26.05.2011.

10. susret mladih u sklopu projekta "Lijepa li si..."

Bog ti uvijek daje onoliko koliko možeš nositi

10. susret mladih u sklopu projekta

Na otoku Rabu održan je 21. i 22. svibnja 10. susret mladih u sklopu projekta "Lijepa li si…", koje organizira Udruga Ekosspiritus i HPD sv. Patrika iz Samobora. Pod simboličkim geslom "Bog ti uvijek daje onoliko koliko možeš nositi", devedesetak se mladih, došavši u trajektnu luku Mišnjak na otoku Rabu, uputilo u župu sv. Petra u Supetarskoj Dragi i istoimenu župnu crkvu, gdje ih je dočekao župnik Petar Kordić. Nakon upoznavanja s povijesnim činjenicama i divljenju građevini nekadašnje benediktinske crkve i samostana koji su nedavno proslavili 950. obljetnicu te susretu s domaćim župljanima uz domjenak koji su pripremili domaćini, mladi su razmišljali nad tekstom iz evanđelja o talentima. Voditelj kateheze, vjeroučitelj Radovan Librić, naglasio je na temelju evanđelja i gesla pohoda važnost iskorištavanja dobivenog "blaga" od Gospodina, koje se može poput redovnika ugrađivati u obitelj, Domovinu i Crkvu.

Susret je nastavljen pješačenjem kroz "Premužićevu stazu" do Lopara i ukrcaja na brod koji je sudionike preveo na Goli otok. Učeći o komunističkim zločinima, slušajući zapise onih koji su prošli mučenja, mladi su razgledali otok, sa željom da se hitno procesuiraju komunistički zločini i tako izrekne istina o mjestima mučenja hrvatskog naroda.

Kasni popodnevni sati bili su popunjeni susretom s Gospodinom u euharistiji koju je u franjevačkom samostanu u zaljevu sv. Eufemije, u crkvi sv. Bernardina, župi Kampor, predvodio fra Nediljko Jerkan. Nakon razgleda samostana i muzeja, mladi su se smjestili u skromni smještaj školskih prostora u gradu Rabu.

Nedjelja je bila popunjena razgledom grada Raba i njegovih kulturnih znamenitosti, u kojima prednjače crkve i samostani. Nedjeljnom euharistijom u župnoj crkvi sv. Marije, koju je predvodio župnik Anton Depikolozvane, mladi su se sreli sa živom Crkvom kojoj su se predstavili. Kapelan Antun Turčić upoznao je sudionike s povijesti nekadašnje biskupije i katedrale te povijesti grada.

Molitvom šestog časa započeo je susret sa zajednicom benediktinki koje su radosno dočekale putnike. Uz molitvu i predstavljanje samostana, pjesmu i poneki osobni susret, mladi su upoznali baštinu samostana koji neprekinuto djeluje gotovo tisuću godina.

Došavši trajektom u Jablanac, mladi su nakratko posjetili uvalu Zavratnicu, prirodnu ljepotu Parka prirode Velebit te se podsjetili u molitvi dobrog župnika Jablanca, don Drage Babića, koji je kroz četrdeset godina bio čovjekoljubac naroda Podgore i s njim prošao teške trenutke komunističkih maltretiranja.

Projekt "Lijepa li si..." započeo je 2003. godine u Vukovaru, a nastavio se idućih godina u Istri, Braču, Delnicama, Susku, Cresu i Lošinju te kasnije na Pagu, Mljetu, Visu, a prošle godine u Đakovu i Voćinu, ima za ciljeve upoznavanje domovine koja u sebi krije bogate duhovne, kulturne i povijesne vrijednosti i iz čije se baštine može crpsti, kao iz živog vrela, poruke za današnji život.

Susret se nastavlja u gradu Vukovaru u studenom, na obljetnicu pada grada, kada će Udruga Ekosspiritus proslaviti desetu obljetnicu svoga rada.

Radovan Librić

 

10. susret mladih u sklopu projekta "Lijepa li si..."

Arhiva 2011

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002