19.08.2015.

Počinje Međunarodni Youngmasters festival

Predavanja, vježbanje i vrhunski koncerti

Počinje Međunarodni Youngmasters festival

Međunarodna ljetna škola mladih glazbenika ponovno će u Samoboru okupiti brojne poznate glazbenike kao predavače i velik broj polaznika koji će upijati njihovo znanje. Dovoljno je samo reći da će na ovogodišnjem ljetnom Youngmastersu sudjelovati kao predavači Petrit Çeku, Tomislav Vukšić, Tomislav Vasilj, Morana Pešutić i Pedro Ribeiro Rodrigues (gitara), Maja Fleischman i Nenad Merle (violina), Mihael Paar (klarinet), Tobias Stosiek (violončelo), Nataša Veljković (glasovir), a radionicu komorne glazbe vodit će Petrit Çeku, uz Samoborski gudački kvartet.

Svaka sezona donosi novi projekt. Ove godine, uz gitaru, klarinet i violinu, Samoborom će od 22. do 31. kolovoza odzvanjati i zvuci violončela, a po prvi puta će komorni sastavi moći prijaviti zasebni masterclass. Raznolikost nije prisutna samo u odabiru instrumenata već i u dopunskim stručnim, umjetničkim i edukacijskim sadržajima koji se tijekom trajanja ljetne škole nude polaznicima i njihovim pedagozima. Osim već ustaljenih nastavnih oblika, poput individualnog rada na instrumentu, komornog ili orkestralnog muziciranja te rada na dionicama, polaznici će pohađati zanimljiva predavanja u sklopu festivalskog dijela. Uz integriranje profesinalnih izvođača s onima koji su tek na putu da to postanu, učenici i studenti glazbe otkrivat će nove, akustički inspirativne, prostore za izvođenje, ističe umjetnička ravnateljica Vesna Faullend Heferer.

Što se koncertnog dijela tiče, u subotu (22. kolovoza) Youngmasters festival otvara Duo Anderletto izvedbom obrada sefardskih pjesama iz Bosne. Slijede majstorski koncerti violinistice Dunje Bontek, violončelista Tobiasa Stosieka i pijanistice Nataše Veljković te Zagrebačkog gitarističkog kvarteta, koji su odabrani kao profesionalni primjeri mladim polaznicima. Osim na majstorskim tečajevima, educirat će se moći i na koncertima pa je tako Julija Bal, uz izvedbu klavirskih obrada gitarističkih etida Heitora Villa-Lobosa, pripremila i njihovo tumačenje. Tijekom festivala održat će se čak osam koncerata polaznika, a na Gala koncertu mladi glazbenici će zasvirati zajedno sa svojim predavačima i profesionalnim ansamblima. Koncerti će biti održani u prostorima Galerije Prica, Samoborskog muzeja, atrija Kavane Livadić, crkve sv. Anastazije, Franjevačke crkve te Glazbene škole Ferde Livadića. Ulaz na sve koncerte je slobodan, a na www.youngmasters.com.hr može se provjeriti kompletan raspored koncerata i radionica.

I.H.

 

Počinje Međunarodni Youngmasters festival

Arhiva 2015

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002