16.05.2015.

Susret ogranaka Matice hrvatske u Pokupskom

Razmjena ideja i planova

Susret ogranaka Matice hrvatske u Pokupskom

U Pokupskom je u petak, 15. svibnja, održan Susret ogranaka Matice hrvatske. Na susret su bili pozvani ogranci Matice hrvatske s područja Zagrebačke županije te ogranci Matice hrvatske povezani programom Kupa – rijeka života, ogranci iz Čabra, Delnica, Karlovca, Ozlja, Ogulina, Petrinje i Siska.

Susretu su nazočili i uvaženi gosti iz Središnjice Matice hrvatske - predsjednik Stjepan Damjanović, potpredsjednik Stjepan Sučić te tajnik Zorislav Lukić.

Božidar Škrinjarić, načelnik Općine Pokupsko, a ujedno i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Pokupskom, pozdravio je sve prisutne članove Matice hrvatske i zahvalio im na dolasku u njegovo Pokupsko. Kao pravi domaćin, poveo ih je u obilazak pokupske kulturne baštine. Pokazao je baroknu župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije i knjižnicu u župnom dvoru s očuvanim primjercima vrijednih knjiga iz vremena svećeničke službe ilirca Pavla Štoosa.

Po povratku u prostorije Općine Pokupsko okupljenim predstavnicima ogranaka Matice hrvatske obratio se akademik Stjepan Damjanović. U svom govoru osvrnuo se na važnu ulogu ogranaka u programu rada Matice hrvatske.

Uslijedilo je sažeto prikazivanje rada svakog od spomenutih ogranaka. Dosadašnje djelovanje, ali i buduće projekte Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji predstavili su predsjednik Ervin Škacan, tajnica Antonija Bekić i voditeljica odjela Mladih matičara Petrunjela Krajačić.

Na susretu u Pokupskom razmijenjene su nove knjige i časopisi, izdanja Središnjice i pojedinih ogranaka. Razgovaralo se o suradnji ogranaka i radu na zajedničkim projektima poput književnih večeri, koncerata i izložbi, te sastavljanja zavičajnih čitanki.

Posebna tema razgovora bilo je obilježavanje dvaju važnih obljetnica: dvjestote obljetnice programskog spisa Antuna Mihanovića Reč domovini od hasnovitosti pisanja vu domorodnom jeziku i stote obljetnice objavljivanja Priča iz davnine Ivane Brlić Mažuranić.

Kako se bliži kraj školske godine, prisutni su se osvrnuli i na odlične suradnje ogranaka Matice hrvatske s osnovnim školama u njihovim mjestima te planovima za provođenje projekta nagrađivanja odličnih učenika knjigama, Matičninim izadanjima.

Dobru suradnju Matice hrvatske i osnovne škole pokazali su na Susretu ogranaka Matice hrvatske folklornim programom mladi Pokupljani, učenici Osnovne škole Pokupsko.

P.K.

 

Susret ogranaka Matice hrvatske u Pokupskom

Arhiva 2015

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002