime, stojdraški župnik Mile Vranešić nas je upoznao s činjenicom da u Clevelandu živi 300 obitelji koje potječu sa Žumberka te da se tamo nalazi i najveća grkokatolička crkva izvan Europe – priča Koletić, kojega u tom prvom dijelu putovanja posebno veseli i susret s američkim Indijancima.

- Ja dosta brijem na Indijance i znam puno o njima pa planiramo obići Dakote, Siouxe, Navaho Indijance... Dogovoreno je da će nas pustiti na Ples sunca, što nam predstavlja veliku čast. Također planiramo obići i američke nacionalne parkove Yellowstone, Grand Canyon, Death Valey, a cilj je napraviti i fotografsku izložbu o tome, pri čemu nam je svoju pomoć najavilo i američko veleposlanstvo – kaže Robert Koletić.

Planirani američki dio putovanja vodio bi od Istočne obale prema Srednjem zapadu, kroz Utah, Nevadu, New Mexico i Arizonu do Meksika pa uz zapadnu obalu do Aljaske, nakon čega slijedi, Koletićevim riječima, "brutalni dio puta".

- Najveći izazov će biti azijski dio puta, odnosno Mongolija i sibirska dionica. Usred ljeta je tamo puno problema, jer su česti izljevi rijeka preko ono malo cesta što ih ima, a najveći dio puta je makadam. Ako se tamo dogode neki padovi ili kvarovi, onda nema pomoći, jer su bolnice daleko, a rezervne dijelove se čeka tjednima. Zato ćemo se na Aljasci dodatno opremiti, promijeniti gume, skinuti katalizatore zbog prelaska na rusko gorivo i držati fige da kroz 6 vremenskih zona Mongolije i Sibira prođe sve bez problema. Dođemo li do Kazahstana u jednom komadu, onda smo na konju – opisuje Koletić i dodaje da će, prema iskustvima rijetkih koji su probali motorima proći tu dionicu, posebno neugodan problem biti komarci, koji su u to doba godine nevjerojatno brojni i nasrtljivi.

- Jako malo ljudi je prošlo na motorima tim dijelom svijeta. Zato u Vladivostoku tamošnji moto klub organizira za takve motoriste, koji se spremaju na taj put, svaki put veliku "oproštajku" prije nego krenu na "Put kostiju", kako ga oni zovu – kaže Koletić. Iz tog razloga će dobro doći i satelitski lokatori kojima će biti opremljeni njihovi motori. Osim što će se putem njih moći pratiti kretanje avanturističkog dvojca, u planu je i redovito pisanje izvještaja s puta. Naime, put oko svijeta moći će se pratiti na portalu motoexpedition-croatia, raznim blogovima, a u tijeku su pregovori i za redovna izvješća u jednim od dnevnih listova. Osim toga, Koletić i Grgurić bit će opremljeni kamerama i fotoaparatima, jer se planira po povratku montirati i dokumentarac o velikoj avanturi, a kojeg bi složio Damir Čučić i kojeg se planira ponuditi hrvatskim televizijama.

Ono što ostaje napraviti do početka putovanja je zaokružiti financijsku situaciju i organizirati tradicionalnu oproštajnu feštu Kod Bumbara i Koleta. Ona će se održati 30. travnja, a tom prilikom bi Koletić s članovima Udruge veterana specijalne policije i Moto kluba obišao samoborske "sigurne kuće" i uručio djeci dio sponzorskih donacija, poput 20 kilograma slatkiša koje mu je donirao Kraš ili nogometnih dresova HNS-a.

Naravno, na kraju svega, nismo zaboravili niti na pitanje koje se uvijek postavlja kad su ovakvi nesvakidašnji pothvati posrijedi - zašto? Samo jednom se živi, kaže kratko Robert Koletić, uz svoj prepoznatljiv osmijeh.

K.S.

Sponzori su uvijek dobrodošli

Naravno, najteži dio čitave priče oko organizacije ovakvog putovanja su financije. Ponajviše zbog činjenice da je potrebno dva puta prebacivati motore preko oceana, čitava ekspedicija dosta ovisi o izdašnosti sponzora.

- Kriza je i teško je doći do bilo kakve pomoći, no, uvijek se nađe onih koji su nas spremni podržati. Skupili smo za prijevoz i za gorivo, a za prehranu i smještaj ćemo se snalaziti – skromno kaže Koletić i posebno naglašava pomoć koja je do sad stigla od tvrtki iz Samobora i Svete Nedelje: Klimavent, Otto Bock, Linde viličari, Samoborka i Obrt 911. Jasno, vrata onima koji su spremni pomoći uvijek su otvorena, a svi koji su u ovom putovanju prepoznali dobru ideju, posebice u dijelu vezanom na povezivanje s dijasporom i promicanje zajedništva, slobodno se mogu obratiti Udruzi veterana specijalne policije.

 

Samoborac Robert Koletić i Splićanin Patrik Grgurić spremaju se na put oko svijeta motorima

Arhiva 2011

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002