16.12.2011.

Samoborski oplećek kao motiv modne revije

Istrgnuti iz zaborava

Samoborski oplećek kao motiv modne revije

Udruga Ekosspiritus i Društvo svetog Izidora seljaka iz Samobora nastoje očuvati samoborsku narodnu nošnju i njene dijelove kako ne bi pali u zaborav. Osim očuvanja tradicionalnih odjevnih predmeta, nizom akcija žele im dati i nov život. Jedna od tih akcija je i radionica koju održavaju svakog prvog ponedjeljka u mjesecu u župi Krista Kralja u Domaslovcu, a koju vodi Lidija Momić. Uz nju, starije članice Društva sv. Izidora seljaka podučavaju mlađe šivanju, našvavanju, odnosno vezenju, kako se tradicija ne bi potpuno zaboravila. Na tim radionicama ove je godine pozornost bila usmjerena prema oplećku kao dijelu tradicijske ženske narodne nošnje ovoga kraja (uz rubaču i fertun). Naime, namjera je članova društava oplećek (bluzu) ponuditi i kao samoborski suvenir, a već sada ga mogu kupiti svi koji ga žele u svom ormaru (informacije o radionici mogu se naći na stranici www.ekosspiritus.hr).

Što se sve može naučiti u toj radionici moglo se vidjeti i na modnoj reviji, koja je 14. prosinca održana u Samoborskom muzeju, kada su, uz one tradicionalne iz prošlih desetljeća, prikazani i osuvremenjeni oplećci. Tako se moglo vidjeti i naučiti da su na oplećcima najčešći motivi rože i ostalo cvijeće pa je, smatra se, i Krleža u njima našao inspiraciju za pisanje svoje pjesme Ni med cvetjem ni pravice.

Predsjednik Društva sv. Izidora seljaka Radovan Librić rekao je tijekom modne revije da večer ima i edukativni karakter, jer su nazočni mogli čuti puno podataka o povijesti oplećka, da se prvo nosio na debelo rubje koje se izrađivalo kod kuće, a potom na tenko rubje, tj. platno koje se moglo kupiti u trgovini. Prikazano je kako je oplećek izgledao u doba naših prabaka i baka te kako izgleda sada, budući da ga 200-tinjak žena samoborskoga kraja i dalje nosi, osobito na nedjeljne mise.

Na reviji su modele s ponosom nosile starije i mlađe članice društva, kako one tradicijske, tako i one izrađene u suvremenijoj verziji. O oplećku je govorila i kustosica Samoborskog muzeja Lela Roćenović, čiji je tekst sastavni dio kataloga koji je tiskan uz modnu reviju. Voditeljica radionice Lidija Momić istaknula je da nošnja i oplećci čuvaju identitet ovoga kraja i da se zbog toga ne smiju zanemariti, dok je Radovan Librić na kraju zaključio kako bi voljeli da se oplećek sačuva i dalje nosi uz tradijsku nošnju, ali i kao dio suvremenog načina oblačenja, uz traperice i suknje.

M.Š.

 

Samoborski oplećek kao motiv modne revije

Arhiva 2011

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002