07.01.2011.

Djeca uprizorila Sveta Tri Kralja u potrazi za Novorođenim

Baltazar, Melkior i Gašpar u Konščici

Djeca uprizorila Sveta Tri Kralja u potrazi za Novorođenim

U selu Konščica i dijelu sela Sveti Martin pod Okićem, u župi svetog Martina pod Okićem, u večeri uoči svetkovine Bogojavljanja, 5. siječnja, uprizorila su djeca iz osnovne škole Mihaela Šiloboda predvođena svojim (vjero)učiteljima: Mirnom Grgec - Pajić i Radovanom Librićem mudrace s Istoka, Sveta Tri Kralja u potrazi za Novorođenim.

Djeca su tako oživjela stari običaj "zvezdara", koji je iščeznuo iz naših krajeva prije pedesetak godina, a zabilježio ga je u svojoj knjizi Milan Lang na početku dvadesetog stoljeća. Djeca su nekad obilazila kuće u selima, pjevajući trokraljske pjesme, čestitajući Novu godinu i naviještajući dolazak kraljeva u Betlehem.

Tako je bilo i sada. Tri kralja: Baltazara, Melkiora i Gašpara uprizorilo je troje djece, a ostali su im pomagali skupivši se u zbor i obukavši tradicionalne narodne nošnje. Nosili su sa sobom "zvezdu" načinjenu od starog sita, oblijepljenog ukrasnim papirima i prikazom rođenja Krista u Betlehemu.

Djeca su obišla dvadesetak kuća, a začuđeni mještani brzo su prihvatili njihov dolazak. Na vratima kuće ili u kući djeca su molila i pjevala, a vrijedni domaćini počastili su ih kolačima i sokom ili pak darivali jabukama, narančama i novcem. Tako je desetak djece provelo vrlo hladnu večer obilazeći kuće, pjesmom i dječjim smijehom veseleći mještane, a u nekoliko kuća pridružio im se i ravnatelj škole Marijan Hetler. Ukućanima su objasnili kako im je želja obnoviti stare običaje unutar projekta nazvanog "Tak su naši stari delali", koji ovu školsku godinu provode unutar svojih školskih aktivnosti. U brojnim grupama, pod vodstvom svojih učitelja, oživljavaju stare vještine poput čihanja perja, košaraštva, izrade narodne nošnje i slično.

Običaj obilaska kuća uoči svetkovine Tri Kralja zadržao se u dijelu zemalja Europe i dijelu Hrvatske gdje djeca sakupljaju novčane priloge za siromašnu djecu u misijskom svijetu te tako pomažu svojim vršnjacima koji su ugroženi prirodnim katastrofama, siromaštvom i drugim nevoljama.

Želja je iduću godinu proširiti "zvezdare" i na druga sela, a i sam grad Samobor i tako se pridružiti tisućama djece u akciji sakupljanja priloga za misijske zemlje.

R.L.

 

Djeca uprizorila Sveta Tri Kralja u potrazi za Novorođenim

Arhiva 2011

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002