22.08.2011.

Vrijedni beskućnici o kojima skrbi Caritas bojaju, čiste, kuhaju, pomažu…

Kuća u Rakitju pruža sigurnost i nadu

Vrijedni beskućnici o kojima skrbi Caritas bojaju, čiste, kuhaju, pomažu…

U sezonu soboslikarskih i ličilačkih poslova, u okviru programa resocijalizacije, uključili su se i korisnici Caritasove Kuće za beskućnike u Rakitju uređujući kuću na Trešnjevci i Kuću za žrtve obiteljskog nasilja na tajnoj adresi. Unutrašnje zidove spomenutih kuća, ukupne površine od oko 2.000 m2, obojali su trojica beskućnika - Ivan, Darko i Pero.

Voditelj Dislocirane jedinice za smještaj beskućnika u Rakitju Ivan Mavrek, koji je na tom radnom mjestu dulje od šest godina, o tridesettrojici beskućnika govori s puno poštovanja. Posebno ga raduje što je Caritas uspio pomoći četrnaestorici njih da budu udomiljeni, a petorici da budu smješteni u dom. Potpuno suprotno od postojećih predrasuda o beskućnicima kao beznadežnim slučajevima i neodgovornim osobama, voditelj Mavrek u njima pronalazi suradnike u organizaciji života u Kući te provođenju dnevnog reda kuće:

- Beskućnici se izmjenjuju na dežurstvima u svojem objektu, dvojica od njih kuhaju, a svi radno sposobni pomažu u Caritasovom centralnom skladištu – kaže Mavrek. Iz dana u dan strpljivo i s puno taktičnosti izgrađuje odnos povjerenja i pomaže im vratiti izgubljeno samopoštovanje i samopouzdanje. U tom nastojanju od velike pomoći su mu članice Marijine legije iz župe sv. Anastazije iz Samobora, koje beskućnike posjećuju nekoliko puta mjesečno kako bi s onima, koji to žele, osobno razgovarale. U svojem radu voditelj Mavrek ima stručnu podršku socijalne radnice u Kući za beskućnike Marine Majetić te Caritasove socijalne službe:

- Sve aktivnosti na koje ih potičemo provodimo uz njihov slobodni pristanak u cilju socijane integracije, održavanja radnih navika i poticanja kreativnosti. Moram priznati da su se oni do sada doista pokazali kao vrlo marljivi i odgovorni radnici – ističu voditelji kuće. Prema svojim mogućnostima štićenici sudjeluju u obavljanju različitih poslova - tjedno pripreme za slanje poštom do stotinjak paketa pomoći za korisnike Caritasa koji žive izvan Zagreba, pomažu u održavanju Caritasovih objekata i njihovog okoliša, pomažu korisnicima Projekta pomoći starijim i nemoćnim osobama u njihovim domaćinstvima, redovito pripremaju za slanje poštom Caritasov informativni listić te, naravno, redovito održavanju objekt u kojemu su smješteni. Voditelj Ivan Mavrek naglašava da ovi beskućnici navedenim aktivnostima zadovoljavaju svoju potrebu i želju da se osjete korisnima pa kaže:

- Caritas im u ovom objektu bez ikakve naknade u potpunosti pruža najpotrebnije uvjete za život: smještaj, prehranu, higijenske potrepštine, odjeću i obuću, a u suradnji s liječnicima brine se i za njihovo zdravstveno stanje.

Korisnici kuće primaju se na smještaj isključivo na preporuku centara za socijalnu skrb s kojima Caritas izvrsno surađuje i pomaže beskućnicima u ostvarivanju njihovih socijalnih prava.

Posebno dobru suradnju korisnici imaju s domaćim župnikom vlč. Božidarom Cindorijem i župom bl. Alozija Stepinca, Bestovje - Novaki - Rakitje. Oni uvijek izdašno nagrađuju njihov rad na uređenju crkvenog okoliša, a mjesni KUD Sv. Andrije daruje im prigodom većih blagdana koncerte duhovne i zabavne glazbe. Ovakva suradnja mogla bi se proširiti i na veći broj župa kada bi kuća na raspolaganju imala kombi vozilo. Zato je Caritas u potrazi za darovateljem takvog, barem i rabljenog vozila, koje bi značajno povećalo broj društveno - korisnih aktivnosti beskućnika izvan objekta u kojemu su smješteni. Svi koji bi im u tom pogledu mogli pomoći za više informacija mogu kontaktirati voditelja Kuće za beskućnike na brojeve 01-3323-026, 099-2391-615 ili na e-mail imavrek@czn.hr.

Stjepan Moškatelo

 

Vrijedni beskućnici o kojima skrbi Caritas bojaju, čiste, kuhaju, pomažu…

Arhiva 2011

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002