12.05.2011.

Dragi naš kaj u Zagrebu i Županiji

Domača izložba

Dragi naš kaj u Zagrebu i Županiji

Petom ovogodišnjom izložbom u prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije nastavljen je ciklus izložbi i prezentacija vezanih za kulturnu i prirodnu baštinu te njegovanje kulture i običaja Zagrebačke županije. Ovom novom izložbom, otvorenom 11. svibnja, predstavila se Udruga Dragi naš kaj iz Svete Nedelje i sudionici istoimene manifestacije koja se održava 29. svibnja na jezeru Orešje u Svetoj Nedelji. Na izložbi je prezentiran samo djelić seoskog života u izvornom obliku kakav će se i ove godine moći vidjeti u Orešju te fotografije prijašnjih godina gastro-etno i glazbenog festivala Dragi naš kaj. Moglo se saznati i kakve sve novosti i iznenađenja organizator priprema za ovu godinu, puput Traktorijade i novih sudionika starih seoskih dvorišča.

O svemu je na otvorenju govorio predsjednik Udruge Dragi naš kaj Tomislav Katanec, naglasivši, uz ostalo, da Dragi naš kaj okupi 15-ak tisuća posjetitelja, a manifestaciju, u kojoj sudjeluje 500-tinjak sudionika gastro-etna i oko 50 glazbenika s kaj-scene, uz voditelje, Drelea, Vida i Barek, prati i 20-ak medijskih kuća. Osim iz Zagrebačke, doći će i sudionici iz nekoliko drugih kajkavskih županija s udrugama koje naginju kajkavskoj kulturi i njegovanju starih običaja. Festival je i ove godine podijeljen u dvije cjeline, dnevni gastro-etno i večernji glazbeni program – rekao je Katanec i zahvalio na potporama Gradu Svetoj Nedelji, Turističkoj zajednici grada i županije i Zagrebačkoj županiji.

U prezentaciju Dragog našeg kaja uključila se potom i Barek, predstavivši svoj najnoviji demodni look, odnosno luk kakav raste i u njezinom vrtu.

Izložbu je u nazočnosti direktorica županijskog i gradskog turističkog ureda Ružice Rašperić i Renate Čaržavec, otvorio gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin. On je, pak, naglasio kako se na ovom malom prostoru, od Rakitja do Ruda, recimo, može naći po nekoliko kajkavskih izgovora koje će manifestacija Dragi naš kaj ujediniti na jednome mjestu.

U pripremi izložbe sudjelovali su i članovi kulturno-umjetničkih društava Antuna Mihanovića iz Bestovja i Strmec.

Izložba Dragi naš kaj u županijskom turističkom uredu u Preradovićevoj ulici u Zagrebu ostaje otvorena do 7. lipnja.

Edi Kirschenheuter

Snimio: Dragan Jelić

 

Dragi naš kaj u Zagrebu i Županiji

Arhiva 2011

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002