16.06.2011.

Žumberački uskočki susret – Žumberak pohodili Žumberčani iz Srijema i Slavonije

Molilo se za žrtve i za egzekutore

Žumberački uskočki susret – Žumberak pohodili Žumberčani iz Srijema i Slavonije

U subotu i nedjelju, 28. i 29. svibnja, održan je Žumberački uskočki susret, u organizaciji Udruge Uskok - Sošice i Žumberačkog vikarijata. Zavičaj svojih hrabrih predaka uskoka, pohodili su Žumberčani iz Srijema i Slavonije, praćeni mnoštvom svojih rimokatoličkih i rusinskih prijatelja i sumještana. Predvodili su ih srijemski dekan križevačke biskupije o. Joakim Simunović i organizator Ivica Rušnov. Prva postaja u vrlo bogatom programu susreta bio je Krašić, gdje su već čekali organizator Mile Radić-Mićo, vlč. Vlado Bucković i grkokatolički župnik iz Pribića, o. Nenad Krajačić. Vlč. Bucković je u župnoj crkvi iz prve ruke hodočasnicima govorio o životu i djelu blaženog kradinala Alojzija Stepinca, duhovnog velikana hrvatskog naroda. Sudionik zadnjeg žumberačko-samoborskog hodočašća u Svetu Zemlju, g. Milan Delivuk, je nakon molitve crkvi u Krašiću ostavio kao dar pano s motivima putovanja svetih mjesta u Izraelu pa je isti predao i o. Simunoviću, koji je primio pano u ime svojih vjernika iz žumberačke zajednice u Berku. Zatim su gosti produžili do crkvenog dobra u Pribiću, gdje im je bila priređena zakuska i gdje ih dočekalo izaslanstvno žumberačkog KUD-a Marko Vukasović.

Nakon prvih radosnih pjesama i plesova nastavilo se s pjesmom u grkokatoličkoj župnoj crkvi Blagovijesti, gdje je domaći župnik o. Nenad Krajačić služio moleben u čast Presvete Bogodorice. Duhovno okrijepljeni, gosti su se uputili prema Sošicama, gdje ih je i službeno pozdravio domaći župnik o. Robert Rapljenović, koji se s hodočasnicima upoznao već u Pribiću. Po drevnom žumberačkom običaju dragi su gosti i u Sošicama dočekani s pogačom i finom kapljicom, da bi se pritom okupili na svečanom ručku u domu DVD Sošice. Tom prigodom ih je i načelnik Općine Žumberak Zdenko Šiljak pozdravio kratkim govorom, ali i informirao o nastavku trenda raseljavanja Žumberka.

Slijedila je bolna točka dnevnog programa. S vijencem na čelu povorke, koji su nosili organizatori Ivica Rušnov i Mile Radić, krenula je povorka na spomen pohod na Jazovku. Na stratištu iznad otvora masovne grobnice je položen vijenac te su kod križa zapaljene svijeće u znak sjećanja na mučki ubijene pripadnike Hrvatskih oružanih snaga i civila. Jedna mještanka je tom prigodom govorila o strahotama tih događaja, a Mile Radić-Mićo je isto tako prisutne upoznao s povijesnim podacima o tom zločinu. Molitvu za žrtve zločina, ali i za neprijatelje predvodili su svećenici o. Joakim Simunović i župnik Robert Rapljenović, uz poklik: "Ne ponovilo se ikada više"! U obližnjim Sopotima je župnik Rapljenović govorio kod tamošnje zavjetne spomen-kapele o duhovnim zvanjima iz Žumberka, te su se svi kasnije uputili na sopotski slap i divili tom biseru prekrasnog žumberačkog kraja. Nakon povratka u Sošice obilazak etnografskog muzeju u samostanu sestara Bazilijanki goste je vratio u svakonevnicu skromnih, ali toplih i srdačnih žumberačkih obitelji kroz povijest. Župnik Rapljenović je potom služio liturgiju u crkvi, kao zahvalu za sretan dolazak hodočasnika s istoka Lijepe naše. Goste je u svečano okićenoj dvorani DVD-a Sošice već čekao žumberački KUD Marko Vukasović iz Samobora s pjesmom i plesom. Predsjednik društva Tomo Gvozdanović pozdravio je goste te je tom prilikom Ivici Rušnovu uručio CD-e i knjige kao prigodne darove i naglasio da će glazbena sekcija KUD-a izvesti neke tradicionalne pjesme, koje se već dugo nisu mogle čuti u Žumberku. Veselje i ples je, predvođen djevojkama iz KUD-a, trajalo do kasno u noć, uz glazbeni sastav Janka Kordića. Sutradan su se hodočasnici nakon doručka u buffetu Radić-Ilas oprostili od svojih domaćina u Sošicama te su preko Budinjaka, gdje su napravili stanku kod ugostiteljskog objekta Tomićka i informacijskog centra Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje, krenuli na svetu liturgiju u kapelu Sv. Nikole iznad sela Osunja.

Svečanu liturgiju po bizantkom obredu predvodio je žumberački vikar o. Mile Vranešić, a suslužili su srijemski dekan o. Joakim Simunović i domaći župnik o. Gorazd Bastašić. U nadahnutoj propovijedi vikar Vranešić je istaknuo važnost povratka Bogu preko življenja prema Božjim zapovjedima, koje je Mojsije primio na putu prema Obećanoj zemlji, kad je izveo židovski narod iz ropstva.

Kao što uvijek biva na žumberačkim proštenjima, nakon liturgije je uslijedilo narodno veselje u prekrasnom ambijentu oko kapelice sv. Nikole pa su se i na tom mjestu susreta sreli mnogi Žumberčani iz okolice sa svojom rodbinom s istoka domovine. Sreli su se i načelnici općina Žumberak i Tompojevci, Šiljak i Kujundžić, i s time u svezi valja naglasiti da načelnik općine pod koju spada Berak i sam vuče korijene iz Žumberka preko svoje bake iz obitelji Gvozdanović, iz Pavlanaca. Uz pjesmu, ples i domaće kulinarske specijalitete druženje je prošlo u radosnoj atmosferi, no vrijeme je neumoljivo teklo. Nakon rastanka od veselog društva na proštenju, krenuli su sudionici susreta prema Stojdragi. Tamo su im vjernici pripremili kolače i kavu, ne bi li se na taj način odužili barem malo za fantastičan prijem u Berku prije nekoliko godina, pri hodočašću gkt. župe Samobor u Srijem i Slavoniju.

Nakon ugodnog druženja domaći je župnik i vikar Vranešić pokazao gostima Uskočki muzej sa zanimljivim i rijetkim eksponatima iz uskočko-žumberačke prošlosti, kao i svoju župnu crkvu sv. Jurja, gdje je pred rastanak iskorištena prigoda za zajedničku fotografiju ispred spomenika Marku Vukasoviću, koji je upravo u Srijemu prerano na tragičan način izgubio život. U Samoboru je hodočasnike dočekao domaći župnik o. Daniel Vranešić sa svojim župljanima, koji su isto tako radosno i s poznatom žumberačkom gostoljubivošću dočekali drage goste, koji su i tu morali barem kušati delicije koje su bile za njih pripravljene. Domaći župnik je u crkvi govorio o povijesti i sadašnjem stanju župe te o crkvi Muke Presvete Bogorodice u sklopu Pastoralnog centra Praoca naše vjere Abrahama. Prije polaska je o. Joakim Simunović, kao i prethodnim domaćinima, o. Danielu uručio mali dar i uspomenu, repliku Vučedolske golubice. Nakon zajedničke pjesme Presvetoj Bogodorici nastavilo se druženje u dvorištu Pastoralnog centra, dok nije došlo vrijeme za rastanak i polazak kući. Svi se se složili da bi takvih druženja trebalo biti više, da se obnove i intenziviraju veze žumberačkih kolonista s rodbinom i prijateljima nadomak Zagrebu. Posebna zahvala stoga ide svim organizatorima i pomagačima, bez čijeg angažmana ovakvo lijepo druženje ne bi bilo izvedivo, a oko kojeg su se posebno potrudili Milan Delivuk, Miljenko Višošević, Tomica Rušnov, Željko Hranilović, Zdravko Radić, obitelj Branka Vidovića, obitelj Radić-Ilas, Općina Žumberak i Mjesni odbor Žumberak.

Posebna zahvala i vječni spomen neka je pokojnom Iliji Jeleniću, koji je prilikom posjete hodočasnika iz Samobora prije nekoliko godina bio jedan od promotora ideje ovog Uskočkog susreta.

Janko Schandor

 

Žumberački uskočki susret – Žumberak pohodili Žumberčani iz Srijema i Slavonije

Arhiva 2011

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002