22.09.2011.

Ze Samobora do Trsta biciklinima, po 9. put!

Gutali kilometre i trošili kalorije

Ze Samobora do Trsta biciklinima, po 9. put!

Ne treba reći da je to već tradicionalno druženje, a ovaj puta su se već standardnoj postavi Šišmiša (www.bbk-sismis.hr) pridružili i kolege iz "krvopijskog" kluba Krpelj (www.bbk-krpelj.com). Nekad popularna destinacija za shopping postala je redovita ruta za postljetni đir biciklima, uz probu vlastitih snaga i mogućnosti. Sve to uz vikend druženje i obilazak Istre.

Sedmero biciklista plus jedna biciklistkinja su u subotu 3. rujna, u četiri sata, krenuli s Trga kralja Tomislava prema Jastrebarskom. Iza njih išla je pratnja u vidu osobnog vozila i kombija, s osobnim stvarima, hranom i alatom. Prema onoj da se "po jutru dan poznaje", prema Jaski se išlo preko Plešivice, a umjesto jutarnje kave, uspon za dobro jutro i buđenje! Tradicionalno je, mora se poštovati, a tko nemre to speljat, bolje da nejde dalje! Pri samom spustu prvo pucanje gume, koje je brzo sanirano. Kod Jastrebarskog pridružio se i 9. član, iz Zagreba. Pred "gradom na 4 rijeke" ponovno problemi – jedan od biciklista ostaje bez "zic štange" - pukla. Nakon sanacije kvara pokret prema Dugoj Resi, gdje oko 6,30 sati društvo budi vlasnika lokalnog bike shopa "Golf-Aurora", koji prije radnog vremena otvara dućan i pomaže oko rezervnih dijelova.

Od Duge Rese nastavilo se kroz Vukovu Goricu prema Severinu na Kupi. Magla se digla, a kratka pauza u Severinu iskorištena je za doručak s nogu. Nastavilo se prema Skradu. Kolona se malo rastegnula. Na čelu su bili dečki na "cestovnjacima", pratio ih je ostatak ekipe, manje-više na brdskim biciklima s cestovnim gumama. To je bio ključni i psihološki trenutak vožnje, najduži dio, uz skoro konstantan uspon, na kojem je jedan član odustao.

U Skradu ponovno kratka pauza. Uspon je ostavio traga na svakom od biciklista. Ritam grupe ipak je bio dobar te se do 11 sati stiglo do Delnica, gdje je planirana jednosatna pauza za ručak.

Nakon dobre okrepe i istezanja, potpuno osvježeni, u 12 sati se nastavilo prema Jelenju. Sunce je već bilo visoko, a i temperatura je znatno porasla. Nakon sat vremena kolona se počela spuštati prema Grobničkom polju. Krenulo se put Čavla, odakle je počeo uspon prema slovenskoj granici. Nakon spusta osjetio se val topline s mora, a sunce je već dobrano ugrijalo kamen pa je porasla i potrošnja tekućine. Grupa je još uvijek homogena, ritam je stabilan, a sve su krize uglavnom savladane. Kod Rupa i graničnog prijelaza Pasjak uslijedila je još jedna okrepa sokovima i hmeljnim napicima u obližnjem ugostiteljskom objektu. Još malo do granice, pa "preskočiti" Sloveniju.

Na prijelazu nema gužve, a slijedi i lakši dio puta. Slovenija se prelazi relativno brzo, kroz ravnicu uz kratke uspone i spusteve, pa se podigla prosječna brzina puta, koja je do tada iznosila oko 22 km/h ("cestovnjacima" nešto više). Kratka pauza na "granici" s Italijom te priprema za završni spust. Vozi se u grupi, a nakon pola sata dolazi do samog centra gdje završava ruta, ali ne i druženje.

Slijedi zajedničko slikanje i okrepa svim raspoloživim tekućinama. O broju ispijenih hektolitara tijekom puta svjedoči broj boca kojima je ekipa ispunila koševe za smeće.

Malo statistike: ukupno pređenih 255 km, s preko 3000 m uspona. Prosječna brzina oko 23.5 km/h ("cestovnjaci" 25 km/h). Potrošenih 12.999 Kcal, što je ekvivalent 24 hamburgera.

Ukrcana u kombije, ekipa, već po tradiciji, promašuje izlaz iz Trsta te lokalnim i dužim putevima kreće prema Istri, gdje kampira u Baredinama pored Poreča. Naredni dan ostavljen je za obilazak Istre, uz kupanac i kušanje delicija u Fužinama.

Posebna hvala logistici: Sunčici, Darku i Marinu, koji su bicikliste pažljivo pratili cijelo vrijeme te ih opskrbljivali namirnicama. A hvala i svima koji su na bilo koji način pomogli i podržali ekipu.

I doviđenja dogodine, vjerojatno u još većem broju!

Hrvoje Vešligaj

 

Ze Samobora do Trsta biciklinima, po 9. put!

Arhiva 2011

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002