12.03.2011.

Pater Zvjezdan Linić proslavio rođendan

70 godina za sv. Franjom

Pater Zvjezdan Linić proslavio rođendan

U ponedjeljak, 1. ožujka, kapelica na Taboru bješe pretijesna za velik broj poštovatelja fra Zvjezdana (krsno ime Vjekoslav) koji je sv. misom obilježio svojih 70 godina života.

Rođen je u Svilnom u blizini Gospinog svetišta na Trsatu, koje je, kako s radošću ističe, itekako odredilo životni poziv, od ministranta (a trebalo je 10 kilometra pješačiti!) do fratra, člana Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

Studirao je u Samoboru, Zagrebu, Innsbrucku i Parizu. Stečene doktorske titule nikada nije pridodavao onom najdražem: fra!

Tijekom 53 godine redovništva obnašao je mnoge svećeničke službe: na Trsatu, u Karlovcu, Novom Sadu, Osijeku, Zagrebu, da bi mu poglavari od 1997. godine povjerili dužnost voditelja Kuće susreta Tabor u Samoboru.

Od tada je nekoliko stotina tisuća ljudi iz zemlje i inozemstva imalo sreću nazočiti taborskim seminarima fra Zvjezdana. Kada nije u Taboru onda je ili u Splitu, Brodu, Našicama, Metkoviću..., ili okuplja u zagrebačkom sportskom centru 10 000 na trodnevnim seminarima, ili je negdje u Europi, Americi, čak Australiji. Uza sve živu riječ kojom prenosi evanđelje, fra Zvjezdan (kako samo stigne!?) gostuje na televiziji, HKR, piše za crkveni tisak, za kolumne za svjetovni (najrevniji suradnika i Glasnika!), započinje ili dovršava knjigu (više od 20 ih je otisnuto), snima za CD, DVD... Govori iz srca srcima. Iako ispunjen spoznajama stečenih doktorata fra Zvjezdan govori svakom razumljivo.

U knjizi (vidi naslov) spominje se fra Zvjezdan kako mu jedan običan vjernik u Bosni pristupi i reče: "E vala svaka ti čast! Tako si dobro govorio da te i svaki blento može razumit!" Ili u drugom mjestu drugi: "Mašala! Ma lijepo te bilo ujače slušat. Ovi kad propovijedaju čitaju, pa brate dosadno, a ti tako govoriš ko da ništa ne misliš".

Jedan Ličanin, nakon mise u kojoj je fra Zvjezdan upozorio na porok alkoholizma, pristupi: "Svaka ti čast. (...) I mi stari mladima stalno govorimo da ne piju alkohol pored ovako dobre ličke rakije".

Imam sreću čitati ovu vrijednu obljetničku knjižicu o fra Zvjezdanu, ali još veću što su mi diljem Hrvatske kolegice i kolege znale reći: "Blago vama Samoborci, imate pri ruci fra Zvjezdana".

Skoromnom, samozatajnom slavljeniku zahvale za učinjeno dobro i čestitke što ostaje neumoran dobro čineći, vedro ulazeći u osmo životno desetljeće.

Joža Prudeus

 

Pater Zvjezdan Linić proslavio rođendan

Arhiva 2011

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002