29.01.2011.

Samoborski franjevci svečano obilježili proštenje sv. Antuna pustinjaka

Kipovi vraćeni u niše na pročelju

Samoborski franjevci svečano obilježili proštenje sv. Antuna pustinjaka

Tradicionalno zavjetno zimsko proštenje na blagdan svetog Antuna pustinjaka i opata ove je godine u Samoboru bilo posebno svečano. Naime, nakon trodnevne pripreme, 17. siječnja, prije euharistijskog slavlja u 10 sati, blagoslovljena su četiri nova kamena kipa franjevačkih svetaca postavljenih u niše obnovljenog pročelja crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije. Kipovi su to sv. Franje Asiškog, sv. Antuna Padovanskog, sv. Bernardina Sijenskog i sv. Petra Alkantarskog. Blagoslovio ih je varaždinski biskup Josip Mrzljak, koji se s radošću odazvao pozivu i predvodio misno slavlje.

Kako nam je pojasnio gvardijan samostana fra Krunoslav Kašnar, kipovi sv. Franje Asiškog i sv. Antuna Padovanskog vraćeni su u niše gdje su se nalazili početkom 20. stoljeća, tj. postavljene su kamene replike drvenih kipova, kako bi se što duže očuvali. U gornje niše postavljeni su kipovi dva franjevačka sveca, jer se s velikom sigurnošću može reći da su se kipovi nalazili gore prije velikog potresa 1880. godine, kada su crkva i samostan oštećeni i kipovi su pali, a obnova objekta trajala nekoliko godina. Iako nema točnih podataka o tim kipovima u gornjim nišama, gvardijan kaže da su postavili sv. Bernardina Sijenskog (koji drži sunce kao štit i koji je bio veliki zagovornik Isusov u srednjem vijeku) te sv. Petra Alkantarskog (u ruci drži lubanju koja podsjeća na pokoru i smrtnost). To se može protumačiti, kaže gvardijan, da sv. Franjo Asiški s križem u ruci zaziva Samoborcima Krista raspetoga, sv. Antun Padovanski drži Isusa u ruci i brine o duhovnim i materijalnim potrebama, sv. Bernardin Sijenski pokazuje Isusove inicijale i zaziva da ime Isusovo bude svetinja, a sv. Petar Alkatranski poziva na pokoru.

Posvećenje kipova i pročelja označilo je i okončanje restauracije pročelja franjevačke crkve prema preporuci konzervatora na osnovi stručnih procjena i rekonstrukcije, a gvardijan je želio da onda pročelje dobije svoj prvotni izgled postavljanjem kipova. Fra Krunoslav Kašnar ističe da se želi napraviti kvalitetna obnova, što zahtijeva svoje vremensko razdoblje te, naravno, dovoljno financijskih sredstava. Stoga posla i dalje ima, jer slijedi dugotrajna obnova crkve i samostana, dok će kipovi svetaca označavati zazivanje blagoslova za sve stanovnike.

M.Š.

 

Samoborski franjevci svečano obilježili proštenje sv. Antuna pustinjaka

Arhiva 2011

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002