17.03.2011.

Akcija za obnovu knjižnice u Čuntiću pred završetkom

Fra Petar zahvaljuje Samoborcima

Akcija za obnovu knjižnice u Čuntiću pred završetkom

Proteklih smo tjedana pratili tijek akcije prikupljanja knjiga za u Domovinskom ratu uništenu knjižnicu franjevačkog samostana u Hrvatskom Čuntiću pokraj Petrinje. Akciju su pokrenuli članovi Udruge 151. samoborske brigade i njihovi prijatelji, jer su upravo Samoborci tijekom Domovinskog rata prikupljali hranu i odjeću za stradalnike prognane iz Čuntića. U to vrijeme, i sam prognanik, utočište u samoborskom kloštru kod subraće našao je i fra Petar sa svojim pukom, koji danas brine o tamošnjem franjevačkom samostanu.

Fra Petar danas je boravio u Samoboru i izrazio zahvalu svim dobročiniteljima koji su se uključili u akciju. Adolf Paar i Joža Prudeus pokazali su mu u samoborskoj vojarni više od stotinu kutija u kojima su zapakirane knjige koje čekaju prijevoz do samostana u Čuntiću, a prema njihovoj procjeni, Samoborci su tijekom akcije donirali oko 4300 knjiga različitog profila. Iako je akcija formalno završila, još pristižu donacije pa će i te knjige biti spremljene i predane.

Tijekom susreta fra Petar izrazio je nadu da će i ostali gradovi i građani biti potaknuti ovom samoborskom inicijativom i prikupiti knjige za Hrvatski Čuntić. Nakon što je samostan potpuno uništen u Domovinskom ratu, i to kao prvi spomenik kulture i sakralni objekt u Hrvatskoj koji je zapaljen i miniran, obnova crkve i samostana počinje 1997. godine, a do sada se uspjelo obnoviti samostan i crkvu, u kojoj se još dovršavaju unutarnji radovi. No, fra Petar ističe da su franjevci stoljećima bili širitelji ne samo vjere, nego i kulture te je zbog toga izuzetno značajna i obnova samostanske knjižnice, koja je od velikog značaja za taj dio Banovine. Naime, fra Petar ukazuje da se vratilo u te krajeve 470 vjernika, ali nema mladih obitelji, koji su ostale u Petrinji i drugim gradovima, jer se i kasnilo s obnovom. Dodaje da je njemu ovo velik znak ljubavi i pažnje Samoboraca, koji nisu zaboravili potrebe stanovnika toga kraja. Napominje da je materijalna obnova lakša od one duhovne, jer objekti se mogu ponovno izgraditi i obnoviti, ali neki rijetki primjerci knjiga u požaru su nepovratno nestali. Inače, knjižnica franjevačkog samostana u Hrvatskom Čuntiću stradala je i u 2. svjetskom ratu, sada i u Domovinskom ratu, ali fra Petar se ne predaje i osniva novu knjižnicu u kojoj građani Samobora imaju velik udio. Već sada se s nestrpljenjem čeka i službena primopredaja donacije u Čuntiću kao prvi čin oživljavanja knjižnice.

M.Š.

 

Akcija za obnovu knjižnice u Čuntiću pred završetkom

Arhiva 2011

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002