19.01.2011.

Samoborski fotograf Romeo Ibrišević u neobičnoj akciji pomoći otoku Socotra u Indijskom oceanu

Ribički štapovi za stanovnike "otoka blaženstva"

Nova avantura odvela je poznatog samoborskog fotografa Romea Ibriševića u daleki Jemen. Naime, u toj državi, smještenoj na strateški izuzetno važnom dijelu Arapskog poluotoka, nalazi se i malo poznat arhipelag Socotra. Ova četiri otoka, udaljena 250 km od Somalije i 350 km od kopnenog Jemena skriveni su prirodni dragulj za kojeg je do prošle godine Ibrišević čuo tek usput, kao jednu od destinacija kojoj se stalno vraćao njegov prijatelj i kolega Tješimir Marić.

- Njega bi svake godine u ovo doba "ulovilo nešto" pa bi otišao tamo, no nikad nije puno pričao o otoku. Međutim, jednog sam dana dobio e-mail o "nevjerojatnom otoku u Indijskom oceanu". I tada sam povezao da je to otok na kojeg odlazi Tješimir – pojašnjava Ibrišević korijene svog putovanja. Naime, fasciniran onime što je vidio u mailu, sa željom da na svojim fotografijama ovjekovječi taj netipični krajolik, Romeo je zamolio Marića da ga naredni put povede do Socotre. Ovaj je na to pristao, ali pod jednim uvjetom.

- Rekao je da mogu ići s njim ukoliko mu pomognemo u realizaciji jedne ideje: da na Socotru odnesemo pribor za ribolov, odnosno ribičke štapove i podijelimo ih mještanima u priobalnim selima. Meni je to zazvučalo kao fenomenalna ideja i tako smo ušli u projekt "štapovi za Socotru" - priča Ibrišević i objašnjava kako Socotra djeluje kao otok na kojem vrijeme teče sporije, gdje u "bogomdanom" krajoliku žive ponosni, ali siromašni ljudi kojima pomoć u obliku ribičkih štapova puno znači, s obzirom da se ribolovom prehranjuju.

Iako za prvu ruku baš i nisu doživjeli previše razumijevanja za svoju ideju, Romeo i Tješimir ipak su skupili nekoliko štapova (tu je pomogla i Obrtnička komora Zagreb svojom donacijom), koje su prilikom svog odlaska u Jemen krajem prošle godine uručili nekolicini sretnika. A nakon toga mogli su se slobodno okrenuti otkrivanju čari Socotre, čije ime, izvedeno sa sanskrta, znači "otok blaženstva".

- Na otoku smo proveli 10 dana. Krajolik je nevjerojatan. Imaju duge pješčane plaže koje su uglavnom prazne, jer turizam nije uopće razvijen, iako pokušavaju raditi korake u tom smjeru. Priroda je nevjerojatna, obiluje endemskim vrstama nevjerojatnih boja i oblika koje kao da nisu s ovog planeta. Klima je vrlo ugodna; imaju ocean, planine, slatku vodu, rijetko kad sam vidio tako lijep krajolik – prisjeća se Ibrišević, dodajući da je unatoč svim tim ljepotama teško preporučiti Socotru kao turističku destinaciju. Pogotovo u sadašnjoj neizvjesnoj situaciji na tom području (u listopadu je američka vlada izdala upozorenje svojim građanima da izbjegavaju odlazak u Jemen, a onima koji su tamo da se pripreme za eventualnu evakuaciju).

- Međutim, svakako se radi o destinaciji koju treba pogledati, ako nikako drugačije barem na internetu. Trenutno tamo dolaze uglavnom znanstvenici zbog endema, dolaze penjači (u vrijeme boravka Romea i Tješimira na Socotri je vježbao svjetski prvak u penjanju), ima ronioca jer je podmorje bogato (iako, ima i morskih pasa) i raznih avanturista – kaže Ibrišević. Što se komunikacije tiče, tu i tamo netko govori koju riječ engleskog, a, zanimljivo, kaže Romeo, u njegovom govoru prepoznali su riječi "pusa", "čaj" i "taman" kao izraze koje i oni koriste. Što se planova tiče, povratak na Socotru vrlo je izgledna opcija, objašnjava Ibrišević, obzirom da bi se u drugom navratu pokušalo prikupiti još veći broj ribičkih štapova.

K.S.

 

Samoborski fotograf Romeo Ibrišević u neobičnoj akciji pomoći otoku Socotra u Indijskom oceanu

Arhiva 2011

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002