30.05.2011.

Na jezeru Orešje održano 3. izdanje gastro-etno glazbene manifestacije Dragi naš kaj

Deset tisuća ljudi došlo na Dragi naš kaj

Na jezeru Orešje održano 3. izdanje gastro-etno glazbene manifestacije Dragi naš kaj

Čak 10-ak tisuća posjetitelja svjedočilo je 3. po redu, gastro-etno i glazbenom festivalu Dragi naš kaj. Dobro raspoloženje i zabava započeli su 29. svibnja već rano ujutro, a čitav dan obalom i livadama uz jezero Orešje cirkulirao je velik broj posjetitelja koji su obišli "staro crikveno selo", uživali u gastro ponudi KUD-ova, razgledali stara seoska dvorišta ili pak pokušavali raditi sa starim alatkama.

Uz bogat etno program, ove je godine po prvi puta održana i Traktorijada u kojoj su svoje raritetne primjerke izložili uglavnom izlagači iz Bjelovarske-bilogorske županije. Najstariji je bio traktor Diesel Ross, koji datira iz 1936. godine, a najmlađi je, pak, iz 1974. Svi su u dobrom voznom stanju, što su potvrdili i dvjema promotivnim kružnim vožnjama na poprištu Dragog našeg kaja. Uz domaće sudionike iz svih svetonedeljskih kulturnih i srodnih udruga, kojima su se po prvi put pridružili i planinari svetonedeljskog Pinkleca, svi s izvrsnom ponudom na starinski spravljenih slanih i slatkih delicija, bila je tu, također po prvi puta, i Udruga zelena livada iz Jastrebarskog sa starim dječjim igrama, koje su pobudile veliku pozornost najmlađih i njihovih roditelja, zatim Staro selo i Udruga Zipka iz Kumrovca, Zelena livada iz Jaske, gosti iz Koprivnice, izlagači iz Ivanić Grada i Kloštra Ivanića i brojni drugi.

Svatko tko se ove godine zaputio u Orešje mogao je pronaći ponešto u okviru vlastitih interesa. Festival je u prijepodnevnim satima posjetio i župan Stjepan Kožić sa suradnicima i županijskim vijećnicima s područja Svete Nedelje; Željkom Šabarić, Damirom Halužanom i Lazarom Grujićem. Novinarima je rekao da uvijek uživa u ovom događanju i da mu se rado vraća. Gradonačelnik Drago Prahin sa zamjenicima Ivicom Pavlićem i Dragutinom Vinovrškim Pentekom te predsjednikom Gradskog vijeća Freddyjem Burićem također je iskazao zadovoljstvo što iz godine u godinu na manifestaciji sudjeluje sve više gradova, što se uključuju i druge županije i što na ovakav način Sveta Nedelja zauzima poziciju grada u kojem je tradicija posebno važan segment u životu njegovih stanovnika.

Organizator festivala bila je Udruga Dragi naš kaj, suorganizator i medijski pokrovitelj Radio SVN, a pokrovitelji Dragog našeg kaja Grad Sveta Nedelja, Turistička zajednica grada Svete Nedelje, Zagrebačka županija i Hrvatska turistička zajednica. Organizator već zamišlja četvrti festival, dogodine u isto vrijeme, a vjerojatno i na istome mjestu. Može li nadmašiti ovaj, koji je u odnosu na prethodne, sadržajno bio "2 u 1", zasad je teško odgovoriti.

M.G./E.K.

Zapopeval je i gradonačelnik

Predvečer je započeo glazbeni dio programa koji je otvorilo sto kuburaša iz cijele Hrvatske, predvođenih domaćim Gromovnicima, dojmljivim pucanjem iz kubura. Uz duhovite voditelje, Davora Dretara Drelea, Vida Baloga i maskotu Dragog našeg kaja Davorku Kuhar Barek, u pjesmi i nastupu okušali su se što amateri, a što glazbenici, njih ukupno 16, i to s popriličnim uspjehom. Među njima je u festivalskoj konkurenciji prvi zapjevao svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin, pjesmu Stari lagof. Svi izvođači (Drago Prahin, Show band Ivek i Jožek, Željko Vojvodić, Srećko Blažičko, Veks i Amaro, Anita Štibuhar i Vjekoslav Žganjer, Kristina Medved, Damir Žganjer, Zdravko Vlašić, TS Zlatni zvuci, Kavaliri, Martina Rauch i Novi svijet, Nikolina Fišter, Kušlec, Respect te Siniša Miklaužić i Savski valovi) nastupili su na kraju u zajedničkom izvođenju festivalske himne s festivalskim proucentom Ivicom Pepelkom, a zatim je solo, uz pratnju Kušleca, nastupio i najpopularniji zagorski pjevač koji je s nekoliko svojih pjesama zabavljao posjetitelje. Ipak, najviše ovacija očekivano je dobio svetonedeljski poštar Damir koji je, nakon solo nastupa, prebrodio tremu i uz bok Barek i skupine Respect posjetitelje zabavljao do kasnih večernjih sati.

 

Na jezeru Orešje održano 3. izdanje gastro-etno glazbene manifestacije Dragi naš kaj

Arhiva 2011

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002