19.09.2015.

Jubilarna 40. Samoborska glazbena jesen u znaku dosadašnjih pobjednika

Vrhunske izvedbe za najzahtjevniju publiku

Jubilarna 40. Samoborska glazbena jesen u znaku dosadašnjih pobjednika

U jubilarnom 40. izdanju Samoborska glazbena jesen imat će svojevrstan retrospektivni karakter, jer će ponovno okupiti pobjednike Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Ferdo Livadić koji su prve veće iskorake u svojim karijerama napravili upravo u Samoboru, a mnogi od njih ostvarili su potom i značajne međunarodne karijere. U nizu posebno osmišljenih programa nastupit će tako Javor Bračić, Petrit Çeku, Zrinka Ivančić, Petra Kušan, Dunja Bontek, Srđan Bulat, Ivan Šverko i Tanja Sonc.

Na konferenciji za medije 21. rujna u dvorani Hrvatskog društva skladatelja u Zagrebu predstavljen je program ovogodišnjeg izdanja, a prva dva pobjednika natjecanja mladih glazbenika Javor Bračić i Petrit Çeku zahvalili su na podršci koju su dobili. Bračić je istaknuo kako mu je Samoborska glazbena jesen i natjecanje Ferdo Livadić ostalo u sjećanju zbog umjetničkog konteksta koje je imalo, jer je, za razliku od ostalih natjecanja, svatko imao mogućnost predstavljanja svog recitala. Çeku je rekao kako je za njega Samoborska glazbena jesen kao Manchester United za Ronalda, jer je tada kao mlad glazbenik prvi puta imao osjećaj vrijednosti rada i vježbanja te prihvaćanja od strane publike.

Umjetnički ravnatelj festivala Srećko Bradić zahvalio je svim prethodnicima u organizaciji festivala i predstavio osnovni koncept ovogodišnjeg izdanja, rekavši da će sastavni dio Samoborske glazbene jeseni biti 12. Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, 4. Međunarodno skladateljsko natjecanje New Note te Ivana Bilić Marimba Week. Ljubitelji glazbe ponovno će moći uživati i u vrhunskim izvedbama Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Vladimira Kranjčevića, Josea Gallarda, Gernota Süssmutha, Jelene Očić, Katarine Livljanić & Dialogosa, Komornog gudačkog orkestra Slovenske filharmonije, Cantus Ansambla te violinista Irvinea Ardittija, koji će na Muzičkoj akademiji održati i masterclass. Na pressici je ovogodišnje kandidate na natjecanju Ferdo Livadić predstavila izvršna direktorica Renata Glojnarić, a poziv ljubiteljima glazbene umjetnosti na dolazak u Samobor na festival uputila je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

Organizator 40. Samoborske glazbene jeseni je Pučko otvoreno učilište Samobor, a pokrovitelji predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo kulture, Zagrebačka županija, Grad Samobor, Hypo-Alpe-Adria Bank i Croatia osiguranje.

Sve informacije vezane uz Samoborsku glazbenu jesen, kao i kompletan program, mogu se naći na www.samobor-festival.com.

M.Š.

 
19.09.2015.

Treći dan malog "festivala" kratke priče

U potrazi za pravim ozračjem

Treći dan malog

Konačno – Knjižnica se seli! Da odmah na početku ne bi bilo zabune – samo za jednu večer. Program i natječaj za kratku priču naziva Pišem ti priču izašao je ove godine iz okvira i prostora naše samoborske Gradske knjižnice, priredivši zadnji dan, u petak, 18. rujna, svim ljubiteljima ove kratke književne forme druženje (s) U pol' 9 kod Sabe, u Caffe baru Gradna.

Da našim revnim knjižničarkama na čelu s ravnateljicom Mirjanom Dimnjaković i voditeljicom programa Draženkom Robotić ne nedostaje ideja, inovativnosti i vrckavosti, a sve u svrhu privlačenja novih čitatelja i korisnika, pokazao je i ovaj iskorak prema mlađoj populaciji Samoboraca, koja je zdušno prihvatila i popratila program.

Jer, ništa od viđenog nije bilo dosadno. Od samog početka cupkalo se, uz prigodnu čašicu pića, uz glazbu odličnog i zanimljivog mladog benda U pol' 9 kod Sabe, a u pauzama su Roman Simić Bodrožić i Marko Gregur, opušteno zavaljeni u svojim stolicama, kako je to i priličilo ambijentu, čitali svoje priče i komunicirali s društvom.

Kroz koju godinu, ako ovako nastave, s pravom možemo očekivati baš pravi festival kratke priče u Samoboru koji će privući ne samo domaće autore i auditorij koji ih prati, već možda i neka svjetska imena.

Vezano uz već uvriježena događanja i programe koji se odvijaju u Krležinoj ulici, na koja su Samoborci navikli pa u velikom broju dolaze u Gradsku knjižnicu, treba istaknuti i istančan glazbeni ukus organizatora u tom popratnom dijelu gotovo svih programa u našoj knjižnici. Možda se to nekomu čini nevažnim, jer bi se knjižničari po "defaultu" trebali baviti tek knjigama i pisanom riječju, ali i tu se naši djelatnici Gradske knjižnice, mahom žene od ukusa, imaju čime podičiti.

M.K.

 
19.09.2015.

Četvrti humanitarni koncert popularne duhovne glazbe Udruge U Duhu s Kristom

Humanitarni glas do neba

Četvrti humanitarni koncert popularne duhovne glazbe Udruge U Duhu s Kristom

Udruga U Duhu s Kristom i ove godine, četvrti put uzastopno, priređuje veliki humanitarni koncert popularne duhovne glazbe "Neka se čuje do neba glas" uz novih 8 izvođača, samoborski duhovni instrumentalni sastav i Dekanatski zbor Samobora.

Koncert će se održati u nedjelju, 20. rujna s početkom u 20 sati u Sportskoj dvorani Samobor.

Dio prihoda od prodanih ulaznica ponovno će biti darovan jednoj obitelji s više djece s našeg područja.

Ulaznice će se moći kupiti sljedeće dvije nedjelje poslije nedjeljnih svetih misa i na dan koncerta na ulazu u dvoranu.

S.S.

 

Jubilarna 40. Samoborska glazbena jesen u znaku dosadašnjih pobjednika

Treći dan malog "festivala" kratke priče

Četvrti humanitarni koncert popularne duhovne glazbe Udruge U Duhu s Kristom

Arhiva 2015

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002