21.06.2011.

Otvoren Park skulptura u Parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje

Kad se spoje priroda i umjetnost...

Otvoren Park skulptura u Parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje

Pred stotinjak posjetitelja i ljubitelja prirode ravnateljica Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje Lidija Bertović i ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Marija Krstić Lukač, u subotu 18. lipnja, svečano su otvorile Park skulptura – totema koji je unutar turističkog odredišta Parka prirode Žumberak postavila udruga UBU (udruga bivših učenika ŠPUD-a, op.n.) u sklopu projekta Park u Parku.

Okupljene uzvanike, predstavnike sponzora, suradnike i partnere, mještane Sošica i sve goste s nekoliko prigodnih riječi pozdravila je dopredsjednica udruge UBU, Bernarda Cesar, koja je ujedno i jedna od voditeljica projekta. Ona je istaknula kako je otvorenje PUP-a posvećeno 120. obljetnici useljenja ŠPUD-a u Bolléovu zgradu na Trgu maršala Tita, koja se službeno obilježava 21. lipnja.

Svečanom otvorenju, osim autora skulptura, nazočili su učenici raznih odjela ŠPUD-a te njihovi profesori i mentori, kao i članovi, suradnici i prijatelji udruge UBU: načelnik općine Žumberak Zdenko Šiljak, djelatnici Parka prirode Žumberak: stručna voditeljica Lovorka Jakopec, stručni savjetnik i voditelj Eko centra Budinjak Morena Želja Želle, nadzornici III. Vrste Nikica Radić i Slavko Struna, te Eugen Gajšak i Diana Koller Lapajne (Radio Kaj). Park u Parku blagoslovio je i sošički župnik o. Robert Rapljenović.

Zatim je uslijedilo razgledavanje Parka u kojem je postavljeno 12 drvenih skulptura koje izradili učenici kiparskog i arhitektonskog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba, a pod mentorstvom prof. Filipa Pintarića d.i.a., Bernarde Cesar aps. arh. i prof. Miroslava Sabolića, akademskog kipara.

- Mladi autori (učenici ŠPUD-a) postavljeni su u poziciju da propituju svoj odnos prema vlastitoj umjetnosti i odnos sa potencijalnim promatračem djela. Radionica kroz drvo kao materijal ustvari povezuje umjetnost i prirodu kroz ritual uzimanja i vraćanja prirodi, istovremeno sa težnjom da se pročisti odnos prema umjetnosti kod mladih autora, odnosno da se čin kreacije i izlaganja distancira od očekivanja i kritike publike, te da se proces stvaranja umjetničkog djela osvijesti kao cilj umjetničkog djelovanja - istaknuo je na otvorenju Parka u Parku profesor mladih autora Filip Pintarić, ujedno i predsjednik udruge UBU.

Predstavljena je i prigodna publikacija koju je grafički pripremio i oblikovao kreativni tim Babushke: Tina Bauer, Marija Juza i Goga Pavlek (ujedno i članice udruge UBU). U publikaciji su dokumentirane i objavljene sve faze projekta Park u Parku, a prezentacijska izložba arhiviranog materijala i bilježenja procesa projekta, bit će postavljena u Salonu Izidor Kršnjavi, na jesen ove godine.

PUP se odvija i provodi u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna i Parkom prirode Žumberak - Samoborsko gorje, te u partnerstvu s projektom Drvo je prvo čiji su nosioci Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo regionalnog razvoja šumarstva i vodnoga gospodarstva te Hrvatske šume, a glavni ciljevi projekta su promicanje obrazovno – umjetničkog stvaralaštva unutar Parka prirode Žumberak te stvaranje jedne nove mikro – turističke lokacije koja spaja radove mlade generacije umjetnika u nastajanju i netaknuta prirodna bogatstva.

Nakon službenog dijela programa započeo je veliki Piknik u Parku koji je za sve posjetitelje pripremila udruga UBU u suradnji sa Žumberačkim vilama. Također, posjetitelji su dobili i prigodne poklone: eko PUP torbe, te prigodne publikacije i posebnu ediciju razglednica. Veselo druženje potrajalo je do večernjih sati.

- Park nije umjetničko djelo koje se natječe s prirodom, dapače, on je umjetničko djelo umjetnika u nastanku koje se vraća odakle je uzeto kao materijal, da bi se duša umjetnika ogledala s prirodom od koje crpi - poručuje autorski tim projekta Park u parku.

Ivanka Bičak

Foto: Aleksandra Ajzenhamer

Što se može vidjeti

U Parku u parku postavljena su djela ovih autora: Matija Brajković (Reakcija), Roko Crnić (Kula), Marina Cvitić (Stepenice), Petar Ćujo (Pomak), Antonija Dorbić (Ruke), Janko Jagarčec (Sunce), Luka Miloševski (Torzija), Damodar Nikšić (Goli roter), Martina Vrbljanin (Prirodno), Aleksandra Ajzenhamer, Ivana Kozina i Valentina Sunek (Feminine), Petar Novak, Zrinka Maranić i Anja Vuletić (Masculine), Bernarda Cesar i Filip Pintarić (Divine, Tri klupe).

 

Otvoren Park skulptura u Parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje

Arhiva 2011

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002