04.08.2011.

Samoborci Vlado Kenda i Radovan Librić vratili se sa 40-dnevnog hodočašća

Cipelcugom po «francuskoj ruti»

Samoborci Vlado Kenda i Radovan Librić vratili se sa 40-dnevnog hodočašća

Ovih dana vratili su se u svoj grad dvojica Samoboraca: Vlado Kenda i Radovan Librić nakon izbivanja od četrdeset dana. Hodočastili su Sv. Jakovu, apostolu, u Španjolsku, u Santiago de Compostelu poznatom «francuskom rutom» u dužini od oko 800 kilometara koju su prošli pješice kao hodočasnici.

Putovanje su započeli na blagdan sv. Alojzija Gonzage, 21. lipnja u župi Domaslovec. Primivši blagoslov, automobilom su se zaputili u Francusku, ruševine samostana u Clyniju, važno mjesto duhovnosti srednjega vijeka, pa u Taize gdje su se u ekumenskoj zajednici susreli s bratom Urlichom pa preko Lurda i susreta sa svetištem stigli su do Saint–Jean–Pied–de-Port, mali gradić na jugu Francuske gdje su započeli putovanje.

Dnevno su prevaljivali 30-ak kilometara. Tijekom 30 dana hodali su i stigli u Santiago uoči svetkovine sv. Jakova da bi u svetištu bili na blagdan sveca i doživjeli istinski susret s tako divnim hodočasničkim mjestom osluškujući i gledajući kako Španjolci slave svoga zaštitnika.

Tijekom puta bilo je raznovrsnih susreta, posebno tijekom hoda ili u skromnim hodočasničkim smještajima, gdje su predstavljali našu Domovinu prenoseći iskustvo naših domaćih hodočasničkih putova, naše kulture i ljepote naše Domovine, a posebno samoborskog kraja, sklopivši poznanstva s ljudima iz raznih krajeva svijeta.

Vični planinarskim putovanjima, dugim hodočašćima i cjelodnevnim hodanjima po planinama, posebno u Planinarskim križnim putovima, unatoč žegi dana, naporu puta i bolovima u leđima od naprtnjače, uspjeli su proći čitav zamišljeni put. Svaki dan molitveno su ih pratili prijatelji i članovi velike obitelji udruge Ekosspiritus te ih poduprli svojim prilogom za smještaj i okrjepu.

Hrvati su malobrojni na ovom putu koji svake godine privlači sve veći broj hodočasnika i avanturista svih vjera i religija kao i one koji su ateisti i na putovanje dolaze zbog kulture i povijesti koju su namrla protekla stoljeća. Tako je u protekloj godini bilo 10 hodočasnika iz Hrvatske na toj ruti, a Samoborci su bili ove godine 16. i 17. hodočasnici iz Hrvatske zabilježeni u registru hodočasnika. Protekle godine hodočastilo je oko 220 tisuća putnika raznim turama u ovo omiljeno svetište.

Samoborci planiraju izdati vodič na hrvatskom jeziku s tehničkim pojedinostima puta i opisom dionice koju su prošli kao i sagraditi mali pil u znak zahvale svecu za prijeđene kilometre. U povratku su posjetili grog sv. Izidora Seljaka u Madridu, sveca kojeg štuje Društvo u Samoboru te se kroz jug Francuske i Italiju vratili kući.

Ponovno se pokazalo da se godišnji odmor može iskoristiti na drugačiji način uz Sveto Pismo, tišinu i upoznavanja korijena slavne kršćanske prošlosti te susretu s mnogobrojnim ljudima kojima su predstavili našu Domovinu pozivajući ih da je posjete.

Ukoliko je netko iz Samobora ranije prošao navedenu dionicu kao hodočasnik, molimo da se javi za razmjenu iskustva i populariziranju ovog duhovnog iskustva među našim sugrađanima i šire. Detaljan opis puta može se naći na stranici udruge Ekosspiritus, www ekosspiritus.hr

Radovan Librić

 

Samoborci Vlado Kenda i Radovan Librić vratili se sa 40-dnevnog hodočašća

Arhiva 2011

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002