05.02.2011.

U kući Franje Razuma u Konščici okupilo se mlado i staro

Tak su i naši stari delali...

U kući Franje Razuma u Konščici okupilo se mlado i staro

Odzvanjala je kuća Franje Razuma zvanog Lipi u Konščici 4. veljače, u večernjim satima, pjesmom i šalama, mladenačkim smijehom, recitacijama i veseljem. Poprilično društvo: djeca iz OŠ Mihaela Šiloboda, članovi Društva Svetog Izidora Seljaka iz Samobora i domaćini, žene iz sela i prijatelji, sve zajedno njih tridesetak, okupljeni oko čihanja perja. Svi okupljeni bili su obučeni u tradicijske nošnje naših župa: svetomartinske i samoborske.

Naime, OŠ Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem ovu školsku godinu provodi program pod nazivom "Tak su naši stari delali". Djeca viših razreda podijeljena su u desetak grupa koje obrađuju pojedine zaboravljene vještine našega samoborskoga i svetomartinskog kraja.

Tako je grupa pod vodstvom Ružice Razum i Radovana Librića, uz sudjelovanje desetero djece, osmislila ovu divnu večer u kojoj se moglo vidjeti kako su naši stari provodili zimske večeri i u seoskom zajedništvu činili lijepe i korisne stvari. Ružica Razum, jedna od rijetkih mama koje su se uključile u program škole, a čiji korijeni sežu upravo u jednu od zadnjih tradicijskih kuća u selu, osmislila je druženje i čihanje perja koje su kroz jesen pripremile žene Konščice. Uz koristan rad večer je provedena uz slušanje starijih o tom gotovo izumrlom običaju. Mijo Razum, jedan od najstarijih mještana Konščice započinjao je pjesme, recitirao stihove, a drugi su zbijali šale, pripovijedali viceve i sjećali se starih vremena kada je kuća u kojoj se odvijao program živjela jednim drugim životom. Nebrojene svadbe i druge svečanosti odvijale su se u kući koja je već duboko zašla u drugo stoljeće postojanja. Ova večer bila je prigoda prisjetiti se upravo tih vremena.

I dok su se djevojke i žene oko velikog stola u glavnoj "hiži" trudile oko perja, dečki su, po tradiciji, u drugom kutu sobe kartali belu. Sudjelovalo je i nekoliko članova Društva Sv. Izidora Seljaka, koji u svom programu upravo imaju za cilj njegovati običaje i tradiciju našega kraja. Najstarija članica, baka Evica Vlahović iz Farkaševca, puna je znanja i sjećanja na protekla desetljeća kada su ljudi bili više zajedno. Bila je to prilika čuti njeno pripovijedanje i dogodovštine iz naših sela.

Na kraju su se na stolu našli domaći kolači, orehnjača, kiflice i tenki kolač. Počastili su se svi sudionici i razišli u svetomartinsku noć koja je odzvanjala njihovim pjevušenjem i veseljem kao i nadom u neka nova zajedništva.

Djeca će napraviti mali igrokaz čihanja perja uz svoj Dan škole koji će proslaviti krajem svibnja, a i željno dočekati izvješća drugih grupa koje ovih dana marljivo upoznaju "kaj su naši stari delali".

S.S.

 

U kući Franje Razuma u Konščici okupilo se mlado i staro

Arhiva 2011

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002