06.10.2011.

10. obljetnica Udruge Ekosspiritus

Na Cerini – radno, pa svečano

10. obljetnica Udruge Ekosspiritus

U rano popodne 25. rujna na Cerini su se okupili članovi Udruge Ekosspiritus, HPD-a Sv. Patrik, Društva sv. Izidora Seljaka, Zajednice Planinarskog križnog puta i Katehetskog tima te mnogobrojni prijatelji i darovatelji udruge. Povod okupljanju bio je završetak dijela radova na budućem planinarskom domu te obilježavanje 10. obljetnice Udruge Ekosspiritus.

Pokraj raspela koje su prije 35 godina podigli cerinski seljaci, prisutnima se obratio tajnik Udruge Radovan Librić, podsjećajući na 2005. godinu kada su članovi udruge kupili staru kamenu kuću na Cerini, a onda i na godine tijekom kojih je ona obnavljana, a neki novi dijelovi dograđivani.

Đurđa i Božo Grgurić iz Lipovca darovali su udruzi kip Majke Božje, kupljen u Lurdu, a pokraj raspela ga je blagoslovio vlč. Robert Mokri iz Požege, član Udruge Ekosspiritus. Članice Društva sv. Izidora Seljaka, odjevene u samoborsku narodnu nošnju, prenijele su kip u procesiji sa svim uzvanicima do novouređenog molitvenog prostora. Svetu je misu potom služio vlč. Robert Mokri u zajedništvu s vlč. Božom Belinićem iz župe Sv. Martina pod Okićem, a misno je slavlje uveličala Klapa Furešti iz Zagreba.

Pokraj dograđenog dijela budućeg planinarskog doma predsjednik udruge Tomislav Ivir zahvalio je svima na materijalnoj i duhovnoj pomoći. Vlč. Robert Mokri blagoslovio je potom i nove prostorije, a vrpcu su prerezale jedna od najstarijih članica udruge Evica Vlahović iz Farkaševca i jedna od najmlađih – Nina Ladišić iz Samobora. Vrata budućeg planinarskog doma tim su činom bila otvorena za posjetitelje.

Zasad je uređen ured udruge, soba za noćenje, kuhinja, sanitarni čvor te sobe za odmor i druženje članova. Obilazeći prostorije, zbog mnoštva detalja stjecao se dojam šetnje zavičajnim muzejom – starinski namještaj, škrinje, stare crno-bijele fotografije, forangi kao u starim samoborskim hižama, krevet prekriven debelom blazinom" i "vajnkuši napuhnuti od guščjeg perja, a na presvlakama našiti šareni cvjetovi... A u pemnici – lutke u tradicijskoj narodnoj nošnji lipovečkog kraja, na podu gantori, a na njima bedni, vože, lajti, sudi, škafi, brenta, na stolu flaše, peharci, kupice te šprica i sumporača…

I dok su posjetitelji znatiželjno obilazili novootvorene prostorije, Božo Laušin i Ante Blažević iz Gljivarske udruge Sunčanica završavali su spravljanje gulaša od 13 vrsta gljiva pa su svi prisutni bili pozvani na okrepu. A ni kolača nije nedostajalo.

Već dogodine će u planinarskom domu na putu prema Cerinskom viru ili Japetiću stati planinari kako bi kušali cerinsku travaricu. Zazvat će Majku Božju u molitvenom prostoru u kojem mlinski kamen nosi oltar, a sa zida se smiješi sv. Izidor Seljak. Vjerujući, kao i mi, u dobrotu svih onih koji su i dosad otvorena srca pomagali i poticali nastojanja članova udruge u obnovi i izgradnji ovog zdanja.

Gordana Ivir

FOTO: Sveta misa pokraj budućeg planinarskog doma na Cerini

Snimio: Tomislav Ivir

 

10. obljetnica Udruge Ekosspiritus

Arhiva 2011

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002