01.10.2015.

Samoborska glazbena jesen u znaku vrhunskih izvedbi skladbi majstora tanga Astora Piazzole

Dvostruko glazbeno zadovoljstvo

Nakon što je u fokusu bio natjecateljski dio programa, 40. Samoborska glazbena jesen nastavljena je u srijedu dvostrukim koncertnim programom. Prvo je u sklopu Marimba Weeka održan Tea koncert, na kojem su nastupili Francesca i Claudio Santangelo na udaraljkama. Brat i sestra iz obitelji koja je generacijama poznata po vrsnim udaraljkašima publici u Samoboru predstavili su se vlastitim djelima i skladbama drugih autora. Tako su se na repertoraru našli Luigi Marinaro sa Specchio za dva udaraljkaša, Eric Sammut s Cameleon za marimbu, Carlos Gardel i Por una Cabeza za marimbu, Carlos Passeggi s Coena Rudimentalis za mali bubanj i vrpcu te Mitch Markovich s Tornadom za mali bubanj i za kraj nastupa u Galeriji Prica Astor Piazzolla s Medley Piazzolla za marimbu i vibrafon. Iz vlastitog skladateljskog opusa Santangele su ponudile Clauidijeve Artistars za vibrofon, Carillon d'amour za vibrafon i marimbu i Furioso Tango za marimbu te Francescinu Il Tavolo za dva udaraljkaša.

Nešto kasnije, u župnoj crkvi svoje su umijeće udružili vrhunski glazbenici u posebno osmišljenom programu u kojem su pred publiku Samoborske glazbene jeseni izašli pijanist Jose Gallardo, violinist Gernot Süssmuth i violončelistica Jelena Očić te dva nekadašnja pobjednika Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić, harmonikaš Ivan Šverko i gitarist Petrit Çeku. Na programu koncerta dominirale su skladbe majstora tanga Astora Piazzolle - Primavera porteña (ar. za violinu, violončelo i klavir), Sentido unico (ar. za harmoniku solo), Le Grand tango (za violončelo i klavir), Verano porteño (ar. za violinu, violončelo i klavir) te Decarissimo, Romance del Diablo, Contrabajissimo, Escualo, Tangata, Fugata i Libertango. Tematski usklađene s glazbenom potkom večeri bile su i Fantango za harmoniku solo Jukke Tiensue, Tango-etide br. 2 i br. 3, Tango iz suite España, op. 165/2 za violinu i klavir Isaaca Albéniza, te Tango za gitaru i Tango za klavir. Bila je to prilika za uživanje u nadahnutim izvedbama temperamentnih skladbi i jedinstvena prilika u kojoj se Petrita Çekua moglo čuti kako svira jazz gitaru, a posebnu večer na Samoborskoj glazbenoj jeseni svojim je kamerama popratila i Hrvatska radiotelevizija.

M.Š.

Najava za četvrtak

Program 40. Samoborske glazbene jeseni nastavlja se u četvrtak, 1. listopada u 19 sati, kad u Galeriji Prica počinje The Ink Experiment udaraljkaša Ivane Bilić i Nikole Krbanyevitcha uz gostujući Sudar i Gregora Hrovata. Na programu su djela Xenakisa, Hananija, Franka Zappe, Čajkovskog, Vinaoa, Trevina, Chopina i Tomera Yariva. U 20:30 sati u Velikoj dvorani POU Samobor počinje nastup jednog od najsvestranijih britanskih udaraljkaša Jobyja Burgessa.

 

Samoborska glazbena jesen u znaku vrhunskih izvedbi skladbi majstora tanga Astora Piazzole

Arhiva 2015

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002