05.09.2011.

Na jezeru Raktije održano 12. izdanje Svetonedeljske fišijade

Rekordan odaziv ekipa, rekordna litraža fiš-kotla

Sveta Nedelja postala je početkom rujna, 12. godinu zaredom, hrvatsko središte fiša. Zaljubljenici u ovaj riblji specijalitet, kao i svi oni željni zabave na svježem zraku, okupili su se u subotu, 3. rujna, na jezeru Rakitje. Na veselje organizatora iz ŠDR Rak Rakitja i Turističke zajednice Svete Nedelje, meteorološke prilike su ih i ovaj put poslužile pa je zavidan broj posjetitelja nahrlio na Svetonedeljsku fišijadu.

- Zadovoljni smo odazivom, iako je prošle godine posjetitelja bilo nešto više. Ove godine su neki lijepo vrijeme iskoristili kao priliku za vikend na moru, dok je još vruće, a dio ih je morao i u berbu grožđa – procijenio je tajnik ŠRD Rak Rakitje Zlatko Novačić.

No, zato je odaziv samih natjecatelja, spravljača fiša, ove godine bio rekordan pa je na jezeru Rakitje čak 30-ak ekipa odmjerilo svoje vještine u balansiranju okusa riječnih riba, začina i ostalih stvari koje razlikuju dobar fiš od onog majstorskog. Zahtjevnu zadaću ocjenjivanja uspješnosti svake od receptura odradio je stručni žiri (Zlatko Homen, Vlado Matijašić i Antun Lepen) koji je nakon pomnog kušanja odlučio kako im je najbolje u tek išao fiš kerestinečke ekipe Caffe No 4 (kuhari Tihomir Dekanić i Damir Klemenčić) ispred ekipa PTSP Sveta Nedelja i REMKA Zagreb. Prema propozicijama, tražio se najbolji sklad okusa, boje i gustoće fiša.

Posjetitelji fišijade također su dobili priliku degustirati spravljene fiševe i možda saznati koji kuharski trik kako bi poboljšali kućne pokušaje spravljanja ovog jela. Također, osim kvalitete fiša, uživati se moglo i u kvantiteti, jer su organizatori, uz pomoć Limarije Sebastijan, i ove godine priredili najveći kotao za fiš u Hrvatskoj. Njegovih više stotina litara (600 litara, da budemo konkretniji, op.n.) nahranilo je sve okupljene koji su strpljvo u redu čekali na svoju besplatnu porciju. A da bi čekanje i degustacija prošli što ugodnije i zabavnije pobrinuli su se voditelj programa Vid Balog te Najbolji hrvatski tamburaši. Uz sve to moglo se birati i iz ponude suvenira te domaćih tradicionalnih jela i kolača na okolnim štandovima, uz dodatni gastro izbor. Pokrovitelji Svetonedeljske fišijade i ove su godine bili Grad Sveta Nedelja, Zagrebačka županija i Ministarstvo turizma.

K.S.

 

Na jezeru Raktije održano 12. izdanje Svetonedeljske fišijade

Arhiva 2011

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002