24.02.2011.

Igo-Mat predstavio "Crnu paletu", nisku proizvoda od crne slavonske svinje

Zaslužili Nobelovu nagradu za kobasu

Igo-Mat predstavio

Ako je suditi po prezentaciji proizvoda iz "Crne palete", održanoj 23. veljače u Hotelu Antunović, samoborsko poduzeće Igo-Mat iz Otruševca najavljuje nam da ono najbolje od svinja tek dolazi.

12 delikatesnih proizvoda, temeljenih na uzgoju crne slavonske svinje, koja cijeli svoj život provodi na friškom zraku i u prirodnim uvjetima, ponuđeno je na kušanje brojnim uzvanicima Zagrebačke županije i Grada Samobora, ali i drugim suradnicima, prijateljima i kolegama obitelji Runtas, koja se proizvodnjom suhomesnatih proizvoda bavi dvadesetak godina.

Nakon uvodne riječi Zdravka Runtasa, Igor Runtas istakao je glavne karakteristike "Crne palete" i proizvoda kao što su namazi od čvaraka i suhe slanine, kobasice, salame, nekoliko vrsta pašteta, čvarci, šunka... Svi se oni razlikuju od "običnih" proizvoda po već spomenutom mesu crne svinje, koje ima poseban udio intramuskularne masnoće, manje vode, "punije" je, a sve to proizvodima daje poseban okus. A da bi svinja bila spremna za obradu potrebne su dvije – tri godine, za koje vrijeme dosegne optimalnu težinu od oko 200 kilograma, što je daleko dugotrajniji proces od uobičajenog svinjogojskog uzgoja. Za sada su se u proizvodnju uključila samo četiri slavonska uzgajivača, ali se njihov broj pomalo povećava.

U proizvodnju palete do sada je uloženo oko 500.000 kuna vlastitih sredstava i specijaliteti su već dostupni u dućanima u Otruševcu, na tržnici u Branimirovoj ulici u Zagrebu, u Dugavama, a očekuje se daljnje širenje prodajne mreže.

Govoreći o novom proizvodu iz obiteljske radionice Runtas, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Josip Kraljičković istakao je da je danas najvažnije "biti prvi, drugačiji, biti bolji, biti najbolji..." Jer, naglasio je Kraljičković, "samo se tako može ostvariti veći dohodak i zaposlenost".

Šandor Horvat, dugogodišnji promotor uzgoja i očuvanja starih pasmina istakao je važnost proizvodnje baš ovakvih delikatesa, kojima se trajno čuva i spašava od izumiranja jedna vrijedna vrsta svinje. No, nije zanemariv ni onaj gastronomski užitak koji iz te proizvodnje proizlazi, pa umjesto principa BMV (bezbojno, mekano, vodnjikavo) valja podržati proizvodnju koja na tržište donosi vrhunske proizvode koji, kad bi se dodjeljivala, zaslužuju "Nobelovu nagradu za kobasice".

Robert Škiljan

Vjerni Samoborskoj salamijadi

Poduzeće Igo-Mat, u kojem su zaposlena 22 radnika, dugogodišnji je suradnik, partner i natjecatelj na Samoborskoj salamijadi. Posljednjih desetak godina redoviti je dobitnik Velike zlatne šajbe u konkurenciji profesionalnih proizvođača, a svake godine posjetitelje iznenade sve većom salamom proizvedenom za tu prigodu. Prošlogodišnja je imala 16 metara, a za ovu godinu spremaju još veće iznenađenje.

 

Igo-Mat predstavio "Crnu paletu", nisku proizvoda od crne slavonske svinje

Arhiva 2011

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002